Vil investere for 88 millioner midt i Aalborg

Aalborg Historiske Museum trænger til en alvorlig opgradering, og det vil kommunen godt hjælpe med

Museumsdirektør Lars Chr. Nørbach er glad for, at byrådet er velvilligt indstillet. Arkivfoto: Lars Pauli

Museumsdirektør Lars Chr. Nørbach er glad for, at byrådet er velvilligt indstillet. Arkivfoto: Lars Pauli

ALBORG:Fremover bliver det måske en helt anden oplevelse af besøge den historiske bymidte i Aalborg. Aalborg Historiske Museum er nemlig klar med et projekt, der både skal opdatere museets bygninger i Algade og åbne andre bygninger i området for historieinteresserede.

- Det er et projekt, vi har arbejdet på i nogle år, og ideen er, at det stadig skal være museet i Algade, der er udgangspunktet. Men samtidig vil vi også gerne række ud til andre steder, forklarer museumsdirektør Lars Chr. Nørbach.

Samarbejdet kommer i givet fald til at omfatte både Aalborg Kloster, Jens Bangs Stenhus, rådhuset på Gl. Torv, Budolfi Kirke og det underjordiske Gråbrødre Kloster Museum. For ifølge museumsdirektøren er det for eksempel oplagt, at man på rådhuset kan få en oplevelse af byens styre gennem tiden.

Grafik:
- Vi har sparet i flere år ved at file her og der, men nu går det ikke længere, konstaterer direktør Lars Nørbach, Aalborg Historiske Museum. Foto: Lars Pauli

- Vi har sparet i flere år ved at file her og der, men nu går det ikke længere, konstaterer direktør Lars Nørbach, Aalborg Historiske Museum. Foto: Lars Pauli

- Det kunne blandt andet være relevant for skoleklasser og andre, der gerne vil vide noget om, hvordan det foregik, og hvorfor man traf de beslutninger, man gjorde i 17-, 18- og 19-tallet. På den måde får vi foldet historien ud - ikke bare på museet - men også på nogle af de steder, hvor den er foregået, tilføjer han.

Lykkedes det at realisere planen, er det et projekt til 88 mio. kroner, for bygningerne i Algade, der stammer fra 1879, trænger også til et gevaldigt løft.

- Bortset fra Thorvaldsens Museum i København, er det det ældste museum i Danmark, der er bygget specielt til formålet. Men det betyder også, at der efterhånden er en masse, som trænger til at blive opgraderet - for eksempel el-installationerne, som stammer fra 1970’erne, fortæller Lars Chr. Nørbach.

Han er derfor glad for, at projektet med som en såkaldt sindet-skrivelse i det ny budgetforslag fra magistraten i Aalborg Kommune. Men derfor det kan alligevel godt blive op af bakke, for museet skal selv ud af finde fonde og finansiering til 58 af de 88 mio. kroner, det vil koste at realisere.

- Det kan godt blive vanskeligt at finde fonde til et projekt, der er så stort som det her. Men vi er alligevel glade for, at byrådet er velvilligt indstillet, siger Lars Chr. Nørbach.

Algade og de omkringliggende gader og pladser har fået et gevaldigt løft i de seneste år, så nu håber museet, at der kommer til at ske noget af det samme i forhold til deres bygninger. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Algade og de omkringliggende gader og pladser har fået et gevaldigt løft i de seneste år, så nu håber museet, at der kommer til at ske noget af det samme i forhold til deres bygninger. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Aalborg Historiske Museum har tidligere måttet opgive planer om at flytte ind på Aalborghus Slot, fordi projektet blev for dyrt. Og tanken om at lave et større projekt, hvor pladsen bag det nuværende museum inddrages, virker heller ikke særligt realistisk, for så vil der i givet fald være brug for meget mere end 88 mio. kroner.

- Derfor går vi i første omgang efter at få lavet en omkalfatring af de nuværende bygninger - både i forhold til adgang, klima, trapper, indgang og andet. Så vi får ikke mere plads, men vi får vi forhåbentlig et godt samarbejde med andre i området omkring fortællingen af byens historie, understreger Lars. Chr. Nørbach.

Der er bred politisk enighed om, at renoveringen af Aalborg Historiske Museum er en god ide, og derfor er man også klar med 30 mio. kroner til projektet.

- Der er masser af historie i Aalborg i de bygninger og gaderum, der er, så lad os bruge det sammen med historisk museum til at formidle Aalborgs historie, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Det er tiltrængt med investeringer i museumsbygningen i Algade, mener man på borgmesterkontoret.

- Det trænger til en kærlig hånd deroppe for at sige det mildt.

Og efter omdannelsen af Budolfi Plads har museet fået en bedre placering med mindre trafik.

- Nu har museet fået en helt anden placering. Det er lige pludselig blevet et vildt attraktivt sted, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Grafik:

Sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl (V) mener også, at det er på høje tid, at der sker noget efter, at planerne om at rykke ned på Aalborghus Slot blev droppet.

- Vi har været på en lang rejse med det museum, og nu skal det lykkes, er vi blevet enige om. Man er tilbage ved grundtanken om Algade især i forbindelse med, at man har revitaliseret hele Budolfi Plads, så står museet frem som en smuk bygning. Den har fået en meget bedre placering i vores by. Og det har gjort at vi vil se på, om vi ikke kan arbejde videre med det gamle projekt i Algade, siger Mads Duedahl.

Hvornår projektet kan gennemføres kan rådmanden dog ikke sige noget om.

- Det er et spørgsmål om fondenes velvillighed.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.