Erhverv

Aalborgs byggesektor boomer

Beskæftigelsen i byggebranchen er vokset så stærkt, at det allerede nu er svært at skaffe elektrikere

Arkivfoto: Laura Guldhammer

Arkivfoto: Laura Guldhammer

AALBORG:Der er fuld fart på Aalborg byggesektor, og flaskehalse truer. Siden 2011 er beskæftigelsen vokset med 25 procent. Alene i det seneste år er der skabt 10 procent flere job inden for byggeriet i Aalborg, hvilket er pænt over landsgennemsnittet. Det viser en måling foretaget af Business Aalborg (erhvervsafdelingen i Aalborg Kommune).

- Byggeriet er en glimrende konjunkturindikator, og når der er stor vækst i beskæftigelsen og omsætningen hos byggevirksomhederne i Aalborg Kommune, skyldes det til dels, at der er meget stor byggeaktivitet i Aalborg og har været det i en årrække. Det er erhvervs- og boligbyggeri i forbindelse med omdannelsen af de tidligere havne- og industriområder, det er renoveringer af almene boliger, og det er opførelse af af ungdomsboliger, siger erhvervschef Tonny Thorup fra Aalborg Kommune.

Ifølge Business Aalborgs analyse vil byggeriet, som beskæftiger 8,9 procent af de privatansatte i Aalborg og står for 11 procent af beskæftigelsen, også i de kommende år være en vækst dynamo.

- Der bliver enormt stor efterspørgsel efter byggefaglige personer, siger Tonny Thorup.

Flaskehalse er på vej

Men flaskehalse truer den positive udvikling inden for byggebranchen, hvor der allerede er arbejdskraftmangel på flere områder.

Det kan man tale med om hos elinstallationsvirksomheden Uggerly Installation A/S i Aalborg.

- Vi har i øjeblikket seks til otte ubesatte stillinger, siger bestyrelsesformand Jens Uggerly fra Uggerly Installation.

Problemet mærkes stærkest i Aarhus-området, hvor firmaet også er aktivt, og på Sjælland, hvor det har to afdelinger.

- Vi går ikke glip af ordrer på grund af de ubesatte stillinger, men vi er nødt til at også at dække vores mandskabsbehov gennem vikarbureauer med udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Begyndende flaskehalsproblemer er også noget, som direktør Carsten Nielsen fra entreprenørselskabet MT Højgaard i Aalborg mærker til.

- Væksten betyder, at det for mange byggevirksomheder spidser til med ressourcerne, både på funktionær- og håndværkersiden, siger han.

Vikarbureauet Connection med hovedkontor i Aalborg er et af de vikarbureauer, som skal skaffe elektrikerhungrende byggevirksomheder den eftertragtede og knappe arbejdskraft.

Glohedt marked

- Arbejdsløsheden blandt elektrikere er på 1,5 procent. Tidligere var jobbene den knappe faktor, nu er det medarbejderne, fortæller konsulent Morten Henriksen fra Connection.

Connection mærker tydeligt, at arbejdsmarkedet for elektrikere er glohedt. Vikarbureauet formidler omkring 50 job i alt om måneden.

- Men antallet af vikarjob er på 70 til 80 i samme periode, så der er altså et arbejdskraftbehov, der ikke bliver dækket, siger han.

Det er svært at skaffe danske elektrikere til de ledige job, som i stedet bliver besat med rumænske elektrikere.

- De er fagligt set fuldt kapable, men deres ansættelse kræver jo, at der kan tales engelsk med dem på byggepladserne, siger Morten Henriksen.

Nye tal fra Byggepipeline.dk, som holder øje med byggeprojekter på over 50 millioner kroner, fortæller, at det går fremad med de store byggerier i Nordjylland.

Inden for det seneste halve år er antallet af planlagte store byggeprojekter her vokset med 1,3 milliarder kroner. Ud af de 34 planlagte storbyggerier i Nordjylland er de 20 boligprojekter. Den samlede byggesum er på 6,5 milliarder kroner.

Direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen er bekymret over udviklingen set i bygherrens perspektiv.

- Vi skal berede os på kapacitetsproblemer på de store byggeprojekter, siger Henrik L. Bang, der håber på konkurrence fra udenlandske byggekoncerner på det danske marked, så byggepriserne ikke stiger.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst