Coronakritiske Brian kæmper mod mundbind og tvangsfjernelser
Brian Dahl fra Frihedslisten mener, at der er for få 'rigtige mennesker' i politik, og det skal der laves om på. Ifølge ham er de bedste politikere dem, der ikke gider at være det. Det inkluderer ham selv.

Brian Dahl stiller op til byrådet i Aalborg for liste Æ - 'Frihedslisten' til KV21. Foto: Torben Hansen
For under tre måneder siden rakte Brian Dahl hånden ud og meddelte, at han ville stille op til Kommunalvalget i Aalborg for den nye liste, Frihedslisten.
Det skete den 5. august 2021, hvor han i samme ombæring besluttede at stille op til Regionsrådsvalget.
Det er ikke en drengedrøm, der går i opfyldelse for Brian Dahl, men snarere en sen modenhed og en nyfundet interesse for samfundet, der har gjort, at han har meldt sig som kandidat for den nye partiliste.
- Havde du spurgt mig for to år siden, havde jeg ikke været helt klar. Det er jeg nu, siger Brian, og fortæller videre om, hvorfor han stiller op for Frihedslisten.
- Jeg har følt mig politisk magtesløs i en årrække. At skulle stemme på det ene eller det andet parti har været forbundet med for mange kompromisser. De kompromisser er jeg ikke nødt til at indgå som kandidat for Frihedslisten.

Frihedslistens ikon er et æble, som også er årsagen til, de stiller op under liste Æ. For dem symboliserer æblet naturlighed, bæredygtighed og 'det sunde'.
Hvem er Brian Dahl?
Brian Dahl er 56 år gammel
Stiller op til kommunalvalget for første gang
Udover Frihedslisten er Brian medlem af Forfatningspartiet
Hjemvendt til Aalborg efter at have boet i udlandet i en årrække
Uddannet softwareingeniør, NLP og lederuddannet
Har været leder i 22 af sine 31 år på arbejdsmarkedet
Coronarestriktioner gjorde forskellen
Ikke overraskende vejer frihedsbegrebet tungt hos Frihedslisten.
Listen er udsprunget af corona, som ifølge Brian Dahl og medlemmer af Frihedslisten er et eksempel på, hvor friheden til selv at vælge som individ er kommet til kort.
Brian mener grundlæggende ikke, at staten skal bestemme, hvad man som borger skal gøre ved egen krop. Det gælder også de restriktioner, der i perioder har pålagt os at bære mundbind.
- For mig er frihed især valgmuligheder. Vi er på en kurs i samfundet, hvor individets valgmuligheder bliver valgt fra. Det gælder især i snakken om corona, men også de unges valgmulighed for uddannelse og de mange tvangsfjernelser af børn, er et eksempel på indskrænkningen i den private frihed, siger Brian Dahl.
Den opfattelse af samfundet gør sig generelt gældende hos Frihedslistens medlemmer, som på forsiden af deres hjemmeside skriver:
“Familierne og husstandene skal ikke underlægges statens censur, overvågning og styring og skal ikke udsættes for statens omfattende muligheder for indgriben i privatlivets fred. Familier og husstande skal have ret til selv at vælge deres levevis.”

