Pantstation i Aalborg er tit lukket, men det er der en god grund til

Aalborg-station til sække med brugte dåser og flasker er nærmest druknet i sin egen succes

Pantstationen på Over Bækken i Aalborg er landets mest populære, så den bliver hurtigt fyldt. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Pantstationen på Over Bækken i Aalborg er landets mest populære, så den bliver hurtigt fyldt. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

AALBORG:- Pantstationerne i Helsingør, Horsens, Køge, Randers og Aalborg er fyldte og lukkede... Sådan lyder den lakoniske besked på hjemmesiden, pantstation.dk, lidt for ofte efter mange brugeres opfattelse. Blandt andet i forhold til den pantstation, som findes på Over Bækken i Aalborg.

Flere oplever desuden, at de ofte må køre forgæves, fordi stationen er lukket uden nogen form for forklaring, og det irriterer blandt andre Birger Krebs fra Vejgaard.

- Grundlæggende synes jeg jo, det er en god ide med pantsækken, som man kan fylde med flasker og dåser, så man får afleveret det hele på en gang uden at skulle stå og døje med sjatter og så videre. Og så er det jo også godt for miljøet, tilføjer han.

Efter flere gange, hvor pantstationen på Over Bækken har været lukket eller ude af funktion på grund af tekniske problemer, har Birger Krebs efterhånden gjort det til en vane at tjekke hjemmesiden, inden han kører hjemmefra. Men han bliver alligevel tit negativt overrasket.

- Jeg har været derinde mindst ti gange, hvor der har været lukket, selvom det ikke stod på hjemmesiden. Og så må man jo pænt trille hjem igen med sine flasker, fortæller han.

- Nu bor jeg heldigvis ikke så langt væk, men det er alligevel irriterende, at køre rundt med pantsækken i bilen. Så hvis systemet skal være en succes, tænker jeg, at der skal være flere pantstationer - lidt ligesom der også er flere genbrugspladser i Aalborg Kommune, siger Birger Krebs.

Det er træls at køre forgæves til en lukket station, mener flere af de brugere, Nordjyske har talt med. Foto Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Det er træls at køre forgæves til en lukket station, mener flere af de brugere, Nordjyske har talt med. Foto Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

Selvom den nuværende pantstation står ved indkørslen til Genbrugspladsen Over Kæret, har det kommunale renovationsvæsen intet med tilbuddet at gøre. Det hører nemlig under Dansk Retursystem, som er den virksomhed, der står for det danske pantsystem på flasker og dåser.

- Vi er selvfølgelig kede af, at flere kører forgæves, fordi pantstationen er lukket. Men forklaringen er blandt andet, at vi er blevet lagt ned at vores egen succes. For systemet er designet til at modtage 5 - 6 mio. enheder om året, og vi er allerede oppe på omkring 12 millioner, så det simplethen ikke følge med, siger administrerende direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg.

Han forklarer, at der er flere og bedre pantstationer på vej, og Aalborg bliver et af de første steder, Dansk Retursystem sætter ind.

- Det er jo ikke alle, der er så gode til at planlægge, at de husker at få købt en pantsæk, hvis de for eksempel skal holde havefest. Og der er også mange, som er kede af, at man ikke få pengene udbetalt med det samme. Men alt det laver vi om på nu samtidig med, at maskinen også presser dåserne sammen - for miljømæssigt er det jo ikke smart at køre rundt med alt det luft, påpeger Lars Krejberg.

At hjemmesiden ikke er helt ajour med, hvornår pantstationen i Aalborg er lukket hænger også sammen med tilbuddets succes. For Aalborg er det sted i landet, hvor der afleveres allerflest flasker og dåser på denne måde - og kommer der fire mand med fyldte sække, lige inden du selv når frem, er der måske ikke plads til mere.

På den ny type pantstation skal flaskerne og dåserne ikke længere i særlige sække, og man vil også kunne få udbetalt pengene med det samme. Foto Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

På den ny type pantstation skal flaskerne og dåserne ikke længere i særlige sække, og man vil også kunne få udbetalt pengene med det samme. Foto Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

- Vi udskifter eller ombygger pantstationerne de steder, der er mest tryk på først. Og det er helt klar i Aalborg, som ikke bare er landets største - men også fire gange så stor som det største supermarkeds indleveringssted, fortæller Lars Krejberg.

Han regner med, at den ny pantstation, hvor man hælder flasker og dåser direkte ned i en stor tragt, står klar i 2022, og i 2025 skulle der gerne være 36 af den nye type pantstationer fordelt over hele landet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.