Avler lover fynske jordbær i april

Mens DMI varsler snestorm og uvejr lover en fynsk jordbæravler friske jordbær inden for godt en måned

Arkivfoto <i>© Per Kolind</i>

Arkivfoto © Per Kolind

FYN:Mens vejret raser udenfor, har fynske gartnere travlt med at sikre danskerne tidlige jordbær. Allerede fra midt i april vil de fynske bær være at finde i supermarkederne, skriver Fyens Stiftstidende

Selv om vi ikke kan mærke det lige nu, er foråret på vej. De nye kartofler og ikke mindst de nye fynske jordbær finder snart vej til butikkerne og er et varsel om lysere og varmere tider. Ganske vist bliver der ”snydt” lidt, for som på mange andre områder får naturen også her en hjælpende hånd, skriver Fyens Stiftstidende.

Der har altid været tradition for at dyrke jordbær på Fyn, og for fire-fem år siden begyndte fynske gartnere at eksperimentere med dyrkning af jordbær i drivhuse. I dag er der en lille håndfuld gartnere, som har en fast produktion af jordbær under glas.

Dyrkes i bordhøjde

Det betyder, at forbrugeren nu kan købe danske jordbær fra det tidlige forår og helt frem til begyndelsen af november, så nu behøver man ikke længere at nøjes med danske jordbær et par måneder om sommeren.

En af de fynske jordbæravlere er Peter Jensen. Han ejer Skovhavegård i Tommerup og har dyrket jordbær på friland siden 1999. I 2008 etablerede han produktionsfaciliteter til jordbær under glas. Samtidig lagde han produktionen om, så jordbærplanterne nu dyrkes i et såkaldt table top-system.

Det betyder, at arbejdsbetingelserne for jordbærplukkerne nu er væsentligt forbedret, da jordbærrene dyrkes i bordhøjde. Samtidig betyder det, at bærrene ikke kommer i berøring med jorden, og det har stor betydning for holdbarheden.

40 ton klar i april

På Skovhavegård produceres der omkring 100 ton jordbær over sæsonen. De cirka 40 ton kommer på markedet i april og maj, hvor de sælges gennem Gasa Nord Grønt og direkte gennem de lokale butikker i området.

Peter Jensen fortæller, at jordbær dyrket i drivhus har samme gode smag som frilandsbær. Det, der afgør, om jordbærret får den sødmefyldte smag, er døgnets temperatursvingninger. Derfor er Danmark et godt sted at dyrke jordbær, fordi der om sommeren er stor forskel på dag- og nattemperatur, skriver Fyens Stiftstidende.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.