Kommunaldirektør brugte 750.000 kr. på cirkusartister
To embedsmænd sikrede cirkus med udenlandske artister støtte i årevis, selv om kulturforvaltningen sagde fra

Majestique er cirkus for voksne. Billedet her er fra forestillingen i 2021. Arkivfoto: Torben Hansen
AALBORG:Trekvart million kroner har kommunaldirektøren og eventchefen i Aalborg Kommune egenhændigt besluttet at støtte et cirkusprojekt med, selv om politikerne i kommunens kulturudvalg sagde fra.
Det kan Nordjyske nu afsløre på baggrund af en aktindsigt i udbetalingerne fra borgmesterens forvaltning.
Støtten blev i første omgang givet som en femårig underskudsgaranti, men kommunaldirektøren og eventchefen ændrede pludselig tilskuddet til et markedsføringstilskud på 250.000 kroner i 2019, 2020 og 2021.
Ifølge kommunaldirektør, Christian Roslev, var der ingen politikere involveret i beslutningen, som en ekspert kalder usædvanlig, og en byrådspolitiker kalder uhørt.
Sådan støttede de
I en årrække har Spejlteltet været fast inventar på havnefronten i Aalborg tæt på Musikkens Hus.
Her har aalborgenserne blandt andet kunne opleve Cirkus Majestique og deres udenlandske artister lave farverige og mystiske forestillinger.
Cirkusforestillingerne var arrangeret af Skråen, som også eksperimenteret med at arrangere stand-up og danske forestillinger i Spejlteltet, men uden større succes. De arrangementer blev derfor droppet igen, mens forestillingerne med de udenlandske artister fortsatte.
I sine første fem år fik Spejlteltet en underskudsgaranti fra Aalborg Kommune på 400.000 som et led i kommunens event Aalborg Festivals.
150.000 kroner blev betalt af det, der nu hedder Forvaltningen for Sundhed og Kultur, mens de resterende 250.000 kroner blev betalt af Aalborg Events i borgmesterens forvaltning.
Men allerede efter to år - i 2018 - lukkede Aalborg Festivals, og i den forbindelse valgte politikerne i kulturudvalget at trække deres del af underskudsgarantien.
Borgmesterens forvaltning valgte modsat at øge støtten, og i stedet for at stille en underskudsgaranti på 250.000 kroner ændrede man støtten til et markedsføringstilskud på et tilsvarende beløb i de tre resterende år.
Politikerne måtte spare
Samtidig med, at de to embedsmænd sendte hundredtusindvis af kroner efter Spejlteltet, der husede det udenlandske cirkus, måtte politikerne træffe hårde beslutninger på kulturområdet.
Politikerne valgte blandt andet at lukke Platform4, der var et udviklingsmiljø for nye aalborgensiske kunstnere og husede omkring 80 koncerter om året.
Nordjyske har talt med flere tidligere medlemmer af kulturudvalget, som fortæller, at de generelt var glade for Spejlteltet, men at de på grund af økonomien var nødt til at prioritere andre områder, hvor de følte, at de fik "mere for pengene".
Det er helt uforståeligt
Nordjyske har forelagt sagen for kommunalforsker og forskningsleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch. Han kalder forløbet atypisk.
Han understreger, at der ikke er noget juridisk galt med, at det er en embedsmand, som har truffet beslutningen, så længe han har handlet inden for de retningslinjer, som kommunen har udstukket.
Men ifølge kommunalforskeren burde kommunaldirektøren have orienteret politikerne, da han besluttede at ændre støtten til et markedsføringstilskud.
- Det, at man beslutter, at støtten skal gives på en anden måde, er noget, politikerne burde være inde over. Det er helt uforståeligt, at han (kommunaldirektøren red.) har truffet den beslutning uden i det mindste at informere politikerne og få dem til at nikke til det. Det ville være en klog og en forsigtig strategi for en embedsmand.
Rådmand for Senior og Omsorg og løsgænger Kristoffer Hjort Storm har tidligere kritiseret borgmesterforvaltningens støtte til arrangementer, og han mener også, at den i det her tilfælde er helt gal.
Han kalder det uhørt, at to embedsmænd på den måde driver kulturpolitik.
