Beboere på plejehjem er undervægtige

Tilsynsrapport fra embedslægen vurderede, at "patientsikkerheden var i fare i plejeboliger"

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBÆK:Først var der hård kritik af plejehjemmet Drachmannsvænget i Skagen, og nu er det tunge skyts rettet mod Aalbæk Plejeboliger.

En tilsynsrapport fra juli 2013, som netop er blevet offentliggjort, kommer med en barsk kritik, og allerede på side to er tonen slået an:

"Det var Sundhedsstyrelsens vurdering, at der blev fundet alvorlige fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden."

Det var Embedslægeinstitutionen Nord i Randers, der foretog tilsynet, og embedslægen konkluderer blandt andet, at mange af beboerne ikke fik nok at spise:

"Ved tilsynet blev samtlige beboeres BMI gennemgået, og tilsynet fandt, at en markant del af beboerne var betydelig undervægtige".

Tilsynet kan samtidig konkludere, at beboere, der har særlige ernæringsmæssige behov, ikke fik udarbejdet en kostplan/ernæringsplan.

Der blev heller ikke foretaget en relevant opfølgning med angivelser af vægt samt "relevante ernæringsfaglige tiltag".

Men samtidig ser det ud til, at personalet måtte kæmpe en hård kamp mod "systemet" internt i kommunen.

I rapporten kan man nemlig læse, at pleje- og køkkenpersonalet i Aalbæk Plejecenter forgæves har forsøgt at få tilsendt ernæringsrigtig mad fra "en central enhed i Frederikshavn Kommune".

Derfor stiller embedslægen nu følgende krav:

Beboernes vægt skal dokumenteres i journalen.

Beboernes ernæringsbehov skal vurderes.

Desuden skal der udarbejdes ernæringsplaner for de beboere, der har behov.

Men der er flere problemer i Aalbæk Plejeboliger.

Rapporten konkluderer, at ved to ud af tre stikprøver var der ikke en aktuel og fyldestgørende oversigt over beboernes sygdomme og handicap. Der manglede for eksempel en beskrivelse af urinvejsinfektion og kredsløbsproblemer.

Derimod var selve doseringen af medicin korrekt udført.

I alt fandt Sundhedsstyrelsen 16 "afvigelser" fra de gældende regler på området, og det er nu Frederikshavn Kommunes ansvar, at forholdene bringes i orden.

Der er allerede lavet en handleplan for Aalbæk Plejeboliger, og dermed skulle de alvorlige fejl være rettet.

Socialudvalget har rapporten på dagordenen i næste uge, og Birgit Hansen (S), ser med stor alvor på embedslægens konklusioner.

- Det er vigtigt at understrege, at det her ikke er de ansattes skyld. Socialudvalget må påtage sig ansvaret, for vi har været med til at blåstemple forholdene, siger Birgit Hansen.

Også formanden for socialudvalget, Peter Nielsen (K), understreger, at det er politikernes ansvar.

- Sidste år skar socialudvalget for dybt i personaleressourcer. Det skulle vi aldrig have gjort, og det er vi nu i fuld fang med at rette op på. Fra 1. januar næste år bliver der afsat flere penge til ældreområdet, herunder Aalbæk Plejeboliger, siger Peter Nielsen.

Ældrerådet har i flere omgange gjort politikerne opmærksomme på problemet i Aalbæk Plejeboliger, men der skulle altså en embedslæge til at ændre forholdene.

- Men nu er fejlene heldigvis blevet rettet, og det er vi glade for, siger Hanne Andersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.