Afgift kan lukke små vognmænd

Regeringens planer om ny kilometerbaseret afgift på lastbiler kan blive dødsstødet for mange vognmandsforretninger

Per Jeppesen tror ikke på, hans vognmandsforretning kan overleve, hvis ny kilometerafgift bliver indført.Foto: Torben Hansen

Per Jeppesen tror ikke på, hans vognmandsforretning kan overleve, hvis ny kilometerafgift bliver indført.Foto: Torben Hansen

AABYBRO:I 20 år har Per Jeppesen drevet egen vognmandsforretning med udgangspunkt fra hjemmet i Aabybro. Men mod sit eget ønske kan han snart blive nødsaget til at dreje nøglen om på sit livsværk.

Det kan nemlig gå hen at blive meget dyrt for vognmanden, at regeringen i øjeblikket barsler med en ny kilometerafgift for lastbiler med en vægt over 12 tons.

For Per Jeppesen vil det betyde, at hver af hans seks lastbiler vil blive pålagt en afgift på halvanden krone pr. kørt kilometer. Ifølge hans eget regnestykke giver det en årlig ekstraregning på næsten 1,7 millioner kroner.

Lukker på dato

- Det vil vi aldrig nogensinde kunne overleve. Det er helt udelukket, konstaterer Per Jeppesen overfor NORDJYSKE Stiftstidende.

Hvis afgiften bliver en realitet, vil han derfor lukke sin forretning med virkning fra 1. januar 2015. Samme dag skal afgiften nemlig efter planen træde i kraft.

- Det vil selvfølgelig gøre rigtig ondt, for jeg har trods alt kæmpet for den her forretning i 20 år. Men vi må se i øjnene, at vi ikke har en chance for at overleve, hvis afgiften bliver til virkelighed, siger Per Jeppesen.

Uheldig bivirkning

Kilometerafgiften, der ifølge beregninger vil indbringe i omegnen af 2,8 milliarder årligt, er et resultat af regeringens ønske om at motivere transportbranchen til mere grøn kørsel. Transport-ordfører hos Socialdemokratiet Rasmus Prehn erkender dog, at afgiften kan få en uheldig bivirkning.

- Jeg tror ikke på, at afgiften alene vil tage livet af nogen, men vi er da opmærksomme på, at branchen i forvejen er trængt, så vi kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er nogen, der vil lukke, siger Rasmus Prehn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.