Juleaften eller medicin: Kenn måtte vælge
Særligt i en tid med stigende el- og forbrugsomkostninger betyder julehjælpen meget for Kenn Haas Andersen fra Nørresundby

Kenn Haas Andersen undlod at købe alt sin medicin et år for at få råd til at fejre jul med sine to små børn. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli
"Julen varer længe - koster mange penge."
Sådan synger mange danskere i sangen "Højt fra træets grønne top", når de går rundt om træet juleaften.
For nogen er 'mange penge' et greb i lommen, mens det for andre - stadig flere - er et stort indgreb i en svær økonomi og et spørgsmål om at holde skindet på næsen.
Én af dem, der ved, hvor svært det kan være at finansiere alle julens udgifter, er Kenn Haas Andersen fra Nørresundby. Han er kontanthjælpsmodtager og enlig far til to børn på seks og syv år.
- Som kontanthjælpsmodtager er der slet ikke råd til at købe and, flæskesteg, rødkål, risalamande og alt det, der hører julen til, fortæller han.
For andet år i træk har Kenn derfor søgt Dansk Folkehjælps julehjælp, så han kan give sine børn den jul, de fortjener. Igen i år har han fået godkendt ansøgningen.
- Udover at kunne give mine børn en god jul gør julehjælpen, at jeg kan betale mine regninger og har råd til at købe pålæg dagene rundt om juleaften uden at skulle udskyde betalinger og lave afdragsordninger.

Kenn Haas Andersen fra Nørresundby har for andet år i træk modtaget julehjælp fra Dansk Folkehjælp som enlig forsøger til to små børn. Når Kenn tænder sit julelys i lejligheden for at hygge for sine børn, er ikke andet lys tændt derhjemme grundet de høje elpriser. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli
Lige nok til at overleve
Siden 2017 har Kenn været alene med sine to børn, da børnenes mor forlod dem.
Han var netop færdiguddannet som servicemedarbejder, da han blev ramt af to blodpropper. Først én i hjertet og derefter én i hjernen.
- Jeg var netop færdig med uddannelsen, da jeg blev ramt af propperne. Derefter modtog jeg dagpenge i to år, og siden har jeg modtaget kontanthjælp, fortæller han.
Alene med børnene og med nye udgifter til medicin har han skulle vende hver en sten for at få råd til "at overleve".
- Jeg har jo ikke mulighed for at lægge penge til side i de forudgående måneder. De penge, jeg får, er lige nøjagtig nok til at overleve. Det er ikke, fordi vi lever af lækker mad til hverdag, siger Kenn.
Derfor ser han det som en stor hjælp at modtage julehjælpen fra Dansk Folkehjælp.
Det betyder, at han kan holde jul for sine børn, og at de får gaver. Selvom de måske ikke får de gaver, de allerhelst vil have, er det en stor glæde at kunne give dem noget.
- Det er jo ikke, fordi det bliver en stor jul, som mange andre børn får, og jeg kan da også godt mærke og høre forskel på, hvad andre børn får til jul, og hvad mine børn får. Men det giver noget frihed i ens tanker, at man i hvert fald ved, at maden er sikret. Det er en stor hjælp for en familie som vores, siger han.
Julehjælpen fra Dansk Folkehjælp
Dansk Folkehjælp er Danmarks største uddeler af julehjælp til fattige børnefamilier på overførselsindkomst
Igen i år har et rekordstort antal ansøgere søgt om julehjælp
I år har 16.800 familier søgt - en stigning på 11 pct. fra sidste år
652 familier har søgt i Aalborg - en stigning på godt 8 pct. fra sidste år
Julehjælpen består af:
- Julemad til en værdi á 800 kr.
- Julegaver til familiens børn til en værdi á 1000 kr.
Til sammenligning bruger hver dansker over 18 år i gennemsnit 5477 kr. på julen, viser en ny forbrugerundersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Nordea.
Du kan støtte på folkehjaelp.dk
Undlod at købe medicin
For to år siden, da Kenn blev alene med børnene, var det særlig slemt at få råd til julens mange udgifter.
Kenn modtager medicin for de blodpropper, han har været igennem, og da han også lider af sukkersyge, er der en del af rådighedsbeløbet, der bruges på medicin.
Men i julen 2019 besluttede Kenn at undlade halvdelen af det medicin, han får for sukkersygen, til fordel for at kunne købe julemad og gaver til sine børn.
- Jeg købte halvdelen af det, jeg skulle have. Jeg får to præparater, og den ene sprang jeg over, for det gav mig omkring 500 kroner ekstra. Derudover var der en regning, jeg ikke betalte. Så kunne jeg heldigvis få en afdragsordning bagefter, siger han og fortsætter:
- Det havde også været alternativet, hvis ikke jeg havde modtaget hjælpen i år.
Så du har simpelthen undladt at købe det medicin, du har brug for i forbindelse med din sukkersyge?
- Ja, det har jeg været nødt til, hvis jeg ville holde en almindelig jul for mine børn.
Måtte forære fiskene væk
Corona har været en hård tid for mange.
Særligt for de der i forvejen ikke har meget at gøre med. Det gælder også Kenn, som har måtte sige farvel til familiens store hobby - akvariefisk.
- Vi har foræret vores fisk væk og lukket fiskeakvariet ned. Det var ellers min og mine børns fælles hobby, men det har vi været nødsaget til at stoppe med. Jeg ville ikke kunne forsvare at have det kørende længere med alt det strøm, det sluger, fortæller Kenn.
Beslutningen om at skille sig af med familiens kære akvarie og fisk begrunder Kenn Haas Andersen især med de stigende elpriser, som danskerne kan se frem til efter jul.
- Alt bliver jo dyrere, men jeg får ikke mere at leve for. Jeg har ramt kontanthjælpsloftet, og derfor er jeg nødt til at tænke over hver en krone, jeg bruger, siger Kenn.
- Jeg har mareridt ved tanken om at skulle betale elregningen til januar.
Af samme årsag er Kenn meget opmærksom på ikke at bruge unødigt med strøm, så elregningen løber løbsk, og han fortæller altid sine børn, at de skal slukke lyset efter dem.
- Det eneste, der er tændt herhjemme om aftenen, er julelysene. De skal være der. Børnene skal ikke undvære den oplevelse og den hygge.

Klaus Nørlem, som er generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, kalder det høje antal ansøgere til årets julehjælp en "kedelig danmarksrekord". Pressefoto
En kedelig danmarksrekord
Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem, fortæller, at Kenns historie og situation ikke er usædvanlig blandt dem, der ansøger om julehjælp hos dem.
- Det er desværre en helt klassisk historie. Det generelle billede er jo, at de her familier egentlig er rimelig presset i en almindelig hverdag. Men lige så snart man begynder at nærme sig højtiderne, så vokser presset på dem, fordi deres børn sandsynligvis har de samme drømme og håb, som alle andre børn tager for givet. Men det er simpelthen bare uden for deres rækkevidde, siger han.
Og selvom der allerede er mange - både private og virksomheder - der har sendt penge til indsamlingen, bliver det utroligt svært at nå i mål og godkende alle ansøgere.
- Vi sætter en kedelig danmarksrekord i forhold til ansøgere, og vi kommer nok desværre også til at give historisk mange afslag. På nuværende tidspunkt har vi samlet 16 millioner ind og kan dermed hjælpe 10.300 familier. Så der er stadig et stykke vej op til de 16.800 familier på landsplan, fortæller han.
Generalsekretæren peger også på prisstigninger og især stigning i elpriser som en stor årsag til det øgede antal ansøgere.
- Vi kan se i ansøgningerne, at rigtig mange familie skriver, at de oplever nogle voldsomme prisstigninger. Mange af de familier, vi arbejder med, har typisk et rådighedsbeløb på 2500-3000 kroner om måneden. Så når der dumper en ekstra elregning ind, ved de slet ikke, hvad de skal stille op, siger han og fortsætter.
- Det er en historisk stor udfordring, vi står med. Jeg tør også godt sige, at det er det år, hvor fattige familier føler sig mest økonomisk presset. Så hvis man har bare 25 kroner, man kan undvære til et godt formål, så synes jeg, man skal overveje at støtte os eller nogle af de andre organisationer, der arbejder med det her.

Kenn har været nødt til at forære sit og børnenes akvarie væk for at holde udgifterne til strøm nede. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli
Håber, andre kan få den samme hjælp
Det kan være svært at finde familier, der ønsker at stå frem og fortælle om deres svære økonomiske situation, da det ofte er et tabubelagt emne. Det anerkender Kenn også.
- Det er jo et eller andet sted pinligt. Folk har en masse fordomme, og nogen tænker måske "skide kontanthjælpsmodtager." Men folk kender ikke baggrunden, og de, der har penge nok, har måske ikke prøvet det før. Så kan man ikke sætte sig ind i, hvordan det er at leve sådan her, fortæller Kenn og fortsætter.
- På overfladen virker det nok, som om man har nok. Folk kan ikke se det på mig, når jeg kommer gående på gaden. Jeg ligner jo ikke en vagabond. Jeg kommer gående i almindeligt tøj, og jeg er ikke sjusket eller noget som helst, og mine børn er også pæne og rene at se på. De kan ikke se, at der mangler en masse, og at det er en kamp, man har til hverdag. Det kan folk jo ikke se.
Derfor er det vigtigt for Kenn at fortælle sin historie, i håbet om at andre kan sætte sig i hans sted, og at flere vil bidrage til julehjælpen, så andre i hans situation kan få den hjælp, der betyder så meget for ham.
- Der er jo masser af mennesker, der er i min situation. Dansk Folkehjælp har hjulpet mig for andet år i træk, og jeg håber og synes, det ville være dejligt, hvis de kunne få flere bidragsydere, ved at jeg stiller mig frem.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.