Amatørarkæologer scorer kassen på guldskat
Guldskat fra vikingetiden giver omkring 200.000 kroner til de to findere

De to amatørarkæologer stor til en findeløn i størrelsesorden 200.000 kroner for fundet af guldskatten. Foto: Nationalmuseet/Scanpix Scanpix Denmark
VEJEN:Omkring 200.000 kroner. Så meget lyder de foreløbige beregninger på findelønnen for Danmarkshistoriens største vikingeguldskat, som tre amatørarkæologer har fundet på en mark i Vejen-området i det sydvestlige Jylland.
Det skriver DR Syd.
Men selvom det er en stor findeløn, så har det aldrig været målet for de tre amatørarkæologers skattejagt, siger Poul Nørgaard Pedersen, der er en af de tre amatørarkæologer.
- Det med danefægodtgørelse er ikke noget, vi har gået og spekuleret på, for det er jo ikke derfor, at vi gør det her, forklarer Poul Nørgaard Pedersen til DR Syd.
For ham og de to andre amatørarkæologer, Marie Aagaard Larsen og Kristen Nedergaard Dreiøe, handler det om at komme ud og gå i naturen og komme tæt på historien.
Speciel oplevelse
- Det er selvfølgelig en bonus at få, men det er slet ikke derfor, vi gør det. Vi gør det, fordi det er dejligt at gå ude i naturen, og det er dejligt at finde historie i jorden, siger Poul Nørgaard Pedersen.
Det at finde guld fra gammel tid er en meget stor og helt speciel oplevelse, siger Marie Aagaard Larsen.
- Et ord, jeg aldrig bruger, er ærefrygt, men det er det bedste ord, der beskriver det. Det føltes som torden og lynild, der gik igennem mig, fortæller en glad Marie Aagaard Larsen.
- Jeg er virkelig en stolt amatørarkæolog i dag, siger hun til DR Syd.
Inden for arkæologien skelner man mellem enkeltfund og skattefund. Historiens største enkeltfund er Tissø-ringen på ca. 1,9 kilo guld, der blev fundet på Vestsjælland. De nyfundne syv armringe er det største skattefund fra vikingetiden, fordi fundet består af flere genstande.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.