Flere droner flyver ulovligt tæt på flyvestation: Det kan være livsfarligt

Flyvestation Aalborg oplevede hen over påske flere droner i forbudt luftrum

Private skal holde deres droner mindst fem kilometer fra en lufthavn og otte kilometer fra en flyvestation. NORDJYSKEs professionelle dronefører og fotograf, Henrik Bo, fik i påsken ekstraordinær tilladelse til at tage en række dronebilleder af Aalborg Lufthavn. Foto Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Private skal holde deres droner mindst fem kilometer fra en lufthavn og otte kilometer fra en flyvestation. NORDJYSKEs professionelle dronefører og fotograf, Henrik Bo, fik i påsken ekstraordinær tilladelse til at tage en række dronebilleder af Aalborg Lufthavn. Foto Henrik Bo Foto: Henrik Bo

AALBORG:Der er for mange, der ikke har styr på reglerne, når de flyver med droner og dermed flyver ind i forbudt luftrum. Og det er et sikkerhedsmæssigt problem, som i yderste konsekvens kan udgøre en livstruende sikkerhedsrisiko.

Sådan lyder opråbet fra Flyvestation Aalborg, efter flyvestationen fire gange hen over påsken har oplevet, at droner er sendt i luften inden for den forbudszone, der er omkring flyvestationen.

- Luftrummet er jo en arbejdsplads for os, og det er flyvesikkerheden, der er på spil, siger presseofficer Morten Valentin Jensen fra Flyvestation Aalborg.

For selvom næsten alle kan købe sig en drone og begynde at flyve med den, så er der en lang række regler, der skal overholdes.

F.eks. må private ikke flyve i bymæssig område, og så skal man holde sig langt fra militære flyvepladser.

Sådan er reglerne for droneflyvning

Private droneførere må kun flyve med droner uden for bymæssigt område, og hvis dronen vejer over 250 gram, kræver det et dronetegn.

Et dronetegn er gratis, men kræver at man skal bestå en teoriprøve med 12 spørgsmål

Som privat dronefører må der ikke flyves i områder, der bruges til beboelse, erhverv eller rekreative formål, eksempelvis sportspladser, sommerhusområder, beboede campingpladser og bebyggede industri- og havneområder. Parker, strande eller andre rekreative områder, der ligger nær bymæssigt område, betragtes også som et bymæssigt område.

Flyvehøjden må være op til 100 meter

Du skal holde dig på 5 kilometers vandret afstand fra offentlige flyvepladser og 8 kilometers afstand fra militære flyvestationer.

Professionelle droneførere med et dronebevis kan få tilladelse til at flyve inden for bymæssigt område.

Dronebeviset giver blandt andet følgende lempelser i forhold til de almindelige regler: flyvning i bymæssigt område, flyvning helt ind til 2 km til lufthavne, overflyvning af mennesker, flyvning helt ind til 15 meter til større offentlige veje

Overflyvning af beboelsesejendomme kræver ejerens tilladelse

Ved erhvervsmæssig flyvning med mindre droner i bymæssigt område skal politiet i den politikreds, hvor flyvningen skal gennemføres, underrettes. Underretningen skal ske 24 timer før påbegyndt flyvning.

Kilde: Droneregler.dk

Det kan være fatalt

Ifølge reglerne er der flyvning forbud for droner inden for otte kilometer fra en militær flyvestation. Det betyder droner skal blive på jorden fra Gjøl i vest til Vodskov i øst - og fra Aabybro i nord til centrum af Aalborg i syd.

Du kan se droneluftrummet her.

Og det er der en grund til, forklarer Morgen Valentin Jensen.

- Det fleste kender et stenslag, når man kører bil. En drone er bare en meget stor sten, der bliver ramt med 300-400 km/t, og det kan have fatale konsekvenser - især når flyene letter og lander, siger han.

Derudover så bruger flyvestationen mange ressourcer på de ulovlige droneflyvninger.

For flyvevåbenet sidder ikke bare og bliver irriteret, når en drone kommer ind i forbudszonen.

- Vi har systemer, der alarmerer os om, at der er noget i luften der ikke skal være der. Og så har vi et beredskab der går i gang, og det bruger en masse ressourcer, som vi hellere vil bruge på noget andet, fortæller Morten Valentin Jensen og tilføjer, at flyvestationen kontakter også politiet, når der er en ulovlig droneflyvning.

Private skal holde deres droner mindst fem kilometer fra en lufthavn og otte kilometer fra en flyvestation. NORDJYSKEs professionelle dronefører og fotograf, Henrik Bo, fik i påsken ekstraordinær tilladelse til at tage en række dronebilleder af Aalborg Lufthavn <i>Foto: Henrik Bo</i>

Private skal holde deres droner mindst fem kilometer fra en lufthavn og otte kilometer fra en flyvestation. NORDJYSKEs professionelle dronefører og fotograf, Henrik Bo, fik i påsken ekstraordinær tilladelse til at tage en række dronebilleder af Aalborg Lufthavn Foto: Henrik Bo

Politi: Vi tager det seriøst

Hos Nordjyllands Politi ser man ikke et generelt problem med ulovlige droneflyvninger. Det er ikke ret mange anmeldelser, der tikker ind hos ordensmagten, men når der kommer en anmeldelse, så tager man det meget seriøst, fortæller politiinspektør Marianne Vestergaard-Lau.

- Vi rykker ud og gør alt, hvad vi kan for at finde frem til droneføreren, for det er farligt at komme for tæt på flyvestationen, siger hun.

De fire ulovlige flyvninger ved flyvestationen hen over påske førte til en sigtelse, fortæller politiinspektøren.

- Og der var tale om en tanketorsk. Vedkommende havde simpelthen ikke tænkt over, at han var for tæt på flyvestationen.

Ifølge presseofficer Morten Valentin Jensen er det også ofte uvidenhed der gør, at reglerne bliver brudt.

- Hvis vi alle bruger den sunde fornuft og følger reglerne, så er der plads til alle, lyder opfordringen fra presseofficeren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.