Affaldsstriden bobler over vinflasker og gamle aviser

Privat affaldsfirma klager over AVV´s indsamling af flasker

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HJØRRING/TVERSTED:Kan der virkelig være kamp om nogle tomme rødvinsflasker og læste aviser fra i går? Svaret er ja, og det kan endda få erhvervsorganisationen, Dansk Erhverv op i det røde felt:

- Offentlige virksomheder tager, i strid med loven, brødet ud af munden på private virksomheder, der forsøger at udvikle teknologier på affaldsområdet, siger markedschef Morten Jung.

Affald og genanvendelse er blevet big business og en privat genbrugsvirksomhed i Hjørring, Jysk Genbrug A/S har klaget til Energistyrelsen, fordi det kommunalt ejede affaldsselskab AVV, efter virksomhedens mening, breder sig rigeligt med affaldsbobler til glas og papir rundt om i kommunen.

Bobler på campingplads

Konkret handler klagen om to bobler, der er placeret hos Aabo Camping i Tversted.

Campinggæsterne har dermed let adgang til at skille sig af med rødvinsflaskerne, når grillen er slukket.

Det er imidlertid ikke lovligt, at AVV indsamler affald hos en privat virksomhed, som en campingplads er.

Det fremgår af svaret fra Energistyrelsen.

Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal kommuner etablere indsamlingsordninger for privat husholdningsaffald, men kommunen må ikke etablere ordninger eller tilbyde indsamling af genanvendeligt erhvervsaffald.

"Det er Energistyrelsens vurdering, at affald fra campingpladser, uanset, at dette er genereret af campingpladsens gæster, er erhvervsaffald.", skriver Energistyrelsen.

- Afgørelsen er klokkeklar, og boblerne i Tversted er langt fra det eneste tilfælde, siger direktør for Jysk Genbrug A/S, Mogens Riisager.

Satser på bobler

Virksomheden har investeret et milionbeløb i egne bobler og anlæg til at håndtere netop glas og papiraffald fra virksomheder. Derfor falder det direktøren for brystet, at AVV også tilbyder at indsamle hos virksomheder.

- De tilbyder jo opstilling af boblerne for nul kroner. Det kan vi selvfølgelig ikke konkurrere med, og virksomhederne vælger forståeligt nok den gratis løsning, siger Mogens Riisager.

Direktør for AVV, Steen Madsen betegner det som "en meget lille sag"

- Vi er jo bare trådt til og har hjulpet campingpladsen med et behov. Det er juridisk tynd is, men hvis det er et problem, må vi jo rette ind efter det, siger Steen Madsen.

Han ærgrer sig over, at affaldshåndteringen efterhånden har udviklet sig til en skyttegravskrig mellem offentlige og private virksomheder.

- Det er to jo tudetosset, at der ikke i højere grad er et samarbejde, og at det i det hele taget er splittet så skarpt op, siger Steen Madsen.

Morten Jung fra Dansk Erhverv mener, at kommunerne burde holde sig helt fra at drive erhvervsvirksomhed.

- Det sker jo for borgernes penge, og det bremser for at private virksomheder kan udvikle teknologi og produkter til eksport, siger Morten Jung.

En længerevarende sag mellem Dansk Industri og de kommunale affaldsselskaber om driften af genbrugsbutikker, gav affaldssleskaberne medhold i, at de har en forpligtelse til at fremme genbrug af borgernes affald.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.