Kommunistisk Parti vil i byrådet: Lige vilkår for alle. Verdensfred er målet

Verden er et sted i konstant forandring og i disse år kun til det værre. Det mener Jonathan Zacho Bruun, der er kommunist på den nye måde. Han er klar til at påvirke den offentlige debat og gøre sit parti klar til den dag, vælgerne ønsker en anden måde at anskue et samfund på - uden markedskræfter, konkurrencementalitet og fokus på vækst.

Jonathan Zacho Bruun arbejder ikke med fire-årige valgperioder men tænker generationer frem. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jonathan Zacho Bruun arbejder ikke med fire-årige valgperioder men tænker generationer frem. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

Det var nogle dage efter 9 september 2001. Stedfar Carsten havde rejst sig fra sin lænestol og stod nu råbte af fjernsynet. En skræmt 13-årig Jonathan sad på gulvet og så med. Han glemmer aldrig stedfaderens ord, da George Bush erklærede krig mod terror.

- Tåber. I ødelægger verden med den krig. Det går galt, nærmest skreg Jonathan Zacho Bruuns stedfar.

Netop denne lille sætning satte sig så dybt i Jonathan, at hans syn på verden aldrig blev det samme igen.

- Jeg forstod ikke helt, hvorfor han var så rasende. Men i det øjeblik, han råbte, havde hans foragt for krig smittet mig. Den følelse brænder stadig inden i mig den dag i dag, siger 33-årige Jonathan Zacho Bruun og minder om, hvor meget ret hans nu afdøde stedfar fik med Talebans lynhurtige overtagelse af Afghanistan i sensommeren.

Så i 6. klasse erklærede han sig som pacifist og meldte sig som 15-årig ind i Enhedslisten. Men her blev han hurtigt skuffet.

- Jeg oplevede, at alting handlede om at skaffe stemmer til kommunalvalget i stedet for at skabe reelle forandringer. Jeg drømte om at være med til at ændre verden og skabe fred, ikke bare kæmpe for taburetter, siger den pædagoguddannede og cand.mag i filosofi.

Ændring sker ikke nu

Han ved godt, at det med at ændre verden ikke kan ske på én gang og da slet ikke i kommunalpolitik. Men derfor giver det stadig mening at kæmpe for de værdier, man har, også på det lokale plan.

- Vi er i Kommunistisk Parti både pragmatiske og realistiske, når det kommer til de reelle forandringer, vi kan opnå på den korte bane. Vi skal dog stadig være her, når de kommende generationer efterspørger nye måder at løse eksempelvis klimakrisen på.

- Vi tror på, at vi klimapolitisk ser en revolution i de kommende årtier, og den bliver med udgangspunkt i massebevægelsernes fremmarch - som eksempelvis klimabevægelsen. De magthavende politikere vil højst sandsynligt fortsætte med skåltaler og fine ord i håbet om, at klimabevægelsen dør hen. Men de ser ikke, at de unge bliver mere og mere optaget af bevægelser som Fridays for Futures og Extinction Rebellion. Disse bevægelser vil vokse sig større, fordi politikerne bliver ved med ikke at handle tilstrækkeligt på klimaforandringerne, forudser Jonathan Zacho Bruun, der dog ikke tror, det sker lige foreløbig, at disse bevægelser løber afsted med magten.

Jonathan Zacho Bruun

33 år

Uddannet innovationspædagog og har en kandidatgrad i anvendt filosofi

Arbejder som specialklassepædagog

Er kæreste med Katrine og har en søn på tre måneder, der hedder Lyn og en hund ved navn Dao

Bor i Nørresundby

Tager imod nye generationer

- Når bevægelserne vokser sig større, og den politiske handling udebliver, så vurderer vi i Kommunistisk Parti, at ungdommen vil blive mere og mere radikaliseret både økonomisk og klimapolitisk i takt med, de bliver mere og mere frustreret over, at magthaverne ikke gør noget reelt for at løse problemer med klimaet.

- Så vi tror i Kommunistisk Parti på, at denne radikalisering vil lede flere mod spørgsmålet om, hvilken samfundsform der i virkeligheden bedst tilgodeser både mennesker og natur. Og så er vi klar til at tage imod dem hos os, siger Jonathan Zacho Bruun.

Men før Jonathan Zacho Bruun og de andre kommunister får et samfund, der bare nærmer sig en kommunistisk styreform, så er der langt igen. Derfor stiller Kommunistisk Parti op til kommunalvalget med sine egne mærkesager, men forventer ikke at komme ind.

Jonathan Zacho Bruun der skal være plads både til mennesker, planter og dyr. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jonathan Zacho Bruun der skal være plads både til mennesker, planter og dyr. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

- Vi har mange klassisk venstreorienterede holdninger til vores velfærdssamfund. Vi må og skal sikre institutioner, der kan give vores borgere det gode liv fra vugge til grav. Det kan vi ikke nu. Der bliver lovet forbedringer til hvert eneste valg, men der sker slet ikke nok. Jeg frygter desværre, at der bliver handlet for lidt på velfærdsområdet. Årtier af neoliberalistisk nedskæringspolitik med fremkomsten af konkurrencestaten i 90’erne har totalt udhulet nærmest alle afkroge af velfærdssamfundet, siger han og vender blikket mod dem, han mener, holder samfundet oppe.

