Voldssag

Tre års fængsel er ikke nok: Anklager vil have længere straf i Mathis-sagen

Anklageren kræver mindst et halvt års skærpelse og gerne 10 måneder lagt til de tre års fængsel, som byretten gav i sagen

Mathis blev fundet på P-pladsen ved boldbanerne i Hørby. Arkivfoto: Jan Pedersen

Mathis blev fundet på P-pladsen ved boldbanerne i Hørby. Arkivfoto: Jan Pedersen

AALBORG:Mindst tre år og seks måneders fængsel og helst tre år og 10 måneders fængsel. Sådan lød kravet fra senioranklager Emil Stenbygaard, da han tirsdag kort før middag procederede i sagen om den blot 15-årige Mathis Matthiassens død 28. marts 2020.

Den tiltalte, nu 33-årige Jens Kristensen, var ved Retten i Hjørring blevet idømt fængsel i tre år. Han blev dømt for dels grov vold og dels for at have hensat den 15-årige Mathis i en hjælpeløs tilstand, der betød, at Mathis døde og senere blev fundet på P-pladsen ved boldbanerne i Hørby.

Anklageren lagde tre ting til grund for sit krav om skærpelse af dommen fra byretten:

- Korrespondancen forud for mødet mellem Mathis og den tiltalte.

- De seks videosekvenser, som tiltalte optog under Mathis ophold i tiltaltes hjem i Ravnstrup ved Frederikshavn.

- De lægelige oplysninger oplysninger i sagen - herunder obduktionsrapporten.

- Det var tiltalte, der tog initiativ til at mødes med Mathis via app'en GrindR. Og tiltalte vidste via korrespondancen med Mathis, at denne kun var 15 år. Tiltalte får også at vide, at Mathis' forældre ikke må vide noget om mødet, og ligesom Mathis ikke kan være længere ude end til et vist tidspunkt. Alligevel presser tiltalte på for at forlænge den tid, sagde Emil Stenbygaard.

Anklageren mente også, at det var tydeligt, at det kun var tiltalte, der skulle have noget ud af det seksuelt. Afdøde ville kun få penge og MDMA ud af det.

- Det bestyrkes af, at tiltalte under korrespodancen kalder Mathis for "luder". Her blev der heller ikke omtalt sex ved kvælning. Det fremgår også, at det er tiltalte, der tager initiativ til, at der skal tages euforiserende stoffer, sagde anklageren.

Emil Stenbygaard fremhævede også de seks videosekvenser, der blev fundet på tiltaltes mobiltelefoner.

- De blev fundet under slettede videoer. Tiltalte ville åbenlyst skjule videoerne. Samtidig virker afdøde påvirket, træt og hjælpeløs på videoerne, hvor han var iklædt halsbånd og bælte, og der er ifølge min vurdering mindst fem kvælningsforsøg samt lyde af slag, hvor afdøde ikke kan sige fra, men kun kommer med klagende lyde, lød det fra anklageren.

Det mente anklageren gjorde, at Mathis havde været helt ude af stand til at tage stilling til, hvad der foregik.

- Tiltalte handlede helt uden hensyn til Mathis tilstand og behov, og det står i skarp kontrast til tiltaltes forklaring for landsretten, mente Emil Stenbygaard.

Angående lægeerklæringerne hæftede anklageren sig ved de punktformede blødninger fundet flere steder på Mathis blandt andet i øjnene. Forhold, der for anklageren underbyggede, at der var tale om død ved ydre spærring af luftveje.

Anklageren gjorde også opmærksom på de læsioner, Mathis havde i hovedet - blandt andet en ved næseroden, som ifølge anklageren ikke kunne være påført i forbindelse med de seksuelle akter.

- Det samlede billede gør, at jeg må lægge til grund, at der er udøvet grov vold, konkluderede senioranklageren.

Han kaldte tiltaltes forklaring utroværdig og konstrueret til lejligheden, efterhånden som han blev præsenteret for beviserne.

- Flere gange er hans forklaringer også i direkte modstrid med sig selv, mente Emil Stenbygaard.

Han mente også, at det faktum, at de brugte bælter og hundehalsbåndet blev fundet i en skraldespand, var et indicuim for, at tiltalte ville skjule alt omkring samværet med Mathis.

Senioranklageren mente også ud fra blandt andet videoerne at kunne fastslå, at tiltalte havde haft forsæt til at udøve volden.

- Og alene ud fra det faktum, at Mathis døde, så er det min påstand, at han ikke har givet samtykke til volden, fastslog anklageren, der også mente, at den store aldersforskel skulle have fået tiltalte til at være "den voksne" og opføre sig derefter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.