Glamping hitter: Karina og Lisanne har ramt plet med ny virksomhed
Parret bag ny, populær ferieform i Hou har mere end nok at se til

Lisanne Metselaar og Karina Filbert har ramt plet med deres nye luksus campingkoncept i Hou. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
HOU:Karina Filbert Brorsen og Lisanne Metselaar så tilsyneladende helt rigtigt, da de for godt et år siden tog springet fra en lejlighed i København til den mere end 150 år gamle gård, Skovgaardsminde lidt udenfor Hou. For her er der både ro, højt til loftet og plads til at campere i naturskønne omgivelser.
- Da vi flyttede hertil, vidste vi ikke helt, hvad vi ville med stedet. Men det skulle helt klart være noget med natur, for vi er begge uddannet indenfor turisme og interesserede i unikke oplevelser, som er noget af det, vi selv opsøger, når vi er ude at rejse, fortæller Karina.

Bålsted, brænde, liggestole og hængekøje, der mangler ikke noget ved de enkelte teltpladser, selvom der hverken er el-forsyning eller rindende vand. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
Sammen men Lisanne, som hun også danner par med privat, overvejede hun til at begynde med at starte et bed and breakfast sted, men det viste sig at være så dyrt og besværligt, at planerne blev ændret til en plads, hvor de tilbyder overnatning i luksustelte, hvor glamour og camping går op i en højere enhed. Og det har de bestemt ikke fortrudt, for glamping - som fænomenet kaldes - er mere populært end nogen sinde. Især nu, hvor flere holder ferie i Danmark på grund af corona.
Fra to til fire telte
- Vi ville egentlig starte med to telte, men det gik så hurtigt med bookingen, at vi udvidede det til tre. Og i år er vi så helt oppe på fire, og det går stadig forrygende med interessen, forklarer Lisanne.

Som noget nyt har hvert telt i år sit eget udendørs toilet. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
P.t. er stort alle weekender optaget, men det er fortsat muligt at booke et af teltene, der alle er udstyret med hotellignende faciliteter, enkelte hverdage i august.
- Det går rigtig, rigtig godt, og det er jo også en trend, der breder sig andre steder i Danmark, så vi har travlt - men det er også sjovt, tilføjer Karina.
Parret står selv for alt fra at hente vand og tømme toiletter til at lave morgenkurve med lækre, lokale råvarer til deres gæster. Og selvom det giver nok at se til, har de begge job ved siden af.
- Derfor holder vi os også til de fire telte, der nu er givet tilladelse til. For det skal ikke være større end vi kan overskue, og jeg tror også, at vores gæster sætter pris på, at der er god plads mellem teltene, siger Lisanne.

Man behøver ikke sove på jorden i teltene, der både har dobbeltseng, møbler og andre hotellignende faciliteter. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
Sammen med Karina viser hun rundt på pladsen, hvor der udover teltene med opredte dobbeltsenge, møbler, tæpper, barskab og køleboks, også er en bålplads med bålfad og brænde, en stor dunk vand samt et udendørs toilet til hvert telt.
- En af de forbedringer, vi har foretaget i år, er at bygge et lille skur til hvert af toiletterne. Men vi har stadig undladt at trække rør eller indlægge strøm - for det skal være primitivt, selvom det også er luksus. Det er i hvert fald vores mantra, fortæller Karina.

Glamping Skovsgaardsminde sørger naturligvis også for, at der er tallerkener, glas, bestik og alt hvad du ellers skal bruge for at lave mad over bål. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
- Det er slow-living på den gode måde, fortsætter Lisanne.
- Så derfor stiller vi også brænde og bålfad til rådighed, men vil man have et spejlæg til sin morgenmad, skal man selv stege det over bålet, og det synes de fleste faktisk er rigtig hyggeligt, tilføjer hun.
Pandekager og popcorn
Bliver man lækkersulten kan man for eksempel tilkøbe en flaske med ”verdens bedste pandekage-dej” eller popcorn til at poppe ved bålet. Gryder, pander, tallerkener, bestik og glas er der allerede, men bryder man sig ikke om at være udendørs, er glamping nok ikke den ferieform, man skal vælge.
- Skoven ligger lige bagved, og der er kun to km til den gode strand i Hou, så vi opfordrer altid folk til at bruge naturen så meget som muligt, siger Lisanne.

Brusebad under åben himmel. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
Hun udlejer også oppustelige paddleboards og cykler, men flere af gæsterne, der kommer fra hele landet, nyder også bare at lade roen sænke sig og nyde omgivelserne ved Skovgaardsminde.
At det netop blev her, Karina og Lisanne flyttede til, er lidt af en tilfældighed. For de så både på ejendomme i Midtjylland og Nordjylland, og hovedprioriteten var, at det skulle være et sted, der enten var tæt på skov eller strand.
- Vi troede jo ikke, at vi kunne få begge dele, så da vi fandt stedet her, og så gården, der lige er vores stil, faldt vi pladask for det hele, fortæller Lisanne.

Alle teltene har navne efter træer i lokalområdet. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
Parret har netop fået renoveret de oprindelige trægulve på Skovgaardsminde. Men der er stadig mange projekter og meget, de gerne vil have sat i stand, for på sigt er det ikke utænkeligt, at ejendommen eller en af længerne kan bruges til gæster udefra.
- Vi har allerede holdt et yoga-retreat, hvor alle teltene var helt booket op, og en af vores venner, der er kok, lavede mad, mens hendes kæreste underviste i yoga. Og det var altså en stor succes, siger Lisanne.
Mangler tidssvarende regler
Indtil videre er hun dog tilfreds med det koncept, der er i øjeblikket, for det har ikke været helt let at nå i mål med.
- Det har været temmelig svært at få tilladelse til, for der findes ikke noget i lovgivningen, der hedder glamping, så reglerne er indrettet efter almindelige campingpladser, forklarer hun.
- Så vi var i god tro, da vi startede op sidste år, men nu har vi fire telte, og derfor skulle tingene også bringes i orden, påpeger hun.

Karina og Lisanne har ikke haft megen tid til at ligge i hængekøjen, siden de startede deres nye glamping-plads. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
Parret har blandt andet fået god hjælp af Aalborg Kommune, men her var man også lidt tøvende, fordi glamping og camping er to vidt forskellige ting.
- Vi går jo slet ikke efter at tiltrække de samme mennesker. Så vil man holde strandfest og spille høj musik, er det ikke her, man skal holde ferie, siger Karina.
Af samme grund foretrækker hun det originale glamping-koncept, hvor man bor i telt - selvom hun godt ved, at flere også er begyndt at bruge betegnelsen om trætop-hytter og luksus-shelters.
- Vi kommer aldrig til at indlægge strøm eller opstille en gasgrill, for vi tror på, at det er roen og nærværet og muligheden for at komme ned i gear ved at sidde og stirre ind i bålet, der er en del af charmen ved vores sted. Derfor er der heller ikke en stor hoppeborg eller andre ting til børn, men vi har da en gynge og et par kaniner, og ellers er der jo også masser af plads at tumle sig på, tilføjer hun.
Hvad er glamping?
Glamping er efterhånden et udtryk, der bruges om flere former for overnatninger i naturen. På Glamping Skovgaardsminde holder man dog fast i traditionelle tilblivelse af ordet glamping, som er en sammentrækning af glamorous camping eller glamourøs camping, som foregår i et stort telt med hotellignende faciliteter. Her skal gæster ikke selv skal slå teltet op eller rede senge, og man skal heller ikke medbringe glas, tallerkner og andre remedier til madlavning.
Glamping har været kendt ferieform i udlandet i mange år, og i 2020 poppede glamping for alvor op i Danmark, hvor mange ser det som et godt alternativ og en anderledes oplevelse i en tid, hvor det er usikker at rejse til udlandet på grund af coroana.
Der er fortsat ikke særligt mange muligheder for at glampere i Nordjylland, men der bliver hvert år flere glamping-pladser i Danmark, fordi flere ønsker sig naturferie, der både er god for klimaet og for samvittigheden.
Kilde: Glamping Skovgaardsminde
Karina er bachelor i leisure management og Lisanne er uddannet serviceøkonom og bachelor i turisme, og qua deres studier er parret vant til at forudse trends. Og derfor var de heller ikke i tvivl om, at kombinationen af friluftsliv og luksus var en god ide.
- Vi mødte oprindeligt hinanden, fordi vi arbejdede på den samme restaurant, og derfor vidste vi også godt, at vi ville være gode til at arbejde sammen. Men vi har godt nok haft travlt, siden vi flyttede hertil, smiler Karina.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.