Afgørelse: Kommuner skal holde igen med dyneløfteri
Der skal ikke bruges kræfter på at undersøge borgernes forhold

Foto: KAREN BLEIER/Scanpix Scanpix Denmark
DANMARK:Kommuner skal ikke lede efter billeder på Facebook eller holde øje med antallet af biler i garagen for at kontrollere, om to personer bor sammen og er kærester. Det fremgår af en ny principafgørelse fra Ankestyrelsen, som kommer i kølvandet på de nye og stærkt omdiskuterede regler om gensidig forsørgerpligt for samlevende par. Det skriver Avisen.dk.
På grund af de nye regler har mange kommuner fået travlt med at kontrollere, om ledige på kontanthjælp bor sammen med en kæreste, som kan forsørge dem. Ifølge kontorchef Lone Birgitte Christensen er den netop offentliggjorte afgørelse fra Ankestyrelsen en vejledning til kommunerne om ikke at gå tættere ind på borgernes private forhold, end der er behov for.
- Man må simpelt hen ikke indhente flere oplysninger, end det, der er relevant. Og i langt de fleste sager behøver kommunen slet ikke at lede efter yderligere oplysninger, når først de har tjekket de objektive kriterier i de tilgængelige registre, siger hun til Avisen.dk.
Efter regeringens reform af kontanthjælp er samlevende par nu også forpligtet til at forsørge hinanden. Det vil sige, at en arbejdsløs ikke kan få kontanthjælp, hvis den samlevende partner har en moderat indtægt. De nye regler har skabt travlhed i kommunerne og frustration blandt mange samlevende.
Men ifølge Ankestyrelsen skal kommunerne ikke bruge kræfter på at undersøge, om et forhold mellem samboende er af ”ægteskabslignende karakter”. I langt de fleste tilfælde afgøres sagen nemlig af en række objektive betingelser, som fremgår af offentlige registre.
Ankestyrelsen kritiserer desuden en konkret, unavngiven kommune for ikke at have lavet en partshøring, før en borger fik frataget sin kontanthjælp. Ifølge Ankestyrelsen er der flere kommuner, som på den måde har snydt ledige for en chance for at forklare sig, før deres kontanthjælp måske er forsvundet.
Københavns Kommune var en af de kommuner, som i efteråret udsendte et brev om de nye regler. Her fik 4.700 københavnere et brev, hvor de blev bedt om at oplyse, om de var kærester med den person, de deler postkasse med.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.