Lokalpolitik

Arkiver i uvished

Udvalg vil prøve at finde en løsning for arkiver, der mister statsstøtte

Fritids- og kulturudvalget og formand Eskild Sloth Andersen (S) vil prøve at finde en løsning for de lokalhistoriske arkiver. Arkivfoto

Fritids- og kulturudvalget og formand Eskild Sloth Andersen (S) vil prøve at finde en løsning for de lokalhistoriske arkiver. Arkivfoto

BRØNDERSLEV:Fritids- og kulturudvalget vil gerne arbejde videre med at finde en løsning for de lokalhistoriske arkiver i fremtiden. Men det bliver ikke bare med et hurtigt dyk i lommen.

- Jeg tror nok hele udvalget er enige om, at vi skal prøve at finde en løsning. Men hvis vi skal finde pengene, så skal vi tage dem et andet sted, og der er ikke afsat noget i 2013, som det er. Skal udvalget finde nogle penge, er der noget andet, vi skal sige nej til, så det er min vurdering, at hvis der skal findes noget, og det har jeg ikke lovet, så er det på budget 2014, siger udvalgsformand Eskild Sloth Andersen (S) efter at udvalget har drøftet sagen.

Baggrunden er, at arkiverne med den nye museumslov, der trådte i kraft i januar i år, ikke længere sorterer under museerne.

- Det var de førhen. Når et arkiv var med i den gamle ordning og havde en indtægt, så kunne de være med i det samlede regnskab for museer og dermed udmønte statstilskud. De penge, som arkiverne selv var med til at udløse, beholdt de selv, forklarer Eskild Sloth Andersen.

Nogle museer har fået store statstilskud på den måde - mest har Thorup Lokalhistoriske Arkiv fået med 47.000 kroner og Dronninglund Historiske Arkiv med 38.000 kroner. De øvrige ligger fra 0 til 13.000 kroner.

- Det bortfaldt fra 1. januar, og nu har de ikke andre indtægter end dem, de selv kan finde. Derfor har de ønsket, at vi fik en snak om, hvordan man fremover kunne støtte dem, fortæller udvalgsformanden.

Udvalget besluttede, at forvaltningen nu skal arbejde videre med sagen.

- Vi arbejder videre med det, og så håber vi, at vi kan finde en løsning, de også kan være tilfredse med, men det er ikke den nemmeste opgave, siger Eskild Sloth Andersen.

Overordnet synes han, at arkiverne har en vigtig betydning.

- Vores kulturarv er utrolig vigtig, og de lokalhistoriske arkiver gør et kæmpe stykke arbejde og er med til at samle noget af det materiale, der måske ellers var gået tabt. Det er vigtigt, at vi også bibeholder de arkiver rundt omkring i vores kommune, og vi har jo mange af dem, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.