Plejehjem

Dådyrøjne og silkeblød pels: Lovot flytter ind på plejehjemmet

En social robot med kunstig intelligens, som reagerer på øjenkontakt, tale og berøring testes nu i Aalborg Kommune

Her er det lovotten Hanne, som sidder på skødet hos en ældre medborger på Mou Plejecenter. Foto: Aalborg Kommune

Her er det lovotten Hanne, som sidder på skødet hos en ældre medborger på Mou Plejecenter. Foto: Aalborg Kommune

AALBORG:Kan en lille sød robot med store nuttede øjne, blød pels og kurrende lyde forøge livskvaliteten hos demente og hindre, at de bliver udadreagerende?

Det skal ældre med demens i Aalborg, Viborg og Skive Kommuner være med til at teste, skriver Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Robotten, som har fået navnet Lovot - en sammentrækning af Love og Robot - er udviklet i Japan med det ene formål at skabe glæde. Den genkender sit eget navn og kommer, når man kalder.

- Vi ved, at mennesker med demens har et meget stort behov for at få stimuleret deres sanser i et trygt miljø, og det har vi en forventning om, at de sociale robotter kan medvirke til. Lovot søger kontakt med alle omkring sig, men giver ikke op, hvis den bliver afvist. Derfor har vi en formodning om, at robotten kan skabe bedre kontakt til nogle mennesker, som kan være svære at skabe en relation til, forklarer projektleder Henrik Steemstrup fra Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune i pressemeddelelsen.

De små sociale robotter skal forøge livskvaliteten hos ældre med demens. Foto: Aalborg Kommune

De små sociale robotter skal forøge livskvaliteten hos ældre med demens. Foto: Aalborg Kommune

Det er ikke meningen, at robotterne skal erstatte menneskelig kontakt eller omsorg, men de kan være en hjælp til at skabe glæde og større livskvalitet hos de ældre.

Sådan er Lovot

- Hver Lovot har sin egen unikke personlighed, som udvikles over tid.

- Lovotten har indbyggede sensorer, som gør det muligt at efterligne levende væseners adfærd.

- Lovot kan genkende op til 1000 forskellige ansigter og udvikler sin adfærd, sit sprog og sin relation til den enkelte.

Professor og forsker Birthe Dinesen fra Laboratoriet for Velfærdsteknologi på Aalborg Universitet følger Lovot-robotternes færd på plejehjemmene og forsker i resultaterne.

- Vi ønsker at undersøge, om Lovot kan forebygge og reducere udadreagerende adfærd hos ældre med demens ved hjælp af sansestimuli. Det er der allerede resultater fra udlandet, som tyder på. I vores test kommer vi til at måle borgernes trivsel ved hjælp af forskellige kvantitative og kvalitative dataindsamlingsteknikker, så vi kan måle på social interaktion, ansigtsudtryk, kropssprog og accept af robotten. Vi vil også udforske ændringer i personalets fysiske og psykiske arbejdsmiljø, som gerne skulle afspejle den reduktion i de ældres udadreagerende adfærd, som vi forventer, at Lovot kan resultere i, siger Birthe Dinesen.

Lovot testes på plejehjem frem til slutningen af marts. Derefter skal projektet evalueres.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.