Beredskab takker trafikanter: I gjorde en forskel!

Bilister på E45 hjalp udrykningsfartøjer hurtigt frem i uheldsramt morgentrafik

Sådan oplevede Nordjyllands Beredskab hjælpen fra de nordjyske motorvejstrafikanter i morgentrafikken torsdag. Foto: Nordjyllands Beredskab

Sådan oplevede Nordjyllands Beredskab hjælpen fra de nordjyske motorvejstrafikanter i morgentrafikken torsdag. Foto: Nordjyllands Beredskab

Opdateret kl. 14 med udtalelser fra chefvagten ved Nordjyllands Beredskab

AALBORG:Danske bilister får ofte skyld for kun at tænke på sig selv i trafikken. Men torsdag formiddag er Nordjyllands Beredskab ude med en stor tak til de bilister på E45, som i morgentimerne blev påvirket af de to harmonikasammenstød, der skete med kort tids mellemrum. Først i sydgående retning mellem Vodskov og Bouet kl. 7.26 - og dernæst kl. 8.01 mellem afkørslerne 27 og 26 i nordgående retning før Limfjordstunnelen.

"Stor tak fra brandfolkene, til trafikanter der gav plads, så vi hurtigere kom frem til trafikuheld i morges. I gav rigtig god plads til udrykningskøretøjerne🚒. TAK, I var med til at gøre en forskel", skrev beredskabet torsdag formiddag på Twitter.

Beredskabet lagde to billeder ud af det, de nordjyske trafikanter måske har taget ved lære af fra tyske motorvejsbilister, som i mange år har været underlagt lovkrav om at skabe såkaldte redningsspor til udrykningsfartøjer - "rettungsgasse" på de kanter - når de alligevel holdt i kø på motorveje og motortrafikveje og ikke kunne komme frem på grund af ulykker.

Såkaldte redningsspor skaber bedre plads til udrykningskørsel - også selv om ulykken sker midt i myldretiden. Foto: Nordjyllands Beredskab

Såkaldte redningsspor skaber bedre plads til udrykningskørsel - også selv om ulykken sker midt i myldretiden. Foto: Nordjyllands Beredskab

Det er ikke kun tyske motorvejstrafikanter, der lever med lovkrav om redningsspor. Det gør man også i bl.a. Østrig, Tjekkiet og Ungarn.

Redningsspor skaber bilister ved, at alle trafikanter i venstre vognbane placerer sig så langt til venstre som muligt, mens trafikanter i højre vognbane skal bevæge sig så langt over til højre, som det er muligt.

I Danmark er det ikke et lovkrav for bilister at danne redningsspor. Men noget tyder på, at ideen er slået an på de nordjyske motorveje. Og det er ikke bare hjælp til udrykningskøretøjerne og de involverede i ulykken.

Det er også hjælp til selvhjælp, for jo hurtigere hjælpen kommer frem, jo hurtigere kommer trafikken også i gang igen.

- I sidste ende er det her med til, at vi kommer rettidigt frem til der, hvor vi skal hjælpe, siger Per Vedsted, chefvagt hos Nordjyllands Beredskab.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfra inspirationen kommer. Men i hvert fald har de, der ferierer i Tyskland, set, at det er den metodik, man løser tingene på dernede for at skaffe plads til udrykningskøretøjerne, siger Per Vedsted.

Han oplyser, at der gennem et stykke tid har kørt et forsøg på Fyn, der traditionelt er hårdt plaget af uheld på motorvejene i det område, for at få bilister til at skabe redningsspor, når der sker ulykker.

- Som jeg har forstået det, har det været med stor succes, så nu sidder vi i spænding og håber på, at det bliver udbredt til resten af landet, at det er måden at gøre det på fremadrettet herhjemme, siger Per Vedsted.

Han deltog ikke selv i de udrykninger i morgentimerne, hvor der blev skabt plads til udrykningskørertøjerne. Men han har set kollegernes billeder, som er delt på Twitter.

Noget tyder på, at man allerede har taget metoden til sig i Nordjylland?

- Det må man sige. Det ser dybt imponerende ud. Når man ser de billeder, skulle man næsten tro, at sådan har vi altid gjort. Der kan ikke siges nok positivt om det, siger Per Vedsted.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.