Afsløring: iPhone 5 produceres under horrible forhold

Foxconn-fabrikkerne i Kina lovede at forbedre medarbejdernes forhold efter pres fra blandt andet Apple. Men tilsyneladende uden effekt

iPhone 5 og andre elektroniske mærkeværer produceres fortsat under uacceptable forhold - forhold, som ellers er blevet lovet bedre. Arkivfoto <i>-</i>

iPhone 5 og andre elektroniske mærkeværer produceres fortsat under uacceptable forhold - forhold, som ellers er blevet lovet bedre. Arkivfoto -

KINA:Apple, Sony, Microsoft og Amazon er få blandt mange, der få deres topsællerter samlet på Foxconn-fabrikkerne i Kina.

Men de forhold, spilkonsoller og mobiltelefoner bliver produceret under, er langt fra det billede, mange forbrugere forestiller sig.

Massiv kritik fik for nylig Apple til at tage initiativ til at gøre arbejdsforholdene bedre på fabrikkerne. Men det har tilsyneladende ikke hjulpet, skriver dr.dk.

Ifølge nyhedsportalen har det franske tv-nyhedsmagasin ’Envoyé Spécial’ netop afsløret, at forholdene er uændrede og langt fra harmonerer med det glansbillede, der for nylig er blevet vist frem af Foxconn.

Lovede nye tider - og dog

Efter Apple lagde massivt pres på Foxconn, garanterede fabrikken nye tider for medarbejderne med bedre arbejdsforhold. Fabrikken var blandt andet blevet kritiseret for at tvinge fabriksarbejderne til at arbejde i mange timer ad gangen til en lav løn. Samtidig bor mange Foxconn-medarbejdere på tilknyttede kollegier, hvor forholdene er horrible - alt det lovede Foxconn at ændre.

Men den franske dokumentar viser, at det langt fra er tilfældet. Et eksempel er den lønforhøjelse, som arbejderne blev lovet. Den har de på sin vis fået, men Foxconn har nærmest spist den op igen ved at kræve forhøjede betalinger for mad, bolig og forsikringer.

”Foxconn er ikke perfekt”

Ifølge dr.dk har Apple og Foxconn har begge svaret på kritikken. Til websitet Engadget siger Apple, at de ”føler sig forpligtet til at opretholde den højeste standard inden for social ansvarlighed i hele vores globale produktionsproces. Vi insisterer på at alle vores leverandører sørger for at der er sikre arbejdsforhold, behandler medarbejderne med værdighed og respekt, og at de benytter miljøvenlige produktionsprocesser i produktionen af vores produkter.”

Foxconn har også svaret på kritikken overfor Engadget med et længere svar, der primært gennemgår de løfter, firmaet allerede har givet. Men der kommer også en lille indrømmelse:

”Foxconn er ikke perfekt. Men vi gør fremskridt hver dag og vi er stadig forrest, når det gælder om at tilfredsstille de behov, en ny generation af kinesiske arbejdere kræver. Dette fremskridt kan ses i vores succes med at rekruttere og fastholde medarbejdere…”. Gori.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.