Vilde besøgstal på genbrugspladserne - se tallene for din genbrugsplads

Specielt en genbrugsplads har fået flere besøgende i 2021 - se også hvor mange kilo, der bliver afleveret pr. besøg 

Det samlede besøgstal var stort på genbrugspladserne i 2021.  <i>Arkivfoto: Henrik Bo</i>

Det samlede besøgstal var stort på genbrugspladserne i 2021.  Arkivfoto: Henrik Bo

AALBORG:Det er besøgstal, der ville gøre de fleste attraktioner grønne af misundelse. 

Søgningen til genbrugspladserne i Aalborg Kommune har været meget stor i 2021. Samlet set var der 820.852 besøg på kommunens seks genbrugspladser i 2021. Tallene fremgår af Miljøredegørelse 2021 for Aalborg Renovation. 

Tallet er vel og mærke opgjort på de biler, der har besøgt genbrugspladserne, så hvis man forestiller sig, at der har været to personer med i bilerne, så har besøgstallet passeret 1,6 mio. personer. Hos Aalborg Renovation er man selv overvældet af antallet af besøgende, som bl.a. covid-19 har haft en finger med i spillet på, når folk har arbejdet hjemme. 

- På et tidspunkt var det nærmest som prærievogne, der var på vej over Midtvesten her på genbrugspladserne. Det var helt utroligt, der blev virkelig gået til stålet, siger renovationschef Jens Boye.

Ud af det samlede besøgstal er 17.000 virksomheder. Hvis man ser på udviklingen i genbrugspladsernes besøgstal, så steg det med tre procent i forhold til 2020. Derudover svinger besøgstallet for de enkelte genbrugspladser, men særligt en har fået flere biler indenfor i 2021. Det gælder Over Kæret, der er den suverænt største genbrugsplads med 340.015 årlige besøg, hvilket svarer til 950 besøg pr. dag. Her er besøgstallet steget med otte procent i forhold til 2020. 

Renovationschef Jens Boye har kunnet konstatere, at der har været et stort rykind ind på kommunens genbrugspladser i 2021. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Renovationschef Jens Boye har kunnet konstatere, at der har været et stort rykind ind på kommunens genbrugspladser i 2021. Foto: Martin Damgård

Til gengæld er søgningen til Sundsholmen i Nørresundby faldet med to procent i forhold til 2020, men det er der flere forklaringer på. 

- På Sundsholmen har der været nogle restriktioner, og der har været nogle trafikale forhold og noget kloakarbejde i 2021, siger Jens Boye. 

På Sundsholmen var der i 2021 i alt 191.583 besøg, hvilket svarer til cirka 530 besøg par dag, der i gennemsnit afleverede 82 kilo affald pr. besøg. 

Et fællestræk

Renovationschefen peger på, at der generelt er et fællestræk for brugerne, når de kører mod genbrugspladserne. 

- Generelt er det vores erfaring, at folk kører hen på den nærmeste genbrugsplads i forhold til, hvor man bor også næsten uanset om der er kø eller ej.

Men Aalborg Renovation kan også se på tallene, at der er bevægelse i forhold til brugen af de mindre genbrugspladser rundt omkring. Siden 2017 har der generelt set været et fald i antallet af besøg på de to største genbrugspladser Over Kæret og Sundsholmen, men til gengæld er antallet af besøgende på genbrugspladserne Storvorde, Gandrup, Nibe og Hou stigende. 

Små pladser vokser 

- De to bynære, Over Kæret og Sundsholmen, er meget besøgte, fordi der er mange enfamilieboliger. Men vi kan også se, at de små pladser, Storvorde og andre, også vokser godt i antal besøgende. Vi tilskriver det lidt, at folk har fundet ud af, at det er nemt at komme til derude, og det er også nemt at komme derfra.

De nyere genbrugspladser er ifølge renovationschefen lidt mere ergonomisk indrettede, og det kan også spille ind. 

Størst tilbagegang

Den genbrugsplads, der har haft den største tilbagegang i 2021 i forhold til 2020 er genbrugspladsen i Hou, der er omringet af sommerhuse, og her er antallet af besøgende faldet med syv procent.  

Ifølge Aalborg Renovation kan der nogle år være ekstraordinært meget haveaffald i området, og det spiller ind. I 2021 udgjorde haveaffaldet 33 procent af de samlede mængder, der blev indsamlet på pladsen. I forhold til 2020 er det et fald i mængden af haveaffald på 32 procent. 

I alt er der til genbrugspladserne blevet indleveret 74.000 tom affald ved besøgene. 

Desuden arbejdes der på at etablere fremtidens genbrugsplads, der skal etableres i forbindelse med Nordjyllands Ressourcepark ved Reno-Nord. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.