29-årig dømt for antijødisk hærværk: - Det er justitsmord

Billeder på en Samsung mobiltelefon blev afgørende, da en 29-årige mand blev dømt for hærværket på den jødiske gravplads i Aalborg

 <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Foto:Henrik Simonsen

AALBORG:"Justitsmord".

Sådan lød ordene fra en tydeligt frustreret 29-årig mand, da han i håndjern blev eskorteret ud af Retten i Aalborg for at blive kørt tilbage til fængslet fredag eftermiddag.

Kort forinden var den 29-årig blevet dømt for overtrædelse af racismeparagraffen og hærværk på den jødiske gravplads i Aalborg kort efter midnat 4. april.

Dommen lød på en såkaldt fællesstraf på et års ubetinget fængsel - den 29-årige havde nemlig en reststraf på 10 måneder fra en tidligere dom.

Den 29-årige havde under retssagen nægtet ethvert kendskab til hærværket, og især to punkter var afgørende for sagen - og dommen: Hans fortid - eller nutid - i det højreekstreme miljø samt billeder af hærværket, der blev fundet på en af hans telefoner.

Hærværket bestod i, at der blev kastet rød maling på muren ind til gravpladsen samt at der blev smidt dukker med rød maling ind på gravpladsen. Derudover var der smidt løbesedler med antisemitiske budskaber ved gravpladsen.

Det stod nemlig ret hurtigt klart, at det var højreekstremistiske gruppe, Den Nordiske Modstandsbevægelse, der stod bag hærværket. Afsenderen på løbesedlerne var den højreradikale hjemmeside Nordfront, som offentliggjorde billeder fra hærværket og krediterede Den Nordiske Modstandsbevægelse i en såkaldt kamprapport.

Selvom den 29-årige under retssagen hævdede, at han ikke længere var en del af bevægelsen, så blev det dog slået fast, at han om aftenen inden hærværket lagde lejlighed til et møde for flere aktive medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Retten troede derfor ikke på, at aftenen kun handlede om at spille Xbox og backgammon, men lagde til grund, at den 29-årige var aktiv i den højreradikale bevægelse på det tidspunkt.

Utroværdig forklaringer

Dernæst var den 29-åriges Samsung-mobiltelefon vigtig. Telefonen var en ud af fire telefoner, som han havde, og det var netop denne telefon, der havde taget billederne af hærværket, som senere kunne ses på Nordfronts hjemmeside.

Det blev også slået fast, at disse billeder blev slettet senere samme nat.

Den 29-årige forklarede i retten, at han havde lånt telefonen ud til en anden mand samme aften, som hærværket blev begået.

Det var dog en ny forklaring, som han ikke tidligere har fortalt til politiet, men her forklarede han, at det var fordi, han ikke ønskede, at politiet skulle presse ham til at fortælle, hvem han lånte telefonen til.

For heller ikke i retten ville han sige, hvem han lånte den ud til. "Det vil være det sammen som at stikke nogen", forklarede han i retten.

Men den forklaring troede retten altså ikke på og kaldte forklaringen "utroværdig og konstrueret".

Protest over varetægtsfængsling

Der var ikke andre tekniske beviser i sagen, som f.eks. videoovervågning eller dna, og der har heller ikke været vidner, der har set den 29-årige på gerningsstedet.

I sin procedure sagde den 29-åriges forsvarer, at der ikke var nogen beviser for, at manden havde været på gerningsstedet. Og selvom han så faktisk havde været der og taget billederne, så var det ikke ensbetydende med, at han havde begået hærværket.

Men det var en enig domsmandsret, der fandt at det var den 29-årige, som tog billederne, og at han sammen med flere ukendte gerningsmænd begik hærværket.

Dog blev han ikke dømt for groft hærværk, som han ellers var tiltalt for, men kun for simpelt hærværk.

Dommen blev anket til frifindelse på stedet, og den 29-årige kærede også den efterfølgende kendelse om fortsat varetægtsfængsling.

- Jeg har gjort rigtig meget for at omlægge mit liv, siden jeg blev løsladt sidst, men jo længere tid jeg skal sidde fængslet, jo dårligere får jeg det. Især efter en dom på så lille et grundlag, sagde den 29-årige.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.