Truede statsministeren på livet: 26-årig varetægtsfængslet i fire uger

Fremsatte truslerne i ophedede diskussioner på Twitter

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix <i>Ritzau Scanpix</i>

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

AALBORG:Det var en brødebetynget, flov og til tider grædende 26-årig mand fra Hobro-egnen, der fredag eftermiddag blev varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for at have truet statsminister Mette Frederiksen på livet.

Men uanset, at den unge mand bedyrede, at hans trusler - fremsat i flere tråde på Twitter forbindelse med politiske diskussioner - aldrig var tænkt som en sammenhængende kæde af trusler, at han i øjeblikket overhovedet ikke havde set dem som sådan, og at han i øvrigt aldrig ville gøre alvor af dem, så fangede bordet: Det skrevne stod skrevet, og det var egnet til at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv hos statsministeren og hendes nærmeste.

Manden blev anholdt torsdag aften, og han er sigtet efter straffelovens paragraf 115 stk. 1, 119 stk. 1 og 266.

Straffeloven

§ 115 Begås, uden at forholdet falder ind under §§ 112 og 113, nogen af de i kapitlerne 25, 26 og 27 omhandlede forbrydelser mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, forhøjes de i de nævnte bestemmelser foreskrevne straffe indtil det dobbelte. [§266 hører under Straffelovens kapital 27, red.]

§ 119 Den, som øver vold, truer med at øve vold eller offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling, straffes med bøde eller fængsel indtil 8 år. Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, eller at forholdet er begået mod den pågældende i dennes fritid.

§ 266 Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Indholdet af de truende tweets var dels en gengivelse af teksten på den seddel, der sad på dukken, der blev brændt af under Men in Black-demonstrationen i København i weekenden, “hun må og skal aflives", “engang var der dødsstraf for landsforræderi, det skal vi have genindført”, "hendes tid vil komme, hvor hun vil komme til at stå til ansvar, hun vil blive dømt", “jeg tager gerne 5, 12, 16 år eller livstid, for at gøre det, jeg mener er rigtigt”.

Han havde også tweetet nogle ting, der i lyset af oprøret i USA og stormen af The Capitol i Washington D.C. kunne opfattes som en opfordring til at gøre noget lignende i Danmark og storme Folketinget - “Tro mig en dag indtager vi borgen og så ryger i ud”.

Den 26-årige havde også skrevet noget i en opslag, der kunne opfattes som en trussel mod Mette Frederiksens børn.

Set i bagklogskabens klare lys, da han var blevet anholdt og afhørt af politiet – og efterfølgende i retten under grundlovsforhøret - kunne han godt se, at det ikke var særlig smart, det han havde gjort.

- Det var slet ikke tænkt sådan.

- Jeg er så ked af det. Jeg kunne ikke se det, da jeg skrev det. Jeg sidder og kommenterer på noget, og så har jeg ikke tænkt over, hvad jeg skrev i går, sagde han under forklaringen i forbindelse med grundlovsforhøret.

Det hele udsprang ifølge hans forklaring af frustration over restriktionerne til at bekæmpe coronaudbruddet i Danmark.

- Man sidder og råber i frustration på Twitter. Jeg har været meget påvirket af det, jeg har astma og kan ikke bruge maske, og jeg føler nogen gange, at jeg skal snige mig langs væggene, fordi folk kigger sådan på mig.

- Jeg ville godt støtte op om dem, der kæmper for det her.

- Jeg kan jo godt høre, hvor dum jeg har været, når jeg hører det her. Jeg har jo slet ikke haft den kontekst oppe hovedet. Jeg er så ked af, bedyrede han.

I sidste ende formildede det dog ikke dommerens blik på ham og sagen, og kendelsen lød altså på, at den 26-årige blev varetægtsfængslet i fire uger. Han kærede ikke kendelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.