Brian Dahl er ikke bange for at skille sig ud og være den, han er. Han har spillet sækkepibe siden 2011, og hvis han bliver valgt ind i byrådet, vil han gå igennem alle lokaler i Aalborg Kultur og Kongres Center, hvor de andre partier sidder efter valgfesten og spille "Scotland the Brave".
Mere transparens og direkte demokrati
Der er for lidt gennemsigtighed forbundet med politik i dag, mener Brian. Det gælder på lands- såvel som på kommunalt plan.
- Jeg føler ikke, der er nok transparens i, hvad der foregår i denne maskine. Det vil jeg også gerne påvirke. Jeg vil kæmpe for mere transparens i byrådet, siger han.
En af måderne Brian vil kæmpe for mere transparens i byrådet, er ved at kæmpe for, at borgerne selv får indflydelse på de beslutninger, der bliver taget i deres by. Det er det allervigtigste for ham.
- I hvert fald på de større beslutninger. Jeg ønsker mig en reel borgerinddragelse blandt dem, der bor heroppe, og som kommer til at lide under konsekvenserne af de beslutninger, der bliver taget. Det vejer tungt for mig, siger han.
Et eksempel på det er Egholmsforbindelsen. Han mener ikke, borgernes mening bliver taget seriøst af politikerne, og her kunne man ifølge ham have spurgt borgerne til råds.
- Der har jo været utroligt mange indsigelser i forhold til at lave en motorvej hen over Egholm. Min personlige holdning er, at jeg synes, det er en skandale, at etableringen af en motorvej skal gå udover naturen og en perle som Egholm. Men det vigtigste for mig er, at borgerne får direkte indflydelse på en så stor beslutning, fortæller Brian.
Den holdning deler Brian med sin liste. Ikke spørgsmålet om Egholmforbindelsen, men idéen om et direkte demokrati, som er en af de ting, Frihedslisten kæmper for.
Det inkluderer, at man stemmer om de større beslutninger, eller at man som minimum afholder workshops, hvor borgerne kan blive inddraget i de politiske processor og beslutninger.
Brian vil yderligere kæmpe for ældreområdet, hvor han ønsker at privatisere de omkringliggende tilbud, fordi man ifølge ham kan bruge pengene bedre end i dag.
Derudover vil han gøre det lettere at være selvstændig. Han mener, der er for meget bureaukrati forbundet med at starte en virksomhed. Der skal være færre regler og mere tillid til den enkelte.
Hvad er Frihedslisten?
Frihedslisten er en ny partiliste, der er er formet under corona.
De er et corona-kritisk parti, som ønsker mere indflydelse til den enkelte.
I Aalborg er de opstillet under bogstavet Æ.
- Her er de opstillet sideordnet, hvilket betyder, at de ikke er opstillet i prioriteret rækkefølge. Derfor har de heller ikke en decideret spidskandidat.
Frihedslisten stiller op i 25 ud af de 98 danske kommuner med i alt 42 kandidater.
De har også kandidater opstillet til alle fem Regionsrådsvalg.
Deres mærkesager er:
- Frihed i samfundet
- Frihed for familien
- Frihed for individet
Rigtige mennesker ind - partisoldater ud
På Frihedslistens hjemmeside står der følgende i forbindelse med Kommunalvalget:
"Vi skal have rigtige mennesker ind og partisoldater og karrierepolitikere ud!”
Det slogan kunne Brian lige så godt selv have skrevet. Med 'rigtige mennesker' mener han et mangfoldigt udsnit af borgere og ikke djøf-lignende statskundskabere, som ikke har været en del af arbejdsmarkedet inden deres politiske karriere.
- Jeg tænker, det er helt vildt vigtigt. Hvis politikerne skal kunne forholde sig til de store beslutninger, de tager, er det vigtig at have levet som et 'rigtigt menneske', siger Brian.
Personligt føler han sig først klar i en alder af 56 år.
- Havde du spurgt mig for to år siden, så havde jeg ikke været helt klar. Det er jeg nu. Dengang havde jeg nok nogle erhvervsmæssige kompetencer, som også er vigtige. Men en samfundsmæssig modenhed eller interesse, den er først kommet ordentligt på plads nu.
Ønsket om politikere med erhvervserfaring bag sig kommer ifølge Brian også til udtryk i de samtaler, han har i forbindelse med sin opstilling til Kommunalvalget.
- Jeg kan mærke, at nogen af de spørgsmål, jeg får, allerede drejer sig om erhvervserfaring. Folk savner politikere, der ikke kommer direkte fra universitetet over i nogle bestyrtelses- eller politiske poster, siger han.

Brian Dahl stiller op for Frihedslisten til kommunalvalget i Aalborg Kommune. Han ønsker at kunne påvirke byrådet i en retning af mere direkte demokrati.
Lederen Brian
Brian har været selvstændig som ledelseskonsulent fra 2019-2020. Før det har han været leder i forskellige virksomheder igennem 22 år, heriblandt Grundfos.
- Når jeg ser på den måde, vi leder på i Danmark, er min oplevelse, at det er meget hierarkisk, magtdomineret og ikke ligeværdigt. Den er simpelthen ikke tidssvarende. Jeg kan jo se, hvor mange mennesker, der ikke trives på arbejdspladsen, siger Brian.
Hans arbejdsliv har bragt ham til Canada, Singapore og Grønland, hvor han har boet og gjort karriere indenfor Software-branchen, som i sin tid startede, da Brian var en del af 'Mobileventyret' i Nordjylland. I dag bor han i Aalborg SØ med sin kone og indtil for nyligt sin datter, som for kort tid siden er flyttet hjemmefra.
Hans virke som leder har givet ham nogle kompetencer, som ifølge ham gør, at han er godt rustet til at træffe store beslutninger, og hvad endnu vigtigere er for Brian - det har givet ham evnen til at tilsidesætte sit ego og lytte.
- Vi omfavner ikke hele mennesket. Jeg har tit hørt ledere sige, at deres job er at gøre sig selv mere overflødig, men jeg ikke mødt ret mange, der virkeligt mener det eller udfører den tankegang i praksis.
Den ledelsesstil er ifølge Brian også symptomatisk for, hvordan vores folkevalgte agerer på. Han vil have magten og indflydelsen tilbage til den enkelte.
- Vi skal væk fra det der med at være styret af egoet, og sætte “promillegrænser” for lederes magt. Jeg tror de bedste former for politikere, vi kan få, er politikere, der ikke gider være det. Med det mener jeg, at man skal prøve at gøre sig selv overflødig og respektere den enkeltes suverænitet, siger han og fortsætter.
- Det lyder lidt mærkeligt. Men egentlig gider jeg ikke være politiker. Jeg vil gøre mig selv overflødig. Men vi er nødt til at starte et sted, og hos Frihedslisten 'angriber' vi fra bunden og opefter. Derfor stiller jeg op til Kommunalvalget.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.