Ældre skal have sundere tænder

De fleste ældre behøver hjælp til tandbørstning. De færreste får det. Det skal nyt projekt rette op på

Tandplejerne har været på besøg hos alle kommunes plejehjem for at se på sundhedstilstanden på de ældres tænder. (Foto fra indvielse af Pandrup Plejecenter). Arkivfoto: Michael Koch

Tandplejerne har været på besøg hos alle kommunes plejehjem for at se på sundhedstilstanden på de ældres tænder. (Foto fra indvielse af Pandrup Plejecenter). Arkivfoto: Michael Koch

JAMMERBUGT:Siden november har Jammerbugt Kommune deltaget i projektet ”Hvorfor skal bedste have børstet tænder?”. Det er et landsdækkende projekt, koordineret af De Offentlige Tandlæger i samarbejde med FOA.

I Jammerbugt har de to kommunale tandplejere, Anne Margrete Refstrup og Mette Thomsen, været på besøg på samtlige plejecentre i kommunen. De har set på den generelle mundhygiejne og tandsundhed. De har også undervist personalet i at børste de ældres tænder.

Undersøgelser viser, at 80 procent af de ældre på plejehjem behøver hjælp til tandbørstningen. Det er dog kun 10 procent, der modtager hjælpen. Dette tal kan sagtens blive bedre, mener tandplejer Anne Margrete Refstrup:

- Hvis de ældre får formidlet tandbørstningen på den rigtige måde, vil over 90 procent tage imod. Og det er her vi sætter ind, så det bliver en positiv oplevelse at få børstet tænder, siger Anne Margrete Refstrup.

Over halvdelen af de ældre på plejehjem har huller i tænderne, og halvdelen af de ældre på plejehjemmene har gener fra munden, der påvirker deres livskvalitet. Desuden har de ældre et meget stort medicinforbrug, som gør, at der er stor risiko for, at de ældre får huller i tænderne.

Mangelfuld tandpleje hos de ældre koster dyrt. Omkring 20-25 millioner kroner årligt alene i hospitalsindlæggelser. Så der er penge at spare.

- Det tal vil vi selvfølgelig hjælpe med at nedbringe. Derfor sætter vi ekstra resurser ind, siger Anne Margrete Refstrup.

Projektet skal munde ud i, at personalet på plejehjemmene får indarbejdet nogle rutiner, så de kan hjælpe de ældre for at undgå følgesygdomme fra dårlig mundhygiejne.

Det plejehjem, der har vist den største fremgang mht. forbedring af mundhygiejne og tandsundhed bliver vinder af en præmie. Og de ældre bliver vindere af en bedre tandsundhed.

Projektet afsluttes i løbet af foråret.AA

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden