Fortælling

Cykelklub får veteraner op af sofaen: - Jeg ved ikke, hvor jeg ville have været uden

Den 33-årige veteran Mik fik i 2016 konstateret PTSD. Siden har cykling i fællesskab med andre veteraner fået ham på rette kurs

Efter udsendelse til Afghanistan fik Mik Høegh Jönsson i 2016 konstateret PTSD. Cyklingen og fællesskabet har fået ham ud af sofaen. Foto: Henrik Louis

Efter udsendelse til Afghanistan fik Mik Høegh Jönsson i 2016 konstateret PTSD. Cyklingen og fællesskabet har fået ham ud af sofaen. Foto: Henrik Louis

NØRRESUNDBY:Da Mik Høegh Jönsson kom hjem fra udsendelse i Afghanistan i 2011, kom han ikke helt hjem.

Det er i hvert fald sådan, han selv formulerer det.

For den i dag 33-årige Mik betød det, at han isolerede sig selv.

- Væggene blev lynhurtigt meget tykke derhjemme, fortæller han.

Efter flere år med selvisolation, søvnbesvær, tankemylder og flashbacks fra udsendelser i Afghanistan og Kosovo, hvor han flere gange fik at vide, at hans tilstand blot var midlertidig, fik han i 2016 sin diagnose. PTSD.

Nej tak til førtidspension

En diagnose, der i første omgang fik kommunens sagsbehandlere til at tale om førtidspension.

Det ville Mik ikke være med til. Han ville have det bedre.

Inden længe begyndte han at deltage i Dansk Idrætsforbunds (DIF) soldaterprojekter, der har til formål at få veteraner på rette køl ved at integrere dem i foreningslivet. Det førte til, at han kom med i projektet Ride4Rehab, hvor han i fællesskab med en række andre veteraner i 2018 cyklede fra Frederikshavn til København over ni etaper.

Her var det en god oplevelse at være sammen med andre, der stod med nogle af de samme udfordringer som han selv.

- Hvis man har en dårlig dag og ikke er så snakkelysten, så er folk indforståede med det og stiller ikke spørgsmålstegn ved det, siger Mik Høegh Jönsson.

For Karsten Eriksen er det vigtigt, at Cykelglæden er en cykelklub, der prioriterer det sociale over det sportslige. Foto: Henrik Louis

For Karsten Eriksen er det vigtigt, at Cykelglæden er en cykelklub, der prioriterer det sociale over det sportslige. Foto: Henrik Louis

Socialt samvær og hygge

Én af de, der var med til at stå for det praktiske, er Karsten Eriksen.

Han startede i starten af 2019 cykelklubben Cykelglæden. En cykelklub med fokus på socialt samvær og hygge frem for hurtige tider og lange distancer på landevejene.

Derfor gav det da også god mening, at klubben i efteråret i fjor lancerede et hold kun for veteraner med henblik på at træne op til næste udgave af Ride4Rehab, der løber af stablen i 2021.

- Vi vil gerne gøre en forskel, og vi er en ressourcestærk gruppe af mennesker, så det gav sig selv at oprette holdet, fortæller Karsten Eriksen.

Og fra starten var Mik selvfølgelig med på holdet.

Veteranholdet hos cykelklubben Cykelglæden kører hver onsdag, men flere af veteranerne kører også med på klubbens andre hold. Foto: Henrik Louis

Veteranholdet hos cykelklubben Cykelglæden kører hver onsdag, men flere af veteranerne kører også med på klubbens andre hold. Foto: Henrik Louis

Ingen efterlades

Mik er glad for, at meget af den tankegang, han og de andre veteraner kender fra militæret, også går igen hos Cykelglæden.

- Der er jo fællesskabet i, at vi alle er veteraner.

- Og så er der princippet i, at vi skal have alle med. At ingen efterlades, og vi kommer sammen hjem, som også er vigtigt i militæret.

Når holdet så kommer hjem fra deres tur hver onsdag tændes der op for grillen, hvor menuen står på grillpølser, spareribs og kartoffelsalat.

Her kan veteranerne tale om stort og småt.

- Det kan være almindelig hyggesnak, men man kan også snakke med de andre om mere alvorlige ting, fordi alle her står med nogle af de samme udfordringer i hverdagen, siger Mik.

Mik har nydt godt af, at at han kører med andre veteraner, som kæmper med nogle af de samme ting som ham selv. Foto: Henrik Louis

Mik har nydt godt af, at at han kører med andre veteraner, som kæmper med nogle af de samme ting som ham selv. Foto: Henrik Louis

Cykling fylder lagre op

Da Mik først blev tilbudt at cykle med i Ride4Rehab, havde han nærmest ingen erfaring med at cykle.

- Men jeg er blevet bidt af det, siger han.

Selvom Mik understreger, at det sociale og fællesskabet er i højsædet på veteranholdet, er han også glad for, at det er centreret omkring cyklingen.

- I princippet kunne det lige så godt være dart eller billard, men det er godt at komme ud at få noget vind på næsen.

- Og så er det her sjovere, mener Mik.

Mik fortæller, at livet med PTSD kan give nogle hårde dage. Der hjælper det at komme ud på landevejen, og bruge sin energi på noget fysisk frem for det psykiske.

PTSD

PTSD eller Posttraumatisk stresslidelse (Post Traumatic Stress Disorder) opstår som en forsinket eller langvarig reaktion på en belastende begivenhed af meget truende eller katastrofal karakter. Tidligere mente man, at symptomerne altid indtræder inden for et par måneder efter den traumatiserende begivenhed, men det er efterhånden blevet anerkendt, at PTSD også kan udløses langt senere.

Et centralt element ved PTSD er ofte tilbagevendende episoder, hvor den traumatiske begivenhed genopleves i vågen tilstand som flashbacks eller i søvne som mareridt. Derudover beretter mange om emotionelle forstyrrelser, såsom en vedvarende fornemmelse af følelsesløshed, manglende glæde ved ting man ellers har fundet nydelse ved, og en følelse af afstand til andre mennesker.

Der ses et øget alarmberedskab og overfølsomhed, der gør at personen ofte nemt bliver forskrækket eller opfarende, og mange lider af søvnløshed. (WHO, 2016).

Kilde: psykiatrifonden.dk

- Nogle ting tærer på min psykiske energi, og jeg kan have dårlige dage. Men cyklingen fylder mine lagre op, så jeg har noget at give af.

- Det er bedre at være fysisk træt end psykisk træt.

Succes med veteraner

Karsten Eriksen fra Cykelglæden mener, at netop hans cykelklub er den rigtige for veteranhold et som det, Mik kører med på.

- Jeg tror ikke, at alle klubber er gearede til det. Mange steder kan der godt være en hård jargon og et meget konkurrencepræget miljø, og sådan er det ikke her, siger han.

Der er god stemning og tid til snak og hygge efter cykelturen. Foto: Henrik Louis

Der er god stemning og tid til snak og hygge efter cykelturen. Foto: Henrik Louis

Det er ikke kun på veteranholdet, at det forholder sig sådan. Sådan er det for alle holdene i klubben, og det har også resulteret i, at flere af veteranerne nu er begyndt at komme i klubben flere gange om ugen på nogle af de andre hold.

Blandt andet Mik, der har fået så meget blod på tanden, at han nu hopper op på jernhesten tre gange om ugen. Dermed lever han op til idéen med DIFs soldaterprojekt, der netop er, at veteranerne skal integreres i foreningslivet.

Karsten Eriksen er også klar over, at mange af veteranerne ikke har det helt store økonomiske råderum længere.

- Vi har besluttet, at de får gratis kontingent, for at det ikke skal være økonomien der afgør, om de kan være en del af klubben, fortæller han.

'Jeg har det mega godt lige nu!'

Siden diagnosen i 2016 og introduktionen til cyklingen er det kun gået én vej for Mik Høegh Jönssons helbred: Opad

Han er gået fra at være fuldtidssygemeldt og på vej mod førtidspension til at være bevilget fleksjob 3 dage om ugen.

Han har tabt sig og fået et godt kammeratskab med både veteraner og ikke-veteraner i Cykelglæden.

Og selvom det 'kun' er tre dage om ugen, han cykler, smitter det af på resten af hans hverdag, så han bare generelt har mere overskud.

Hvordan har du det for tiden?

- Jeg har det mega godt lige nu!

Hvor ville du have været, hvis du ikke var kommet med i DIFs soldaterprojekt og i Cykelglæden?

- Jeg ved ikke, hvor jeg ville have været uden det.

- Jeg ville i hvert fald ikke have kæmpet mig til samme sted, som jeg er i dag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.