- Når et politisk udvalg siger, at det her prioriterer vi ikke længere, så skal der ikke være to embedsmænd, som omgør den beslutning, siger han.
Et demokratisk problem
Nordjyske har søgt aktindsigt i alle skriftlige dokumenter, der omhandler kommunaldirektørens og eventchefens beslutning om at ændre støtten.
Ifølge Aalborg Kommune findes der ikke andet på skrift end de fakturaer, der er blevet betalt af eventchefen.
Og det er ifølge kommunalforskeren det største problem.
- Det er virkelig et stort demokratisk problem, at vi ikke kan se, hvem der har besluttet hvad og hvorfor. Det er noget helt fundamentalt i et retssamfund, at vi som borgere og politikere skal kunne holde øje med og kontrollere, hvad der foregår. Og det kan man ikke, hvis skriftligheden ikke er tilstede, siger han.
Havde mandat fra borgmesteren
Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) blev ikke involveret i beslutningen om, hvorvidt man skulle støtte Spejlteltet med et årligt markedsføringstilskud, selv om pengene kom fra hans forvaltning.
Han forklarer selv, at kommunaldirektøren og eventchefen har handlet indenfor rammerne, og at han også støtter op om beslutningen, som han ikke mener, er i strid med kulturudvalgets.
- Vi har ikke saboteret en beslutning, som er truffet i kulturudvalget. Vi har bare valgt at sige, at det her vil vi (borgmesterens forvaltning red.) gerne støtte. Og det har jeg ikke set nogen kritik af, siger Thomas Kastrup-Larsen.
Er tilskuddet givet inden for rammerne i borgmesterens forvaltning?
- Det har været inden for rammerne mig bekendt.
Dig bekendt? Det er vel dig, der har udstukket de rammer?
- Jeg har ikke selvstændigt udstukket nogle rammer. Der har været en måde, det har kørt på generelt.
Men de har haft mandat til at tildele de her penge?
- Ja, ja.
Sat under administration
Thomas Kastrup-Larsen mener, det er nødvendigt, at embedsmændene har et råderum til at træffe økonomiske beslutninger, så kommunen ikke risikerer at "gå i stå", fordi alle beslutninger skal godkendes politisk.
I februar besluttede økonomiudvalget imidlertid at indskrænke råderummet, så alle udgifter over 50.000 kroner, som skal betales via kontoen for erhvervssamarbejde i borgmesterens forvaltning, skal godkendes af udvalget.
Det skete, efter det kom frem, at Thomas Kastrup-Larsen tilbage i 2017 sammen med daværende kommunaldirektør havde betalt 100.000 kroner til ejendomsmatadoren Jesper Skovsgaard for at få TV-programmet Nybyggerne til Aalborg.
Siden har Nordjyske afdækket, hvordan Aalborg Kommune over to gange har betalt 447.249 kroner for markedsføring og en velkomstreception for 3F i forbindelse med fagforeningens kongres i byen i 2016 og 2019.
Den sidste sag er Ankestyrelsen gået ind i for at undersøge, om kommunen har overtrådt kommunalfuldmagtsreglerne.
Alle pengene er betalt via kontoen for erhvervssamarbejde, og det samme gør sig gældende for de 750.000 kroner, som er betalt til Spejlteltet.
Sætter demokratiet ud af spil
For rådmand Kristoffer Hjort Storm handler det ikke om størrelsen på beløbet eller det projekt, man har valgt at støtte. Han er bekymret for de helt grundlæggende principper, hvor det er folkevalgte, der som de øverst ansvarlige forvalter og prioriterer borgernes penge.
- At to embedsmænd alene træffer den her beslutning sætter jo det demokratiske styre ud af spil, og det kan vi virkelig ikke acceptere. Vi skal ikke behandle medarbejdere i pressen, men det her må få konsekvenser, og så må vi diskutere omfanget i Økonomiudvalget. Vi kan ikke sidde det her overhørig.
Aalborg Kommune er i øjeblikket i gang med at gennemgå alle kommunens eventudgifter på over 50.000 kroner siden 2015. Undersøgelsen blev sat i gang efter Nordjyskes afsløringer og forventes at være færdig i starten af december.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.