Besættelsen set fra begge side

Stützpunkt Nord arrangement samler 80 frivillige fra fire lande.

Kim Rosendal er mest kendt i historiske spil som tysk soldat, men han interesserer sig også for andre aspekter af besættelsen og var i år trådt ind i rollen som modstandsmand.Foto: Kurt Bering <i>Kurt Bering</i>

Kim Rosendal er mest kendt i historiske spil som tysk soldat, men han interesserer sig også for andre aspekter af besættelsen og var i år trådt ind i rollen som modstandsmand.Foto: Kurt Bering Kurt Bering

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Alle parterne i 2. verdenskrig er at finde på bakkedraget, hvor Bangsbo Fort ligger. Der er engelske og amerikanske soldater spillet af nordmænd og danskere. Hollændere, danskere og svenskere optræder som tyske soldater og de 35 soldater vælger at overnatte i de korte, smalle senge i to af bunkerne. Radiofolk fra Danmark viser, hvordan man sendte illegalt, og modstandsfolkene har selv fabrikeret falske identitetspapirer, og sidder kort forinden sammen med nogle tyske soldater og planlægger, hvordan et spil, hvor et tysk radaranlæg sprænges i luften skal foregå. En sabotageaktion bestilt af englænderne.

Sådan levendegøres besættelsen under arrangementet Stützpunkt Nord, der fandt sted for anden gang lørdag. Dog ikke i samme store skala som første gang men alligevel med masser af ting at se på og muligheder for at leve sig ind i en dag under besættelsen.
80 forskellige mennesker fra en række foreninger har sat hinanden og publikum stævne for at vise sider af 2. verdenskrig.
Det fortæller Kenneth Kristensen, der både er med som frivillig via foreningen Stûtzpunkt Nord og som ansat på Nordjyllands Kystmuseum, der driver og udvikler hele Bangsbo Fort som museumsområde.
Stützpunkt Nord arrangementet så dagens lys i 2012, hvor man blandt andet havde overflyvninger af krigsfly, og det var en dyr affære.
Samtidig var arrangementet sat stort op, og foregik tre steder i byen.
- Det var en fantastisk start på Stützpunkt Nord, men vi fandt ud af, at det skulle afvikles anderledes og arrangementet samles heroppe på Bangsbo Fort, så vi betragter dette som premieren på vores nye tanker om Stûtzpunkt Nord, hvor det er båret frem af foreninger, som selv styrer, hvad der skal foregå i løbet af dagen, forklarer Kenneth Kristensen, som regner med at arrangementet skal gennemføres hvert år i august.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.