Eventchef brændte 222.249 skattekroner af på fest for borgmesterens partistøtter

Først bød borgmester Thomas Kastrup-Larsen 729 3F-medlemmer velkommen til kongres i Aalborg, samtidig betalte hans forvaltning næsten en kvart million kroner stik mod kommunens egne retningslinjer for en velkomstreception

Thomas Kastrup-Larsen bød velkommen fra scenen, da 3F holdt deres kongres i Aalborg i 2019. <i>Foto: Joachim Rode</i>

Thomas Kastrup-Larsen bød velkommen fra scenen, da 3F holdt deres kongres i Aalborg i 2019. Foto: Joachim Rode

AALBORG:Den røde løber var rullet ud, da mere end 700 medlemmer af 3F i 2019 deltog i 3F's seks dage lange kongres i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) holdt tale på scenen, og senere inviterede kommunen deltagerne på tapas i Musikkens Hus på skatteborgernes regning.

En gestus, som ellers kun er forbeholdt deltagere til internationale konferencer, og som endte med at koste de aalborgensiske skatteborgere 222.249 kroner.

3F er kendte støtter af socialdemokratiet og arrangementet blev holdt stik mod kommunens egne retningslinjer. Det får "advarselslampen til at blinke", siger formanden for anti-korruptionsorganisationen Transparency Internationals danske afdeling.

Her stikker det ud

Årsagen til, at Aalborg Kommune overhovedet holder velkomstreceptioner er, at man gerne vil vise sig som en god vært for de internationale gæster, som bidrager med penge i kommunekassen, når de bor på byens hoteller, spiser på restauranterne og går en tur i Jomfru Ane Gade.

Kommunen har nogle klart definerede kriterier for, hvilke type konferencer kommunen holder velkomstreceptioner for, og kongressen for 3F udmærker sig ved ikke at overholde fire ud af fem kriterier.

Aalborg Kommunes retningslinjer for velkomstreceptioner

Aalborg Kommune godkender tilskud til receptioner på byens vegne med henvisning til nedenstående kriterier:

  • Konferencen skal være international
  • Der ydes ikke tilskud til nationale konferencer
  • Der skal minimum være 100 deltagere
  • Aalborg Kommune yder et tilskud på 175 kroner pr. deltager. Antal gæster dokumenteres af konferencearrangøren senest 14 dage før konferencen, hvorefter udbetalingen vil finde sted
  • Arrangøren vælger selv afholdelsesstedet for receptionen, betaler selv husleje og forplejning og laver selv aftalerne direkte med afholdelsesstedet

Aalborg Event / Aalborg Kommune

For det første var der ikke tale om en international konference.

I et skriftligt svar til Nordjyske skriver driftschef Henrik Voelsberg fra 3F, at konferencen var national.

Derudover viser en aktindsigt, som Nordjyske har fået i sagen, at Aalborg Kommune har betalt for hele arrangementet og ikke som et tilskud til 3F.

Og der findes ingen dokumentation for, hvor mange deltagere, der var til selve receptionen, som endte med at koste de aalborgensiske skatteydere næsten en kvart million kroner.

Ophævede egne regler

Nordjyske har spurgt Aalborg Kommune, hvorfor man har set bort fra de normale retningslinjer i forbindelse med arrangementet for 3F.

Her lyder svaret, at reglerne slet ikke er gældende for netop den velkomstreception.

- Det kan godt være, at vi laver nogle regler for at håndtere vores velkomstreceptioner, men der er ikke noget, som er skudsikkert, og vi skal også kunne agere, siger Søren Thorst, der er chef for Aalborg Event, der hører under borgmesterens forvaltning.

Det var ham, som sammen med vicekommunaldirektør, Jørgen Litske, traf beslutningen om, at holde velkomstreception for 3F, og derfor også ham, der valgte at se bort fra de normale kriterier.

Men ifølge eventchefen gjaldt de normale retningslinjer slet ikke for konferencen for 3F, fordi man valgte at betale for den i borgmesterens forvaltning.

- De retningslinjer, der gælder de andre konferencer, dem er vi ude over her, når vi betaler den via penge fra kontoen for erhvervssamarbejde, siger Søren Thorst.

Han erkender, at der ikke er skrevet hverken mødereferater eller notater i forbindelse med aftalen, men mener ikke, at det er problematisk.

- Der findes stadig det der med at ringe til hinanden og lave en aftale. Heldigvis. Så det er sådan set fint, synes jeg.

Eventchef i Aalborg Kommune Søren Thorst mener ikke, at der er noget galt i, at han har brugt 222.249 skattekroner på en fest for 3F. Han mener derimod at pengene er givet godt ud. <i>Arkivfoto: Claus Søndberg</i>

Eventchef i Aalborg Kommune Søren Thorst mener ikke, at der er noget galt i, at han har brugt 222.249 skattekroner på en fest for 3F. Han mener derimod at pengene er givet godt ud. Arkivfoto: Claus Søndberg

Mundtlige aftaler er ikke nok

At aftalen kun er lavet mundtligt får flere eksperter til at undre sig.

- Der er krav om skriftlighed, særligt når der er tale om, at man bruger hundredtusindvis af skattekroner. Man har simpelthen pligt til at skrive ned, hvad der er blevet besluttet, hvorfor og på hvilke betingelser, siger kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch og forsætter:

- Når man har undladt det, opstår der en tvivl om grundene til den manglende skriftlighed. Er det bevidst, at man ikke ville have, at nogen så én i kortene?

Han bakkes op af formand for anti-korruptionsorganisationen Transparency Internationals danske afdeling, Jesper Olsen.

- Der er flere ting, som får mine advarselslamper til at blinke. For det første, at det her arrangement falder udenfor det normale. For det andet at der er tætte forbindelser mellem donor og modtager. Og for det tredje, at der ikke er noget papirspor, siger han til Nordjyske.

- Ud fra det, jeg har fået forelagt, er det ikke sikkert, vi er ude i noget direkte ulovligt, men det er dårlig adfærd, som nogen skylder en forklaring på.

3F og Socialdemokratiet

Havde borgmesterens forvaltning lavet en hurtig google-søgning, ville de have vidst, at der er tætte bånd mellem Socialdemokratiet og 3F.

Det var også tydeligt på selve kongressen, hvor Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen var på scenen for at byde 3F’erne velkommen og fire dage senere var det statsminister Mette Frederiksen, der kom forbi og holdt tale.

- Hvis Socialdemokratiet og 3F står sammen, kan vi uendeligt meget, sagde hun blandt andet fra scenen.

I Socialdemokratiets regnskab fra 2019 kan man se, at 3F var en af de store bidragsydere til partiet.

Og netop de tætte bånd mellem fagorganisation og borgmesterens parti burde have fået forvaltningen til at være ekstra opmærksom på at dokumentere forløbet, mener Roger Buch.

- Når man laver sådan et arrangement for nogen, som borgmesteren eller en anden politiker har politiske relationer til, så er det klogt som embedsmand at være på vagt. Det burde have fået alle alarmklokker til at ringe, siger han.

icon

Ud fra det, jeg har fået forelagt, er det ikke sikkert, vi er ude i noget direkte ulovligt, men det er dårlig adfærd, som nogen skylder en forklaring på.

Jesper Olsen, Transparency International

Du kan altid finde en ekspert

Hos Aalborg Event giver man ikke meget for eksperternes udsagn. Søren Thorst fastholder, at alt er foregået efter bogen.

- Man kan altid finde en ekspert, som kan mene et eller andet. Hver gang vi foretager os noget i kommunen, så er det jo ikke ulovligt. Vi har holdt et arrangement, fået en faktura og jeg kan ikke se, hvad der skulle være galt med det.

Han fortæller, at Aalborg Kommune ikke har lavet aftalen med 3F, men blev præsenteret for idéen af AKKC. Det forløb bekræfter både 3F og AKKC overfor Nordjyske. 

Søren Thorst afviser, at der har været et politisk pres på ham for at holde velkomstreceptionen.

- Det kan jeg 100 procent afvise, siger han.

Kan du betale 222.249 kroner fra en konto i borgmesterens forvaltning, uden at borgmesteren bliver orienteret om det?

- Sagtens. Han er ikke blevet orienteret om det her. Vi er jo ansat til selv at træffe beslutninger, siger eventchefen.

Borgmesteren vidste intet

Thomas Kastrup-Larsen bekræfter Søren Thorsts forklaring og siger selv, at han først blev opmærksom på, at hans forvaltning havde betalt for receptionen, da Nordjyske søgte aktindsigt i sagen.

- Jeg har ikke været inde over planlægningen, og det er jo også det, som Søren Thorst siger, fortæller Thomas Kastrup-Larsen og fortsætter:

- Det undrer mig da, at der ikke er noget papirspor, når der er til de andre velkomstreceptioner, men det er noget, vi har gjort en del ud af at stramme op på, så vi for fremtiden har dokumentation for de arrangementer, vi holder, siger han.

Han afviser, at han selv personligt har modtaget penge fra 3F.

- Ikke noget som helst jeg skulle være vidende om i hvert fald, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.