Antorini taget i skole
Undervisningsministeren mødt med haglbyge af kritiske spørgsmål

Galleri - Tryk og se alle billederne.
FREDERIKSHAVN:”Alle børnene gik til spejder - undtagen Peter. Han havde fået nok af Antorinis aktiviteter.”
Børne - og undervisningsminister Christine Antorini (S) måtte løbe spidsrod gennem demonstrerende lærere og elever, der var mødt op til debatmødet på Hånbækvej - med fantasifulde slogans, der dumpede Antorinis forslag til skolereform.
”Gør en god skole bedre” er titlen på udspillet til skolereform, men ministerens salgstale gjorde ikke det store indtryk. Kritikerne stod på nakken af hinanden for at komme til:
- Jeg er dødhamrende træt, når jeg kommer hjem efter syv timer i skolen og er nødt til at lægge mig til at sove. Hvordan skal jeg holde det ud, spurgte Frederik, der går i 5. klasse - og fik eftermiddagens største bifald.
Kvalitet eller kvantitet?
- Frederikshavn Kommune har sparet på skolerne i mage år. Hvordan skal det nu hænge sammen med flere timer, flere elever i klasserne og mindre forberedelse, spurgte lærerne.
- Og hvad med det socialpædagogiske arbejde, når flere forældre må melde deres børn ud af SFO, fordi det bliver dyrere, ville en skoleleder vide.
- Og vil en længere fagrække ikke betyde flere lærerkræfter og dermed lukning af de små skoler?
- Eller hvad med os, der bor på landet. Vi er vant til at børnene hjælper med til at høste og arbejde derhjemme. Hvornår skal de få tid til det med så lang en skoledag?
Hvilken forskning?
Flere satte spørgsmålstegn ved evidensen af de undersøgelser, ministeren henviser til, når hun argumenterer for bedre kvalitet som følge af flere timer, og andre var bekymrede for kultur- og fritidslivets fremtid, når skoledagen udvides fra klokken 8 til 15.30 for de ældste.
Christine Antorini understregede, at folkeskolen har en kæmpe udfordring.
15-17 procent af eleverne forlader skolen uden at kunne læse, regne og skrive tilstrækkeligt til at kunne tage en ungdomsuddannelse.
Faglighed og trivsel
Desuden har folkeskolen social slagsside, ligesom mange, især drenge, mister motivationen til at lære.
- Vi vil skabe en fælles ramme. Alle børn skal have en god lokal skole, uanset hvor de vokser op. Vi sigter efter skyhøj faglighed, og så skal trivselen være i top.
- Vi vil måle på, at eleverne hvert år bliver bedre til at læse, skrive og regne, ligesom vi vil lave klare trivselsmål. Eleverne skal have en sammenhængende dag. På få år har danske skoleelever mistet et helt skoleår af timer, sagde Antorini.
Aktivitetstid og bevægelse
Aktivitetstid er en del af skolereformen, og den skal blandt andet bruges til bevægelse og fysisk aktivitet.
- Det betyder meget for motivationen og koncentrationen. Eleverne skal have engelsk fra 1. klasse, og vi vil også tilbyde alle elever lektiecafé på skolerne, sagde ministeren.
Det fik flere til at spørge til forældrenes rolle. Hvad med os? Er det ikke vores børn?
- Jo, og vi har ingen intentioner om mindre forældreinvolvering, tværtimod, lød svaret.
Fra 7. klassetrin skal eleverne selv kunne ”tone” deres uddannelse med en vifte af valgfag.
Seks partier står bag udspillet til skolereform, og Christine Antorini går efter at have et forlig på plads inden sommerferien, så reformen kan træde i kraft i august 2014.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.