Brønderslev

Briller i middelalderen?

Stygge Krumpen med middeladerbriller

Hans velærværdighed biskop Stygge Krumpen bærer ikke kun rundt med bispestaven, men lejlighedsvis også middelalderlige briller. Foto: Ole Torp

Hans velærværdighed biskop Stygge Krumpen bærer ikke kun rundt med bispestaven, men lejlighedsvis også middelalderlige briller. Foto: Ole Torp

VOER:I instruksen til de frivillige på Middelalderdagene lægges der vægt på, at man så vidt muligt lever op til det historisk autentiske, som er et ag målene for arrangementet. Man skal derfor ikke bruge sin mobil eller iPhone - i det mindste ikke i åbningstiden. Brugen af briller skal også helst begrænses til det mest nødvendige.

Derfor kan det undre, at selveste bisp Stygge Krumpen kunne ses under Middelalderdagene med et par besynderlige træbriller, som han gerne fandt frem og tog på, hvis man spurgte til nyskabelsen. De var for øvrigt fremstillet af en af de deltagende håndværkere.

Er det nu historisk korrekt, når tiden sættes til 1533. Ja, det er det faktisk. De første rigtige briller blev fremstillet i Italien omkring 1286, men i de efterfølgende århundreder var var briller ikke særligt udbredte, men f.eks. de munke, som sad og læste og skrev de hellige skrifter, brugte en form for briller. Gamle malerier fra f.eks. 1400-tallet viser personer med briller, som ser nøjagtigt ud, som Birger Skovholm - undskyld, bisp Stygge Krumpen - lejlighedsvis optræder med. Så han er totalt frikendt for uhistorisk fremfærd.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.