Skoler er nødt til at stole på hjemmetest: - Den bedst mulige løsning

Med genåbningen af kommunens skoler følger også en anbefaling om, at alle elever hjemmestestes for coronavirus, selvom testene kan vise forkert

Skoleleder Rene Arnold Knudsen er glad for, at det ikke er endt med en løsning, hvor det er lærere og pædagoger, der skal teste skolebørnene. Arkivfoto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

Skoleleder Rene Arnold Knudsen er glad for, at det ikke er endt med en løsning, hvor det er lærere og pædagoger, der skal teste skolebørnene. Arkivfoto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

AALBORG:Har man børn i skolealderen kan man lige så godt vænne sig til, at hjemmetest til påvisning af corona bliver en del af hverdagen. På skolerne i Aalborg udleverede man tirsdag de første test-kit til elever og forældre forud for genåbningen onsdag, og ifølge skoleleder på Sofiendalskolen, Rene Arnold Knudsen, gik det fint.

- Der er nogle enkelte, der har sagt, at deres barn ikke skal testes. Men det er vi ikke gået ind i en dialog om, for vi forholder os meget strengt til sundhedsmyndighedernes udmelding om, at det er en anbefaling eller en opfordring, og det læner vi os selvfølgelig op ad. Men vi har omvendt også været lidt firkantede omkring, at det er en stærk anbefaling, for det har jo en betydning, forklarer han.

Ifølge Rene Arnold Knudsen har skolen rent praktisk valgt at gøre det sådan, at der er afsat et tidsrum, hvor en lærer fra hver årgang henter de hjemmetest, der skal udleveres til eleverne. Blandt andet for at undgå, at personale og elever blandes på tværs af årgangene. Foreløbig er der udleveret tre test til hver elev, og for de mindste elever i 1., 2. 3. og 4. klasse er det forældrene, der skal hente dem, mens man i de større klasser stoler på, at eleverne godt kan finde ud af at tage dem med hjem selv.

- Der har ikke været nogen form for vrede eller noget som helst. Tværtimod - der har været stor forståelse og almindelig opbakning til vores måde at håndtere tingene på, siger skolelederen.

PCR er vigtigt supplement

Han ved godt at testene, der er indkøbt fra centralt hold, ikke er 100 procent sikre eller retvisende, og derfor understreger han også, at de naturligvis skal følges op af en PCR-test , hvis der er mistanke om, at en elev er smittet.

- Hvis man lytter til SSI, siger de jo, at det er indregnet i statistikken og beregningerne. Så det regner vi med, at der er nogen, der er kloge på det og har taget højde for, at det kun er halvdelen, der vil slå ud rigtigt. For vi skal jo også huske, at er der en test, som er positiv, så skal man i gang med PCR -test og så videre, siger han.

Når den første indkøringsfase er overstået regner Rene Arnold Knudsen med, at det vil være søndag og onsdag, man anbefaler at teste børnene hjemme. Og trods eventuelle usikkerheder er han glad for, at det er den model, man er havnet på i Aalborg Kommune.

- Jeg var lidt nervøs for, at det endte med at være lærere og pædagoger, der skulle stå for det. For det er et stort ansvar, og samtidig tror jeg også, at de fleste børn synes, at det er rarere, at det er far eller mor, der gør det et sted, hvor man er hjemme og føler sig tryg,

Ifølge forsker ved Roskilde Universitet, Fatima AlZahra’a Alatraktchi, som Nordjyske tidligere har talt med om antigentest til hjemmebrug, er der, hvis man antager, at de er lige så gode som en lyntest, omkring 97 procent sandsynlighed for, at de viser rigtigt, hvis resultatet er negativt. Og derfor kan en hjemmetest være en fin løsning, specielt når der er lang ventetid hos PCR-testcentrene.

- Tidsperspektivet er afgørende, når det gælder smittespredning. Det er en rigtig god mulighed for at vinde tid og bryde smittekæder. Derudover kan det lette trykket ved testcentrene, forklarede hun.

Hjemmetest ved hjælp af de såkaldte kviktest eller antigentest er fremover en del af hverdagen for mange forældre til skolebørn. Også selvom de ikke er 100 procent korrekte. Arkivfoto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Hjemmetest ved hjælp af de såkaldte kviktest eller antigentest er fremover en del af hverdagen for mange forældre til skolebørn. Også selvom de ikke er 100 procent korrekte. Arkivfoto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

50.000 test om ugen

Aalborg Kommunes ny børne- og undervisningsrådmand Morten Thiessen (K) fortæller, at de hjemmetest, der udleveres på kommunens skoler, er indkøbt og finansieret af staten.

- Så vi står kun for at fordele dem og styre, hvor mange der er brug for og få dem ud på skolerne. Og den del af det har vi ret godt styr på, siger han.

Ifølge Thiessen drejer det sig om et stykke over 50.000 test om ugen, da eleverne fra 1. og opefter som udgangspunkt skal hjemmetestes to gange ugentlig.

- Det, vi har kunnet forstå på det hele, er, at man faktisk har overvejet, hvilken testtype, der er den bedste - både i forhold til falsk negative og falsk positive. Så det er den bedst mulige løsning, vi har fået, i forhold til, hvad der giver de mest valide resultater, tilføjer han.

At testene kommer fra centalt hold, bekymrer ham derfor heller ikke så meget.

- Vi har besluttet, at skoleforvaltningen i hvert fald ikke skal ud og føre sin egen sundhedspolitik, så vi følger det oplæg, vi får, understreger han.

- Og så skal man jo forholde sig til de almindelige regler, hvis man bliver testet positiv, så der hedder det PCR og registrering af svar efterfølgende og eventuelt også karantæne. Og der kan den enkelte skole selvfølgelig også komme til at skulle forholde sig til, om der er flere elever, der skal hjemsendes, forklarer han.

At tjekke, om eleverne rent faktisk er hjemmetestet og testet negativ, er til gengæld ikke skolernes ansvar.

- Nej, der er vi nødt til at basere det på tillid og regne med, at det er i alles interesse at fortælle sandheden, siger Morten Thiessen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.