94-årige Sigaard så jagerflyet styrte

En tur ud for at hente tørv endte med en plads på første parket til omtalt flystyrt for nordjyske Sigaard Jensen.

Sigaard Jensen var 22, da han så flyet styrte. Christine Nørgaard, DR Nordjylland

Sigaard Jensen var 22, da han så flyet styrte. Christine Nørgaard, DR Nordjylland

BIRKELSE:Egentlig var den dengang 22-årig Sigaard Jensen fra Brovst blot ude efter et læs tørv til komfuret, men en novemberdag i 1944 blev han øjenvidne til det for tiden mest omtalte flystyrt i Danmark. Det tyske Messerschmitt Bf 109-jagerfly, der styrtede ned i en mose ved Birkelse i Nordjylland. Det skriver DR Nordjylland.

- Der lød et brag, mens stumper og skidt stod ud til alle sider, fortæller Sigaard Jensen til DR Nordjylland.

Han havde holdt øje med flyet, mens han gravede tørv. Det cirklede over hovedet på ham og fløj op og ned. Lige indtil det gik galt.- Pludselig farer han nedad med høj fart. Og jeg tænkte, at han snart må rette maskinen op. Men det gjorde han ikke, fortæller Sigaard Jensen.

- Jeg tænkte, at det nok var en, der var blevet ked af krigen, siger han.

Det tyske jagerfly borede sig ned i mosen. Og der blev det liggende, indtil 14-årige Daniel Kristiansen for nylig gik på jagt efter flyet som led i en skoleopgave. Historien om det begravede fly har været en vandrehistorie på egnen, som de færreste troede på.

Selv har Sigaard Jensen aldrig tænkt på at fortælle nogen om, hvad han så for mere end 72 år siden. Han kørte blot hjem med sin tørv og lod fly være fly.

- Jeg troede, at det var gravet op for mange år siden, og at tyskerne havde fjernet det. Men de har kun fjernet det synlige, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.