Alarm afblæst - ingen svinepest

Arbejdet genoptaget på slagteriet i Sæby - morgenholdet har fået lov at hjem

Arkivfoto <i>Foto: Bent Jakobsen</i>

Arkivfoto Foto: Bent Jakobsen

SÆBY:Mistanken om et fund af svinepest hos et svin på Danish Crowns slagteri i Sæby er afblæst, og onsdag sidst på eftermiddagen kunne arbejdet på slagteriet genoptages og med de ca. 500 medarbejdere fra dagholdet kunne gå hjem. Fødevareregion Nord lukkede tidligere onsdag slagteriet på grund af mistanke om den alvorlige smitsomme husdyrsygdom.

Beredskabscenteret i FødevareNord undersøgte den østjyske besætning, hvor grisen stammer fra. Ingen dyr viste tegn på svinepest.

Mistanken opstod, da en gris leveret til slagtning viste sig at have symptomer, som kan opstå ved smitte med svinepest. Grisen var død ved ankomsten til slagteriet.

Lignende symptomer kan dog også opstå som følge af kraftig stress eller en række andre lidelser hos svin.

Frygtet sygdom

Fabriksportene blev lukket, og ingen medarbejdere kunne forlade arbejdspladsen.

De foranstaltninger, der er truffet på slagteriet i Sæby, er normal procedure ved mistanke om klassisk svinepest. Sygdommen er ikke farligt for mennesker, men ville have dybt alvorlige konsekvenser for dansk svineproduktions økonomi. Der vil øjeblikkeligt blive lukket for eksport af svinekød ud af EU, ligesom eksporten af smågrise vil blive lukket.

Der opstår jævnligt mistanke om svinepest i Danmark, men der har ikke været udbrud af klassisk svinepest her i landet siden 1933.

- Og det er sjældent, at det kommer så vidt som onsdag, at et slagteri midlertidigt må lukkes, fortæller pressechef Jens Hansen, Danish Crown.

Globaliseringens risiko

Der er ikke svinepest i EU, men i Rusland har der været afrikansk svinepest i mange år, og her har sygdommen bredt sig gennem de sidste fire-fire fem år.

Mange danske svineproducenter har investeret i svinefarme i Rusland, og mange danske farme har ansatte fra Rusland og Ukraine. Fødevarestyrelsen er opmærksom på den risiko for smittespredning, det indebærer.

- Vi tager det meget alvorligt, fordi svineproduktionen er stadig mere præget af globaliseringen, siger beredsskabschef Steen Mortensen, Fødevarestyrelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.