Erhverv

Bankdirektører frifundet

Alle tiltalte i det såkaldte direktørnetværk i Nordjylland frifundet for kursmanipulation og berigelseskriminalitet

Retten i Hjørring. Foto: Kurt Bering

Retten i Hjørring. Foto: Kurt Bering

HJØRRING:Retten i Hjørring afsagde onsdag formiddag dom i straffesagen mod de otte medlemmer af det såkaldte direktørnetværk. Direktørerne var tiltalt for grov kursmanipulation og berigelseskriminalitet efter en række handler med store portioner værdipapirer i 2008.

De tiltalte eller deres nære familiemedlem scorede en hurtig kursgevinst på handler med ebh bank, og det var Bagmandspolitiets opfattelse, at handlerne ikke var foregået i overensstemmelse med reglerne.

Retten har derfor skullet tage stilling til, om de tre handler var udtryk for gennemførelsen af en nøje udtænkt plan om økonomisk kriminalitet eller bare var en smart, men lovlig, manøvre.

Sagen var den hidtil alvorligste anklage om den slags kriminalitet mod ledende personer i den finansielle verden.

Men efter omkring 30 retsmøder, slog Retten i Hjørring fast, at Bagmandspolitiets anklager ikke var bevist.

De blev derfor alle frifundet.

De tiltalte var tidligere ebh-bank-direktør Finn Strier Poulsen, tidligere bestyrelsesformand i ebh-bank Egon Korsbæk, tidligere investeringschef i ebh-bank Henrik Sylvester Larsen, tidligere underdirektør i ebh-bank Finn Jensen, tidligere direktør i Morsø Sparekasse Jørn Balch Christensen, tidligere administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland Jacob Leth, tidligere underdirektør i Sparekassen Kronjylland Ove Knudsen og tidligere fondschef i Sparekassen Kronjylland Tonny Elsberg.

Vil overveje at anke

Specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet, sagde efter dommen:

- Vi tager naturligvis rettens vurdering til efterretning. Retten har set anderledes på sagen, end vi har. Nu skal vi hjem at studere dommen, før vi kan sige noget om en eventuelt anke.

Finn Strier Poulsens forsvarer var glad på sin klients vegne.

- Jeg er naturligvis glad på min klients og alle de tiltaltes vegne. Der er udført et super juridisk arbejde af alle forsvarere i denne sag, og jeg glæder mig over, at retten har været enig i forsvarernes opfattelse i sagen, siger advokat Arvid Andersen, der er forsvarer for Finn Strier Poulsen.

- Landsrettens domme i tidligere ebh-sager har spillet en rolle for rettens vurdering i denne sag, mente advokat Andro Vrlic, der er forsvarer for Henrik Sylvester Larsen.

Af de otte tiltalte var alene Egon Korsbæk og Jørn Balch Christensen til stede ved domsafsigelsen.

Ingen af dem ville sige noget, efter at de var blevet frikendt, men de så begge meget lettede ud.

Har 14 dage til at overveje en anke

Det var en samlet vurdering af beviserne i sagen, der førte til dagens frifindelse i straffesagen mod direktørnetværket.

Eller som retten selv formulerer det: lidt mere snørklet:

”Efter en samlet vurdering af oplysningerne i sagen fandt rettens flertal, at det ikke var bevist, at transaktionerne ikke havde baggrund i de anførte legitime formål, men blev foretaget i henhold til en plan/aftale om, at kursen skulle bringes til stigning for at opnå en referencekurs ved salg af de private investeringer, hvorfor flertallet stemte for at frifinde de tiltalte for forsætlig kursmanipulation og tillige for bedrageri/mandatsvig, idet tiltalen herfor byggede på, at fondene/selskabet var blevet påført et formuetab i anledning af den kursmanipulation, der var tiltalt for.”

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at overveje en anke i.

Det var kun fire ud af de fem dommere, der stemte for at frifinde de otte tiltalte, mens én dommer ville dømme de tiltalte.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst