Aalborg Havn klar til at fyre en halv milliard af

Der mangler kun 38 millioner kroner fra staten, så går det løs med investeringer i stor skala

Aalborg Havns direktør Claus Holstein: - De virksomheder, der bruger havnen, har behov for flere arealer, produktionsfaciliteter, servicebygninger og teknologi. <i>Fotograf Peter Langkilde</i>

Aalborg Havns direktør Claus Holstein: - De virksomheder, der bruger havnen, har behov for flere arealer, produktionsfaciliteter, servicebygninger og teknologi. Fotograf Peter Langkilde

AALBORG:Bestyrelsen i Aalborg Havn A/S har onsdag principgodkendt et investeringsbudget på 500 mio. kr. for Aalborg Havn koncernen i årene 2014-2016. Beslutningen kommer, efter at Aalborg Kommune på sit anlægsbudget for årene 2015 og 2016 har afsat 38 mio. kr. til opgradering af Tranholmvej til fire spor. For Aalborg havn og de mange virksomheder i området er Tranholmvej en flaskehals, der har virket dæmpende på den fortsatte udbygning.

Hvis udvidelsen af Tranholmvej skal blive til noget, skal staten være med til at finansiere den efter krone-til-krone princippet. I tre år i træk har Aalborg Kommune søgt staten om tilskud, men hver gang fået nej.

- På havnebestyrelsens vegne har jeg skriftligt appelleret til de nordjyske folketingsmedlemmer om at argumentere for vigtigheden af vejudvidelsen. Det bedste argument er, at både erhvervsområdet og havnen vil skabe vækst og arbejdspladser og er indstillet på at investere massivt under forudsætning af at infrastrukturen bliver udbygget, siger formanden for Aalborg Havn’ bestyrelse, borgmester Henning G. Jensen.

Hvis altså blot staten skyder de 38 mio. kr. ind, er havnen - som Aalborg Kommune ejer - klar til at fyre en halv mia. kr. af på nye havneanlæg. Præcist hvad pengene skal bruges til, ønsker havnen ikke at oplys.

- Vi har forskellige projekter i skuffen, er alt, hvad marketingchef Ole Brøndum vil sige.

Aalborg Havn er ramme for virksomheder, der har behov for nærhed til havnefaciliteterne. Denne gruppe på godt 100 virksomheder er vokset markant de seneste 10 år, og det samme er aktiviteten i erhvervsområdet øst for Tranholmvej.

En analyse udarbejdet af Aalborg Kommunes Erhvervskontor og Erhvervsnetværk 9220 viser, at virksomhederne i Aalborg Øst generelt er kommet godt gennem krisen, og at mange af dem planlægger yderligere vækst allerede nu.

- Den analyse har gjort mig endnu mere sikker i min anbefaling til bestyrelsen om godkendelse af den massive investeringsramme for havnen. Virksomhederne tilkendegiver et behov for flere arealer, produktionsfaciliteter, servicebygninger og teknologi ud fra en forventning om, at Aalborg Havn og Aalborg Kommune – sammen med staten - investerer i de nødvendige forbedringer af den pressede infrastruktur, siger adm. direktør Claus Holstein, Aalborg Havn.

Aalborg Havn indleder nu forhandlinger med sine finansieringspartnere: banker og realkreditinstitutioner. Bestyrelsen forventer, at principaftalerne om finansiering af de planlagte investeringer er på plads ved udgangen af året.

Aalborg Havn har haft overskud de seneste 10 år, og egenkapitalen er vokset til ca. 500 mio. kr.. Dertil kommer, at havnen løbende frasælger arealer i Centralhavnen i Aalborg med henblik på at kunne egenfinansiere en større del af investeringerne i havneområdet i Aalborg Øst. Tilsvarende andre aktieselskabshavne i Danmark er Aalborg Havn A/S udelukket fra at optage lån med sikkerhed i en kommunalgaranti og lever derfor med en højere rente og et større krav til rentabilitet.

- Beslutningen om de store investeringer er et klart signal om, at havnen nu er klar til ny vækst efter finanskrisen. Det er en opbakning til erhvervslivets indsats for at forbedre effektiviteten og skabe ny forretningsmæssige aktiviteter til gavn for vækst og samfundsudvikling; ikke blot i Aalborg Kommune, men i hele Region Nordjylland, siger Henning G. Jensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.