Blomkål, rullepølse og Messerschmidt: Stor ballade om ikke så meget i Dansk Folkeparti

Boner fra Rema 1000, Lidl og Meny beviser fusk, mener vrede DF-ere. Det afviser de anklagede

Blev der indkøbt rullepølse til bestyrelsesmøde eller til privatforbrug? <i>Arkivfoto: Jakob Kanne Bjerregaard</i>

Blev der indkøbt rullepølse til bestyrelsesmøde eller til privatforbrug? Arkivfoto: Jakob Kanne Bjerregaard

HJØRRING:I overskrifter er kaos et misbrugt ord, men her passer det for en gangs skyld. 

For siden sidste uge har der været  kaos i lokalafdelingen af Dansk Folkeparti i Hjørring, og de sidste to dages begivenheder taget i betragtning er kaotisk nærmest et for mildt ord. 

Den nuværende situation er sådan her: Indtil generalforsamlingen tirsdag aften er der bare et medlem tilbage i lokalbestyrelsen. De øvrige har meldt sig ud - ikke bare af bestyrelsen, men også af partiet.  Mandag valgte de at sætte trumf på ved at anmelde en række af deres tidligere partifæller - både tidligere partifæller fra Hjørring, men også partiformand Morten Messerschmidt og partisekretær Jens Vornøe røg med på anmeldelsen. 

Det lokale byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen var medunderskriver på anmeldelsen, og da det blev opdaget i København blev der fluks indkaldt til hovedbestyrelsesmøde, og så var Erik Høgh-Sørensen heller ikke længere medlem af partiet.  

At han blev ekskluderet var uundgåeligt - intet parti er stort nok til at rumme medlemmer, der ligefrem melder formanden til politiet. Går man så vidt, er det lige meget om man sidder på en plads i byrådet. 

Anklagen

Politianmeldelsen er indsendt af 10 m/k, der enten er eller har været medlem af DF i Hjørring. Hele balladen begyndte ved generalforsamlingen i maj sidste år, hvor bestyrelsesvalget ender med, at bestyrelsen minus en bliver udskiftet. Den mangeårige formand, Lone Hyldig, fratræder 25. maj, og bliver - ifølge Nordsøpostens referat af begivenhederne - af flere talere blev rost for sit glimrende og årelange arbejde for foreningen og Dansk Folkeparti. Kritiske røster er der også, men de refereres ikke.  

Det er især Lone Hyldig og hendes mand, tidligere byrådsmedlem Per Hyldig, der er under anklage.  

Da den nye bestyrelse gennemgår regnskaber, finder de, hvad de selv kalder,  en række privatforbrugs-fakturaer, herunder vin og spiritus, og uretmæssige indkøb af 500 valgplakater. 

Privatforbrugs-fakturaerne er dels kvitteringer fra en række butikker i Hjørring, og på bonerne kan man se, at der på forskellige datoer er købt forskellige fødevarer. Beløbene er ikke voldsomme - det dyreste indkøb, der blev foretaget, var i Rema 1000, hvor der blev købt blandt andet bagemel til cremefraiche, laks og blomkål til sammenlagt 375 kr. Samme dag blev der også købt øl og piskefløde i Lidl for samlet 49 kroner, og der optræder også en bon på 259,75 fra Meny. Pengene blev brugt på brød, rødkål, italiensk salat og rullepølse. 

Den bestyrelse, der gik af i protest, mistænker, at maden blev indkøbt til privat indtag, men det afviser den daværende kasserer, Per Hyldig. 

- De lyver så groft, at jeg overvejer en injuriesag. Min kone købte ind til bestyrelsesmøder, og maden blev spist der. Der er intet at komme efter, siger han. 

Anmelderne finder det også mistænkeligt, at der er flere boner fra Alletiders Vin i Hjørring - blandt andet 12 flasker til 1068 kroner, en flaske rom og gavekurve. Heller ikke her er der ifølge den daværende kasserer noget at komme efter. 

- Det er gaver, der blev givet til bestyrelsesmedlemmer som tak for indsatsen, fortæller den tidligere kasserer.

Endelig er der også en sag om valgplakater, og her er beløbet noget større. 

Kurt Jensen - der indtil sidste uge var formand for DF i Hjørring beskriver i en mail til Nordjyske således: 

I al hemmelighed blev der overført penge fra 2020 til 2021 til indkøb af valgplakater og valgbrochurer for henholdsvis kr. 13.291,25 og kr. 1.406,25.

Pengene gik til indkøb af 500 plakater til det nu tidl. byrådsmedlem Per Hyldig, den nuværende formand i DFU-Nordjylland Kenneth Birch, og det eneste tilbageværende medlem af lokalbestyrelsen, Orla Kjærgaard. De fik henholdsvis 200, 250 og 50 valgplakater, mens de øvrige kandidater ikke fik del i plakatmidlerne.

På fakturaer fra HL Repro i Hedensted optrådte Lone Hyldig som formand og hendes mand Per længe efter, at hun mistede denne post ved et kampvalg 25. maj 2021.

Denne del af sagen har Lone og Per Hyldig erkendt ikke var så heldig, og det kostede også en reprimande, da Dansk Folkepartis hovedbestyrelse behandlede sagen. 

Ny er sagen nemlig ikke, to gange har den været vendt i hovedbestyrelsen, men begge gange med samme resultat.  

Men det resultat - at der ikke var mere at komme efter - var ikke nok til at overbevise bestyrelsen fra Hjørring, og da Morten Messerschmidt var blevet ny formand, henvendte de sig til ham.  Formanden svarede, at det var en sag for partisekretæren, og at han derfor sendte den videre til den nyudnævnte Jens Vornøe. Han - mener den forhenværende bestyrelse - gjorde ingenting, og ifølge dem skyldes det ikke nødvendigvis, at der ikke var noget at komme efter, men nærmere, at partisekretæren er venner med Per Hyldig. Beviset er et billede på Vornøes Facebook-profil, hvor han og Hyldig drikker øl. 

I sidste ende så bestyrelsen ingen anden udvej end at gå af, og efterfølgende melde sagen til Nordjyllands Politi, og nu er det så op til myndigheden at vurdere om, der er noget at komme efter. 

Formandens rolle

For Morten Messerschmidt er det en dårlig sag, men på listen over lorte-sager i hans korte tid er den ikke i toppen. Selvom det skulle vise sig, at der er hold i anklagerne, er det umådeligt vanskeligt at se, at Messerschmidt på nogen måde skulle kunne blive omfattet. 

Spist smørrebrød med lokalbestyrelsen i Hjørring har han i hvert fald ikke, vingaverne er ikke af en slags, han vil sætte pris på, og alt er foregået, før han kom til som formand. 

- Jeg ved ikke, hvad der er mest latterligt. Det, jeg hører fra Erik Høgh-Sørensen, eller journalister, der i ramme alvor mener, at jeg skal forholde mig til, om der er købt æg, mel, blomkål og K-salat i Hjørring, sagde Messerschmidt til Ritzau, og fortæller ganske præcist, at han ikke regner Hjørring-sagen for andet end lokalt fnidder, og at han ikke tager Erik Høgh-Sørensen seriøst mere. 

Men en udfordring er det alligevel. For når Messerschmidt står på anmeldelsen er det også et bevis på, at det ikke er alle steder i DF-baglandet han er lige populær.  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden