Afrikanere lokkes ved stævner som Dana Cup

Agenter udnytter ungdomsstævner til at sælge talenter til udenlandske klubber

Foto: Henrik Louis

Foto: Henrik Louis

HJØRRING:Tusindvis af afrikanske fodboldspillere lever illegalt i Europa, skriver Politiken tirsdag. En del af dem er kommet hertil via ungdomsstævner som Dana Cup i Hjørring, hvor agenter lokker med snak om penge og stjernestatus.

- Ungdomsstævnerne er en vigtig port ind til Europa, og blandt andet de skandinaviske lande har store turneringer som for eksempel Dana Cup, siger den ghanesiske journalist Joe Debrah, der også rådgiver unge spillere, til Politiken.

Fidusen i at opsøge afrikanske talenter ved europæiske ungdomsstævner er, at de allerede har et Schengen-visum, som typisk gælder i en måned. Hvis agenten har held til at få en eller flere spillere med sig, har han derfor en periode, hvor han lovligt kan krydse grænserne og tage dem med til prøvetræninger i de klubber, han har kontakter i. Ifølge de afrikanske kilder er det typisk i Cypern, Belgien, Frankrig og lande i Sydeuropa.

Strander i Europa

- Hvis en klub ønsker en spiller, sender de ham tilbage til hans hjemland for at gennemføre handlen og papirarbejdet via de officielle kanaler. Det tjener mellemmanden gode penge på. Risikoen opstår, når ingen klubber viser interesse - det er altså meget svært at sælge spillere på den måde. Så udløber visummet, og de uærlige agenter efterlader bare spilleren et sted i Europa, siger Joe Debrah til Politiken.

Eftersom rekrutteringen foregår i det skjulte, er der ingen officiel statistik over, hvor ofte mellemhandlere udnytter europæiske ungdomsstævner på den måde. Men den fransk baserede organisation Foot Solidaire, som er dedikeret til at hjælpe efterladte afrikanske fodboldspillere, vurderer, at de i tusindtal bor illegalt på gaden i Paris og andre af Europas storbyer, skriver Politiken.

Her ernærer mange sig ved prostitution, narkohandel og anden kriminalitet. Samtidig estimerer organisationen, at op mod 15.000 unge mænd hvert år forlader Afrika for at jagte fodbolddrømmen, der kan forsørge dem og deres familier. For de færreste går drømmen i opfyldelse, men en del vælger alligevel at blive i Europa for at tjene penge på anden vis.

Flygter om natten

- Det er en ret almindelig taktik for mellemhandlerne at få spillerne til at flygte fra deres lejr og forsvinde om natten. Det er svært for arrangørerne at gøre noget ved, siger Jean-Claude Mbvoumin, stifter af Foot Solidaire, til Politiken.

I Danmark oplyser Udlændingestyrelsen over for Politiken, at man ”ikke længere ser de problemer med misbrug af visa i forbindelse med sportsstævner, som vi oplevede for nogle år siden”. Men hverken styrelsen eller politiet kan med sikkerhed vide, om der er forsvundet spillere i forbindelse med bl.a. Dana Cup.

- Jeg har ikke hørt om det, men vi kan selvfølgelig ikke vide det. Vi skal klart være opmærksomme på det, siger Jette Andersen, direktør for Dana Cup, til Politiken.

Ligesom på verdensplan er det altså uklart, hvor ofte mellemhandlere har udnyttet danske ungdomsstævner til at lokke unge afrikanere med sig ud i Europa. ”Men det er sådan set også lige meget, om det er sket 2 eller 200 gange, for det bør slet ikke finde sted”, siger Jesper Møller, formand for Dansk Boldspil-Union, til Politiken.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden