ØSTERVRÅ:De 35 år, hvor Søren P. Bock har ledet Østervrås børneinstitution Bødkergården, har været år fyldt med mange udfordringer og oplevelser.
Han begyndte som den ene af fire i den kollektivt ledede og selvejende Østervrå Børnehave på Fasanvej.
Kommunen var ikke vild med den konstellation, så tre-fire år senere blev han daglig leder. En leder, der gennem årene har haft fingeren på pulsen, og gang på gang har set mulighederne for Bødkergården.
I Østervrå ønskede man ikke som mange andre steder en løsning med SFO til de ældste børn. Det blev begyndelsen på Bødkergården, og så tog udviklingen for alvor fat.
Ret hurtigt gik antallet fra 40 til 120 børn fordelt på børnehave og fritidshjem, og derudover blev Bødkergården også en integreret institution med plads til 10-15 specialbørn.
Om integrering af børn med specialpædagogiske problemer, fortæller Søren P. Bock:
- Vi var den eneste institution i Sæby Kommune, der arbejdede med handicappede børn. Det betød også, at vi kunne tiltrække dygtige fagfolk, og at vi i dag har 23 års erfaring med området.
- Jeg synes, at et af vore kendetegn er, at vi altid har taget de opgaver, som kommunen skulle have løst.
Det førte blandt andet til etableringen af integrationskontor og mødested for bosniske flygtninge på Bødkergården.
- Vi var også den første institution i Danmark, der indførte den pædagogiske retning ICDP, fortæller Søren P. Bock, som selv - sammen med kommunens psykolog - var i Norge og hente den.
Det betød også, at Bødkergården i 1996-97 blev inspirator og underviser for andre fagfolk. Projektet blev senere overgivet til CVU, som har fortsat undervisningen.
- I 1996 var vi hurtige til at byde ind og fik kontrakt med amtet om opgaven med en småbørnsgruppe for vidtgående handicappede, fortæller Søren P. Bock. Der har været mange spændende forhandlinger med kommunen, erkender Søren P. Bock.
- Men jeg er glad for, at politikerne har været lydhøre overfor vore ønsker.
- Vi har altid holdt budgetterne, og fordi vi er en selvejende institution, har det givet os mange muligheder for at koble tingene sammen, når vi har lavet nybygninger eller ændringer på stedet.
- Jeg er stolt af at have været leder for en selvejende institution med en bestyrelse, der selv kunne tage beslutninger, hvilket er en af de positive forskelle på selvejende og kommunale institutioner. Det vigtigste for mig har nok været, at vi har kunnet modstå en SFO-ordning og bevare fritidsdelen, understreger Søren P. Bock.
- Jeg har altid været glad for at komme på arbejde, og det bliver da meget mærkeligt.
- Men samtidig er jeg også sikker på, at det er det rette tidspunkt. Det nye liv skal bruges til alt det, der ikke har været tid til indtil nu.
Reception
Officielt er der reception 8. juni, hvor alle interesserede er meget velkomne til at komme og sige farvel til Søren, der har sidste arbejdsdag 15. juni.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.