Sådan gik valget i Aalborg: Massiv lussing til Socialdemokratiet

Motorvej og møgsager har været dyrt for socialdemokraterne. Andre kan til gengæld juble.

Socialdemokraterne mistede deres absolutte flertal, så Radikale, SF og Enhedslisten skal nu tages med på råd. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Henrik Bo</i>

Socialdemokraterne mistede deres absolutte flertal, så Radikale, SF og Enhedslisten skal nu tages med på råd. Foto: Lars Pauli Foto: Henrik Bo

AALBORG:Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) indkasserede en regulær vælgerlussing, da stemmerne var talt op.

Partiet gik tilbage fra 17 mandater i dag til 12 mandater og mistede det absolutte flertal i Aalborg Byråd.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) bevarer borgmesterposten i Aalborg, men mundvigene vendte ikke op i valgcafeen på Aalborg Kongres & Kultur Center.

- Det er jo en klar tilbagegang for Socialdemokratiet. Jeg tror, der er tre ting, der bidrager til det. Et vi har ikke et valgforbund, som vi havde sidst, og to vi havde absolut flertal, og det er der mange, der ikke synes er sundt. Og tre 3. Limfjordsforbindelse har også kostet i den her sammenhæng, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Både Radikale, SF, Enhedslisten og DF bakker op om Thomas Kastrup-Larsen.

Det betyder, at Socialdemokraterne på trods af en massiv tilbagegang får borgmesterposten og to rådmandsposter.

Enhedslisten får en rådmandspost. Det samme får Radikale.

Og derudover får den borgerlige gruppe tilsammen to rådmandsposter.

Hvilke poster de forskellige partier vælger bliver først afgjort onsdag.

Succes for det grønne valgforbund

Modstanden mod 3. Limfjordsforbindelse over Egholm fik medvind.

Det grønne valgforbund fik hele syv mandater.

EL gik frem fra to til tre mandater, mens Radikale Venstre gik frem fra et til to mandater. Endelig kom SF tilbage i byrådet med to mandater.

- Jeg er meget tilfreds med, at det valgforbund, som vi er gået med i, har fået så godt et valg, siger Enhedslistens spidskandidat Per Clausen.

- Jeg håber, vi kan bruge det til at få sat klima- og miljødagsordenen langt højere op i politikken i Aalborg.

Stor fremgang til K - men V måtte bløde

Konservative klarede sig overraskende godt gennem valgnatten i Aalborg, hvor partiet sikrede sig 11,2 procent af stemmerne og dermed springer fra et til fire mandater.

Og det har spidskandidat Morten Thiessen flere forklaringer på.

- Meget af det skyldes helt sikkert de landspolitiske tendenser og det store arbejde, Søren Pape har gjort, siger han.

Konservative har i indeværende periode kun været repræsenteret af Vibeke Gamst i byrådet, men hun har nu udsigt til at få selskab af flere partikollegaer, og Morten Thiessen håber også, det ender med, at Konservative kan sætte sig på en rådmandspost.

Ifølge Thiessen skal fremgangen blandt andet bruges til at sætte turbo på den grønne omstilling, som han helst ser kommer op i gear.

- Der er brug for andet end bare at købe kulkraftværker. Vi skal også have gang i noget teknologi, der kan hjælpe udviklingen på vej - og det skal helst være nu, pointerer han.

Venstre, der forsat kommer til at være det største borgerlige parti i Aalborg Byråd, må til gengæld notere sig en tilbagegang fra otte til seks mandater. Og det er spidskandidat og skolerådmand Jan Nymark Thaysen ked af.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at det var gået bedre. Men det er desværre nok de landspolitiske tendenser, der slår igennem, og set i det lys er det måske ikke gået så slemt, som man kunne frygte, siger han.

Nye Borgerlige i byrådet

For første gang nogensinde får Nye Borgerlige plads i Aalborg Byråd.

Partiets spidskandidat Rikke Pedersen sikrede sig et mandat.

- Det er en kæmpe succes for os. Aalborg har været rød i mere end 70 år, og at vi kommer ind for første gang, det er en helt vildt stor succes for os. Vi tager armene højt over hovedet, sagde Rikke Pedersen.

Hun ser frem til fire år i byrådet.

- Jeg har nogle overordnede linjer, og det er mere frihed og ansvarlighed til borgerne, sagde Rikke Pedersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.