Stadsarkitekt er fritstillet og fratræder med løn - direktør stopper også

Der er også foretaget ansættelsesmæssige skridt over for et mindre antal medarbejdere 

Aalborg Kommune har lavet en aftale med stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, der fratræder stillingen 31. marts 2023. Han er fritstillet og får løn i hele perioden.  <i>Foto: Michael Koch</i>

Aalborg Kommune har lavet en aftale med stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, der fratræder stillingen 31. marts 2023. Han er fritstillet og får løn i hele perioden.  Foto: Michael Koch

AALBORG:Der er nu sat et personalejuridisk punktum i sagen om Aalborg Kommunes forkerte håndtering af udbygningsaftaler.

Aalborgs mangeårige stadsarkitekt, der blev hjemsendt med løn i december 2021 efter, advokatfirmaet Hortens gennemgang af 27 ud af 57 af de omstridte udbygningsaftaler, fratræder og det samme gælder direktør for by- og landskabsforvaltningen, Anders Fokdal.

 Hortens gennemgang af aftalerne viste, at kommunen ikke havde levet op til planlovens princip om frivillighed i forhold til udbygningsaftalerne. 

- Vi har på et afdelingsmøde orienteret om, at Peder Baltzer fratræder sin stilling i Aalborg Kommune pr. 31. marts 2023, og det er efter gensidig aftale. Og han er fritstillet i fratrædelsesperioden, siger konstitueret direktør på by og landskabsforvaltningen, Jørgen Litske Petersen.

Aftale med løn 

Det betyder, at stadsarkitekten ikke længere møder ind på forvaltningen. Ifølge direktøren får stadsarkitekten løn i perioden.

Har kommunen sagt, at han han ikke kan være ansat efter den dato?

- Når man indgår en gensidig aftale, så er det en gensidig aftale, og så er det sådan.

I forhold til, hvad Horten har anbefalet med hensyn til de personalejuridiske konsekvenser for stadsarkitekten, siger han:

- Det kan jeg ikke fortælle dig, for det er irrelevant nu, når der er lavet en gensidig aftale.

Hvad er det, der har gjort, at I har indgået sådan en aftale?

- Det vil jeg helst ikke udtale mig om. 

Ifølge en pressemeddelelse, der blev udsendt mandag aften, siger Peder Baltzer selv om fritstillingen:

-Jeg har sammen med mine dygtige medarbejdere opnået flotte resultater, og det har været utroligt spændende at arbejde med moderne byudvikling, hvor visioner er blevet omsat gennem en sammenhængende byplan, gode byrum og nytænkende arkitektur.

Konsekvenser for andre ansatte

Sagen får også konsekvenser for andre ansatte i by- og landskabsforvaltningen, hvor Horten har interviewet i alt 16 om deres rolle i sagen.

- Det er afsluttet, der er foretaget ansættelsesmæssige skridt overfor et mindre antal medarbejdere, og det er ikke ret mange, siger Jørgen Litske Petersen.

Hvad ligger der i det?

- Der bliver det svært igen, for det er igen personalesager, siger direktøren, der ikke vil sige mere om, hvilke konsekvenser, der er tale om. 

Er det fyringer, der er tale om?

- Det vil jeg ikke udtale mig om, for det er personalesager. 

Ingen kritik af Fokdal

Ifølge en pressemeddelelse har Horten i sin personalejuridiske undersøgelse konstateret, at der ikke er grundlag for at udtale kritik af direktør Anders Fokdal. 

Men i forlængelse af advokatundersøgelsen, den personalejuridiske undersøgelse, hjemsendelsen og frem mod implementeringen af en række ønskede ændringer finder Anders Fokdal og Aalborg Kommune alligevel, at tidspunktet er rigtigt i forhold til at vurdere det fremtidige samarbejde, og derfor byrådet godkendt, at der indgås aftale mellem kommunen og Anders Fokdal om, at samarbejdet ophører.

- Jeg anerkender Anders store betydning for forvaltningen i årene, der er gået. På vegne af Aalborg Kommune vil jeg gerne takke ham for hans betydelige indsats og ønske held og lykke fremover, siger by- og landskabsrådmand  Jan Nymark Thaysen (V).

Anders Fokdal tager det gode samarbejde med videre:

- Jeg er er glad for, at advokatundersøgelsen har vist, at der ikke er grundlag for at rette kritik mod mig. Gennem mine mere end 20 år i Aalborg kommune er jeg stolt af at have haft mulighed for at arbejde sammen med dedikerede og kompetente kolleger i alle forvaltninger - de sidste år i By og Land. Jeg er også stolt af de resultater, vi sammen har skabt og tager det gode samarbejde med videre, nu hvor jeg skal til at fokusere på, hvad fremtiden skal bringe af nye opgaver, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.