Rodebutikken Eternitten: Det virker, som om planlæggerne har givet op

Eternitten var en unik mulighed for at skabe en ny spændende bydel, men planlæggerne har mistet grebet undervejs, mener NORDJYSKEs anmelder, der dog fremhæver en ø af ro midt i kaos

En kæmpe chance for at skabe et nyt kvarter i byen er blevet forspildt, mener Lars Brorson Fich. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

En kæmpe chance for at skabe et nyt kvarter i byen er blevet forspildt, mener Lars Brorson Fich. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Eternitten midt i Aalborg er et såkaldt ”byomdannelsesområde” - det vil sige et større sammenhængende område i byen, der samlet er blevet ledigt til bebyggelse. Området blev ledigt, da eternitfabrikken blev lukket, og der er ikke mange byomdannelsesområder af samme størrelse som Eternitten, der er cirka to tredjedele så stort som den del af midtbyen, der afgrænses af Boulevarden, Jyllandsgade og Karolinelund.

Hver gang, der frigives et sådant areal, udgør det en unik chance for at skabe et nyt særligt kvarter i byen. Det er jo netop en af Aalborgs kvaliteter, at byen udgøres af ret velafgrænsede kvarterer med hver deres kvaliteter og stemning.

icon

Når man besøger det nye byudviklingsområde Eternitten, må man imidlertid spørge sig selv, hvad i alverden planlæggerne har tænkt på?

Lars Brorson Fich

Anmeldelsen fortsætter efter billederne

Fotos: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Fotos: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli

 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli

Takket være byrådets politik om at sørge for, at kvartererne så vidt muligt får en blandet sammensætning af beboere, kan alle i vid udstrækning slå sig ned i det kvarter, der passer bedst til deres temperamanet og livsstil. Et nyt byudviklingsområde udgør således en mulighed for, at tilføje endnu en valgmulighed til den palette, der skaber Aalborgs mangfoldighed og rigdom.

Når man besøger det nye byudviklingsområde Eternitten må man imidlertid spørge sig selv, hvad i alverden planlæggerne har tænkt på?

Arkitektur i Nordjylland

NORDJYSKE har inviteret fagfolk til at anmelde nogle af de nye byggerier, havnefronter, parker og bykvarterer, der i disse år skyder op i Nordjylland.

Vi tager meget gerne imod kommentarer og debatindlæg på anmeldelserne. Send dem til bs90@nordjyske.dk.

Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Området fremstår som en rodebutik af forskellige løsrevne bebyggelser. Det virker, som om planlæggerne har givet op og har ladet området udvikle sig lidt tilfældigt bid for bid. Det afspejles måske også i lokalplanen, hvor der står at: ”Strategien beskriver blandt andet en successiv proces, hvor den konkrete stillingtagen til byggemuligheder, bevaring mv. sker løbende i takt med, at de enkelte delområder bringes i spil”.

Det er trist for byen, det er trist for beboerne, der kunne have fået meget mere, og det er såmænd også trist for investorerne.

Den tilfældige og rodede planlægning har sat de arkitekter, der har stået for de enkelte bebyggelser, på en svær opgave. Hvordan skal man tegne en bebyggelse, der falder harmonisk ind i omgivelserne, i et bykvarter som Eternitten? En nærmest umulig opgave.

De enkelte bebyggelser er da også af svingende kvalitet. Der er bebyggelser, der nok må betegnes som ”hyldevare”, men såmænd godt kan være ganske fine. Der er desværre også bebyggelser, der skæmmes af ligegyldige og overfladiske gimmicks, som hurtigt vil gøre dem kedelige og ligegyldige, efterhånden som de mister nyhedens interesse.

En ø af ro midt i kaos

Heldigvis er der er også fine bebyggelser der i sig selv rummer kvalitet. Midt i det hele ligger for eksempel en gruppe af punkthuse, der omkranser et grønt område. Begge sider af bebyggelsen er tegnet af Arkitema Architects, og den ene del af dem, Kildevældet 3 – 11, er ovenikøbet blevet præmieret af Aalborg Kommune.

Kildestrømmen/Kildevældet i forgrunden; kaos i baggrunden. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Kildestrømmen/Kildevældet i forgrunden; kaos i baggrunden. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Den grønne kile centralt i bebyggelsen Kildestrømmen/Kildevældet. Punkthusene er tegnet af henholdsvis Arkitema og BN—Arkitektur, sidstnævnte er opført af KD Boliger. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Den grønne kile centralt i bebyggelsen Kildestrømmen/Kildevældet. Punkthusene er tegnet af henholdsvis Arkitema og BN—Arkitektur, sidstnævnte er opført af KD Boliger. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Punkthusene formår på en og samme tid så nogenlunde at skærme af mod det omgivende kaos og skabe en åbenhed i bebyggelsen, der sikrer lys og luft til det grønne område, der udgør bebyggelsens centrum. Her kan man på en lun forårsdag se forældre lege med deres børn, og folk i alle aldre uforstyrret nyde solskinnet. Som en ekstra bonus er det grønne område med til at sikre afledning af regnvand på en bæredygtig måde. Åbenheden sikrer samtidig både lys og luft til lejligheder og altaner.

Imens den egentlige arkitektoniske præstation består i at få skabt denne ø af ro midt i kaos, er arkitekturen i sig selv gedigen og i orden med gode og robuste materialer, men heller ikke mere end det. Punkthusene langs Kildestrømmen er langt de mest elegante, imens dem langs bebyggelsens anden side, Kildevældet, kan virke noget bombastiske.

Ser vi alene på bebyggelsen langs Kildevældet og Kildestrømmen, så er de i høj grad lykkedes med at skabe en god bebyggelse med lys, luft, ro og præget af fine rekreative kvaliteter midt i et område præget af kaotisk planlægning. Var det alene denne bebyggelse, der skulle bedømmes, så havde fire stjerne været på sin plads. Som en anden ganske sober bebyggelse kan nævnes bebyggelsen langs Kridtsløjfen og Overblikket.

En anden ganske sober bebyggelse langs Kridtsløjfen. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

En anden ganske sober bebyggelse langs Kridtsløjfen. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

For området Eternitten i sig selv kan det dog ikke blive til mere end en enkelt lille stjerne, først og fremmest fordi en kæmpe chance for at skabe et nyt kvarter i byen er blevet forspildt. I stedet har vi fået en ustruktureret og usammenhængende samling bebyggelser. Lad os håbe, at planlæggerne bedre formår at holde fast, når det gælder det næste store byomdannelsesområde - Stigsborg Brygge.

Om anmelderen

Lars Brorson Fich er lektor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi, AAU. Har arbejdet 24 år som praktiserende arkitekt, heraf 10 år som partner i en tegnestue.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.