Apoteker under pres

Især mindre apoteker frygter monopolets ophævelse

De små apoteker kan komme under pres, hvis politikerne vælger at ophæve apotekernes monopol. Arkivfoto.

De små apoteker kan komme under pres, hvis politikerne vælger at ophæve apotekernes monopol. Arkivfoto.

KØBENHAVN:På Christiansborg er en arbejdsgruppe for tiden ved at gøre en rapport færdig, som i sidste ende skal føre til en modernisering af danske apoteker. Det kan betyde, at apotekernes monopol, som vi kender det, bliver ophævet. I dag er det kun farmaceuter, der kan eje et apotek.

Men frit ejerskab af apoteker, kan får konsekvenser for den faglige rådgivning på de mindre apoteker. Det frygter blandt andre Landdistrikternes Fællesråd, skriver Nordjyske Stiftstidende søndag.

- Der er risiko for, at den sundhedsfaglige rådgivning mindskes, og sortimentet bliver mindre, hvis man liberaliserer loven, udtaler formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Norges eksempel skræmmer

Erfaringer fra Norge viser, at det er meget sandsynligt, at Steffen Damsgaard vil få ret. Her liberaliserede man apotekerlovgivningen i 2001 og tillod frit ejerskab af apoteker. Dog med et krav om, at der som minimum var ansat én farmaceut på hvert apotek. Det fik farmaceut Rikke Holm Løvaas til forlade den norske medicinbranche.

- Jeg spurgte ind til, hvordan man havde tænkt sig at drive det, og det gik op for mig, at jeg som farmaceut ville have meget lidt personale til rådighed. Dermed kunne jeg se, at fagligheden ville gå af fløjten, forklarer Rikke Holm Løvaas til Nordjyske Stiftstidende. I dag arbejder hun af samme grund på et dansk apotek i Nørresundby.

Matas vil gerne ind på markedet, hvis regeringen vælger at tillade, at andre end farmaceuter kan etablere apoteker.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.