- Det hænger alene sammen på grund af velfærdens helte, der dagligt slider og slæber, siger han og mener, der skal noget nær drastiske metoder i brug for at skabe en ny måde at arbejde på for at ændre forholdende grundlæggende i en stor kommune som Aalborg.

Soc.dems enegang

Jonathan Zacho Bruun er i tvivl om, hvorvidt det rigtig batter noget at stille op for andre partier end Socialdemokratiet, for det politiske system i Aalborg er låst.

- Den konkrete lokalpolitiske virkelighed i Aalborg er indrettet sådan, at man ikke får den store forskel, om man stemmer kommunistisk eller på et af de andre fornuftige socialistiske partier. Vi er nemlig bosat i en kommune, hvor enevælden hersker.

- Lad os være ærlige. Så længe der er Kastrup-Larsen'isme og socialdemokratisk enevælde i Aalborg kommune, så vil der, groft sagt, ikke blive prioriteret andet, end hvad vores “overborgmester” A. Enggaard og resten af erhvervslivet ønsker. Imens bliver den almindelige Aalborgenser solgt af med populistiske løbebilleder af borgmesteren på Instagram siger Jonathan Zacho Bruun, der dog har nogle bud på, hvad han vil arbejde for, hvis Kommunistisk Parti kommer i byrådet.

Kommunistisk Partis kommunale mærkesager

Luk Aalborg Alliancen og skrot Egholm-motorvejen - investér i velfærd

Mere biodiversitet og natur i kommunen. Sæt skub i den grønne omstilling

Stop salg af kommunalt jord til spekulanter; omlæg det i stedet til vild natur

Opprioriter indsatsen over for mennesker med handicap, psykisk syge, hjemløse og andre udsatte

Reelle minimumsnormeringer i vuggestuer (1:3), børnehaver (1:6) og dus (1:9).

Værdig og omsorgsfuld ældrepleje

Promover Aalborg som international fredsby. Opret et forskningsinstitut i fred

Han har dog ingen forhåbninger om valg endnu, for partierne lefler for vælgerne, der endnu ikke kan gennemskue, at det meste er valgflæsk, lyder det.

- Samtlige partier sælger konstant valgflæsk vel vidende, at de offentlige budgetter på ingen måde kan rumme alle deres løfter, siger han.

- Jeg var til nyligt til vælgermøde hos forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen. Alle partier var enige om, at der skulle mindre bureaukrati og mere frihed til det enkelte pædagogiske tilbud. Det vil frigive vigtige ressourcer, uden at der skal tilføres ekstra økonomi. Det kommer jo aldrig til at ske, siger Jonathan Zacho Bruun.

- Det gælder også meget tydeligt inden for rekruttering. Vi skal have flere hænder til dit, dat og dut, lyder det til valgmøderne. Det er fint nok at komme med gode hensigtserklæringer, men disse flere hænder findes bare ikke. Der er ikke en masse socialpædagoger, almen pædagoger eller sosu-assistenter, der løber rundt uden job. Og der bliver langt fra uddannet nok. Det ved politikerne også godt, men de vinder jo ikke en plads i byrådet ved at være realister, griner Jonathan Zacho Bruun, der kalder nutidens politik for rent populistisk.

Ej populister

- Jeg kan ikke nævne et parti, der ikke falder i denne kategori. Desværre. Vi i Kommunistisk Parti er ikke populister. Vi har ikke nogen målgruppe, vi skal tale til, eller politikerkarrierer eller partiapparat der skal holdes vedlige og finansieres gennem offentlige midler, lyder det.

Og valgløfterne forsvinder som dug for solen, når de nyvalgte kommunalpolitikere møder hverdagen ude i forvaltningernes bureaukrati.

- Jeg ved bare, at når de valgte kommunalpolitikere møder det stærke embedsværk i forvaltningen, så taber de kampen, og status quo fortsætter. Der er så meget magt i forvaltningsstrukturerne, som politikerne ikke kan kæmpe imod, at det ender med at direktørerne bestemmer slagets gang i sidste ende.

Jonathan Zacho Bruun er kommunist på den nye måde, hvor han vil påvirke den offentlige debat og være klar, når vælgerne søger en ny måde at anskue et samfund på. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jonathan Zacho Bruun er kommunist på den nye måde, hvor han vil påvirke den offentlige debat og være klar, når vælgerne søger en ny måde at anskue et samfund på. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

Helt nyt samfund

Derfor er der brug for en helt ny samfundsstruktur. Hvis ikke ved dette valg eller de mange kommende valg - men så om 50 år, når græsrodsbevægelserne har vokset sig store nok.

- Kapitalismen vil en dag nå sit endeligt, og her vil den kommunistiske samfundsform igen blive relevant. Lige nu er vi måske få kommunister, men vi er stadig nok til at bringe ideologi og viden fra 150 års arbejderkampe med ind i fremtiden. Vi bliver dag for dag mere relevante, da det går op for flere, at der findes andre måder at indrette os på. Både psykologisk på individ-basis og som samfund, siger Jonathan Zacho Bruun.

- Det er klart, at vores idé om et socialistisk samfund er langt væk. Endnu længere er et rendyrket kommunistisk samfund, hvorfra staten ophører med eksistere, fordi vi som menneskehed er nået til et stadie af empati og næstekærlighed.

- Jeg er dog af den klare opfattelse, at vi som menneskehed har som endeligt at leve i et sandt kommunistisk verdenssamfund. Hvis ikke, frygter jeg, det som samtidens kriser varskor, bliver et sandt dystopi for fremtidige generationer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.