Lille Loui blev helt slap - nu har han covid-19 lige som sine forældre

Nybagt familie må fejre julen isoleret i deres lejlighed

Benjamin Hedegaard Kristensen og Maria Pedersen med lille Loui, før de alle blev en del af statistikken som de, der er smittet med coronavirus. Privatfoto

Benjamin Hedegaard Kristensen og Maria Pedersen med lille Loui, før de alle blev en del af statistikken som de, der er smittet med coronavirus. Privatfoto

NØRRESUNDBY:For en lille nybagt nordjysk familie bliver den første jul som tre i stedet for to ikke som planlagt.

I stedet for at fejre højtiden med deres familier i barndomsbyen Hobro må Maria Pedersen (25), Benjamin Hedegaard Kristensen (27) og deres lille søn Loui på knap tre måneder fejre julen i deres lejlighed i Nørresundby.

De har alle covid-19.

Midt i uroen over at skulle håndtere egne symptomer har det rystet det unge forældrepar allermest, at deres lille søn, som blev født 29. september, også er ramt.

- Man bliver jo fortalt, at børn ikke bliver smittet - eller i hvert fald får et mildt forløb. Det er også det, vi har fået at vide hele vejen igennem - indtil han så også blev syg, fortæller Benjamin Hedegaard Kristensen.

Smittet af kollega

Den unge far var den første i den lille familie, der blev testet positiv. Han blev smittet af en kollega, der mødte på job trods symptomer og gav "coronastafetten" videre.

Tirsdag 15. december fik Benjamin Hedegaard Kristensen det også dårligt og blev testet. Dagen efter kom svaret - der var påvist covid-19 i prøven.

Den dag blev også Maria Pedersen og parrets lille søn testet - og i første omgang med negativt resultat.

- Loui og jeg holdt os selvfølgelig isoleret fra Benjamin, efter at han fik besked om, at han var testet positiv. Så godt som man nu kan i en lejlighed, fortæller Maria Pedersen.

Siden blev hun da også testet positiv, og selv om testen af deres søn i første omgang også var negativ, voksede mistanken om, at alt ikke var, som det skulle være.

Lille Loui var utrøstelig flere dage i træk.

- Og sådan er han ellers ikke. Han er en utrolig nem baby, fortæller Maria Pedersen,

Da Loui også begyndte at hoste, få feber og blive slap, kontaktede parret vagtlægen lørdag 19. december.

På sygehus med farmor

Vagtlægen forsikrede parret om, at babyer ikke bliver syge af corona, og at Aalborg Universitetshospital under epidemien endnu ikke havde haft babyer inde med symptomer.

Alligevel valgte vagtlægen at lytte til parret og sin egen tvivl. Han kontaktede børneafdelingen efter at have hørt Maria Pedersen beskrive sit barns tilstand samtidig med, at hun oplyste, at både hun og kæresten var covid-19 positive.

- Han var kritisk i forhold til, om små børn bliver syge af corona, men han tog os seriøst, understreger Benjamin Hedegaard Kristensen.

Efterfølgende blev parret lørdag aften ringet op af personale på børneafdelingen, som gjorde det klart, at de ville se Louis, hvis hans tilstand blev forværret.

Det var den få timer senere.

Da Maria Pedersen søndag morgen ved 6-tiden efter aftale ville give sønnen panodil for at lindre hans symptomer, var hans temperatur steget.

- Der blev vi nervøse, for han hang bare, når vi tog ham op, fortæller parret, som derfor kontaktede børnafdelingen, der gjorde det klart, at de ville se den lille dreng.

Da begge forældre var covid-19 positive, fik de ikke lov at følge med deres søn ind til undersøgelsen. Løsningen blev, at drengens farmor tog turen fra Hobro og bar sit barnebarn ind på sygehuset til den ventende læge.

Ud over at blive undersøgt blev den lille dreng coronatestet igen, og undersøgelsen afslørede, at lille Loui nu også havde fået covid-19. Alle drengens symptomer stemte overens med de generelle symptomer på virusinfektionen, så nu sidder den lille familie isoleret i deres hjem i Nørresundby.

I Hobro sidder Louis farmor også i selvisolation efter turen på sygehus med sit lille barnebarn og venter på klar besked om, hvorvidt hun også er smittet.

- Det er også utroligt ærgerligt, men vi havde ikke så mange andre muligheder, siger Benjamin Hedegaard Kristensen og sender en tanke til sin mor.

Opslag gik viralt

Mandag eftermiddag valgte Maria Pedersen at fortælle om oplevelsen på sin Facebook-væg, og reaktionerne på det tyder på, at det også er kommet bag på mange andre, at små børn kan blive så dårlige, som Loui er.

I løbet af få timer gik hendes opslag viralt. Flere end 15.000 har delt opslaget, flere tusinde har reageret og mange har støttet parret med kommentarer om god bedring.

- Vi troede jo ikke, små børn kan blive syge af coronavirus. Eller at de i hvert fald kun vil få milde forløb. Men det er slet ikke det, vi oplever, så det er faktisk det, vi ønsker at sætte fokus på, fortæller parret.

Statistikken taler også sit tydelige sprog om, at coronavirus ikke bider så hårdt på børn som andre aldersgrupper.

I første kvartal 2020 var der 611.130 i aldersgruppen 0-9 år i Danmark. Af et samlet befolkningstal på 5.822.763 svarer det til 10,4 pct.

Siden 27. januar er der i Nordjylland blevet påvist covid-19 hos er 383 børn i aldersgruppen 0-9 år ud af i alt 8445 bekræftede tilfælde i landsdelen. Det svarer til 4,5 pct. - eller lidt mindre end landsgennemsnittet på 5,9 pct.

I hele Danmark er der siden slutningen af januar fundet 8126 positive coronatests hos de allermindste af i alt 137.632.

Bedring at spore

Benjamin Hedegaard Kristensen og Maria Pedersen er fortsat mærket af deres sygdom, og det samme er deres lille søn, selv om der er bedring at spore.

- Han smiler, og det er lettere at få kontakt, fortæller hans far.

Indtil videre skiftes de to forældre dog til at sove, så der hele tiden er vågne øjne på den lille dreng.

- Der sidder altid en ved ham, så det er ikke fordi, vi slapper af i det endnu. Og bliver det nødvendigt, så har vi fået at vide, at de indlægger ham og mig sammen, fortæller Maria Pedersen.

- Det er jo vores lille guldklump, og vil vil jo gøre alt for, at han har det godt. Så snart han hænger med næbbet, bliver man da utryg, supplerer Benjamin Hedegaard Kristensen.

Parret understreger, at de er trygge ved den hjælp, de har modtaget fra såvel vagtlæge som personalet på børneafdelingen. Men trygge ved covid-19 er de ikke.

- Man kan jo ikke regne med noget med den her sygdom, siger Maria Pedersen.

Jul skal det derfor nok blive i familierne Pedersen og Hedegaard Kristensen. Men slet ikke som de havde forestillet sig den første sammen med lille Loui.

Den nybagte familie må fejre højtiden sammen i deres lejlighed i Nørresundby. I Hobro sidder Benjamins mor indtil videre også afskåret fra resten af familien. Inden turen på sygehuset søndag formiddag nåede hun at hente de dagligvarer, hendes søn og svigerdatter havde bestilt hos BilkaToGo og fik dem afleveret udenfor deres hoveddør.

Løsningen på selskab juleaften har de også klar.

- Vi sætter en skærm op med Teams og ringer rundt til familien, fortæller Benjamin Hedegaard Kristensen.