Militærekspert: Derfor er der russiske krigsskibe ud for Nordjylland

Myndighederne holder øje, men er ikke i alarm over russiske fartøjer. Ekspert peger på, at det i lang tid har været et yndlingssted for russerne at vise deres tilstedeværelse.

Russisk krigsskib i Ålbæk Bugt torsdag 6. oktober. <i>Foto: Michael Sand</i>

Russisk krigsskib i Ålbæk Bugt torsdag 6. oktober. Foto: Michael Sand

KATTEGAT:Det er inden for normalbilledet, at der ligger to russiske fregatter og to støtteskibe i farvandet ud for Frederikshavn.

Det siger både Forsvarskommandoen og den pensionerede brigadegeneral og militærekspert Michael Clemmesen.

Tilstedeværelsen af de russiske fartøjer skabte ellers opsigt, som blev til bekymring, da der torsdag blev konstateret flere NATO-fartøjer, deriblandt det danske inspektionsskib HDMS Thetis, i området, hvor der ydermere blev konstateret små jordrystelser. De blev kædet sammen med sabotagen mod Nord Stream gaskablerne ved Bornholm, og at der ligger både el- og datakabler farvandet omkring Læsø.

Fredag havde HDMS Thetis været væk fra området, men var over middag tilbage i Frederikshavn. Hvad angår de russiske skibe, konstaterer Forsvarskommandoen, at status var uændret.

 - Så er forskningsskibet Academic B. Petrov på vej ind mod Østersøen, og det giver god mening, da det hører hjemme i Kaliningrad, hedder det fra pressetjenesten, der tilføjer, at der jævnligt sejler forskningsskibe igennem Kattegat.

Michael Clemmesen peger på, at en af opgaverne for de russiske skibes tilstedeværelse er at vise, at de er der. Sådan var det helt tilbage i den kolde krig.

- Vi kikkede på dem, og de kikkede på os, siger Michael Clemmesen og peger på, at det på mange måder er perfekt at lægge sig i Ålbæk Bugt, hvorfra man kan kontrollere, hvem der sejler gennem Kattegat, og i øvrigt ligger i læ for vestenvinden.

- Hvad de russiske skibe ellers har af  opgaver, det ved jeg ikke, siger Michael Clemmesen og tilføjer:

- Og der er heller ikke sikkert, at de ved det selv - andet end at de har fået besked på at sejle derhen.

Michael Clemmesen ser ikke umiddelbart nogen sammenhæng med de nævnte rystelser og peger på, at der ikke er kritisk infrastruktur i området.

Han konstaterer, at de russiske fartøjer er af nyere slags, men er ikke vidende om, hvilket udstyr de har med sig. Han henviser til Forsvarsakademiet, som henviser til Forsvarskommandoen, som blot fastholder, at situationen er inden for normalbilledet.

- Og de må godt være der, siger kommandoens pressetjeneste om de russiske fartøjer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Borgmesteren var med, da Søren Thorst betalte 1765 kroner for øl, cider og drinks
Luk