Australier med rødder i Try

Internationalt møde på Try Museum

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

TRY:Try Museum var ramme om et internationalt møde. Tom Nielsen fra Perth i Australien sad midt i et nordjysk kaffebord omgivet af nordjyder med tilknytning til Try og museumsverdenen, og snakken gik livligt på engelsk kun af og til afbrudt af hjertelig latter.

Tom Nielsen har rigtigt mange danske aner. Hans bedsteforældre på begge sider udvandrede alle fire til USA mellem 1890 og 1910. I Danmark kendte de ikke hinanden, men det kom de til i Den Danske Klub i Chicago, og Tom Nielsen er altså tredje generations dansker. I USA mødte han en australsk pige og blev gift med hende. Hun ville gerne tilbage til sit oprindelige fædreland, og derfor flyttede de til Perth i Australien.

Adspurgt om han føler sig dansk, amerikansk eller australsk, bryder han ud i en hjertelig latter og fortæller, at nu har han boet så længe i Australien og er blevet australsk statsborger, så han er nok mest australsk. Men han har bestemt ikke glemt sin danske baggrund, og det var faktisk tredje gang, at han besøgte det land, hvor hans bedsteforældre kom fra.

Guds eget land

Det klassiske spørgsmål om hans indtryk af vores land blev besvaret med endnu en gang latter og bemærkningen:

- Det er en skønt land, og jeg begriber ikke, at mine bedsteforældre forlod det. Han skynder sig dog at tilføje, at han er godt klar over, at forholdene omkring århundredskiftet for underklassen var så ringe, at de lod sig friste af at rejse til ”God’s own country”.

Tom er meget interesseret i slægtsforskning, og det var den egentlige årsag til hans besøg i Danmark. Derhjemme benytter han sig meget af hjemmesiden ancestry.com, som giver adgang til kirkebøger, folketællinger m.m. over hele verden, og hvor man f.eks. kan efterlyse oplysninger om ens forfædre.

Per Heregaard, som også var med til mødet i Try, havde på grundlag af oplysninger fra Tom lavet et imponerende og særdeles interessant slægtstræ over Toms aner, som har tilknytning til så forskellige steder som Try, Dronninglund, Fur, Aalborg og Rudkøbing.

Tom var meget optaget af, at han langt tilbage var beslægtet med guldaldermaleren Dankvart Dreyer og den første forstander for Try Højskole, Emil Georg Apollinaris Mørck. Det noget specielle mellemnavn, Apollinaris, stammer ikke fra en tidligere meget populær vand, men fra navnet på en kendt biskop i Syrien i det 2. århundrede.

Styr på slægterne

Efter mødet i Try og rundvisningen på museet samt den tidligere højskole nu Try Efterskole, kørte Tom Nielsen med Svend Daugbjerg, som har været tovholder på projektet, rundt til forskellige steder i nærheden af Try, hvor Toms forfædre har boet. De var også i Dronninglund, hvor Tom især var imponeret af kalkmalerierne i kirken. På kirkegården så han bl.a. Mørcks grav.

Dagen efter var helliget Aalborg, hvor Toms mormor kom fra, inden hun udvandrede til USA. Der blev også tid til at besøge Aalborg Stadsarkiv og Det Danske Udvandrerarkiv (de to institutioner er nu lagt sammen). Her købte Tom Nielsen en bog på engelsk om de danske udvandrere, som han så frem til at studere nærmere.

Tom Nielsen lejede en bil og kørte efter opholdet i Nordjylland videre rundt til de destinationer i Danmark, hvor hans danske slægtninge stammer fra.

- Jeg havde ikke ventet, at det var muligt at finde ud af så meget om min familie her i landet. Danskerne er fremragende til at have styr på slægterne langt tilbage, sagde han og tilføjede - sikkert mest med hentydning til det flotte program, som Svend Daugbjerg havde lavet for hans besøg:

- Rigtigt mange tak. I får mig til at føle mig særdeles stolt af at være af dansk afstamning!

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden