Briller i middelalderen?

Stygge Krumpen med middeladerbriller

Ole Torp
Hans velærværdighed biskop Stygge Krumpen bærer ikke kun rundt med bispestaven, men lejlighedsvis også middelalderlige briller. Foto: Ole Torp
Brønderslev 21. juli 2016 13:14

VOER: I instruksen til de frivillige på Middelalderdagene lægges der vægt på, at man så vidt muligt lever op til det historisk autentiske, som er et ag målene for arrangementet. Man skal derfor ikke bruge sin mobil eller iPhone - i det mindste ikke i åbningstiden. Brugen af briller skal også helst begrænses til det mest nødvendige.

Derfor kan det undre, at selveste bisp Stygge Krumpen kunne ses under Middelalderdagene med et par besynderlige træbriller, som han gerne fandt frem og tog på, hvis man spurgte til nyskabelsen. De var for øvrigt fremstillet af en af de deltagende håndværkere.

Er det nu historisk korrekt, når tiden sættes til 1533. Ja, det er det faktisk. De første rigtige briller blev fremstillet i Italien omkring 1286, men i de efterfølgende århundreder var var briller ikke særligt udbredte, men f.eks. de munke, som sad og læste og skrev de hellige skrifter, brugte en form for briller. Gamle malerier fra f.eks. 1400-tallet viser personer med briller, som ser nøjagtigt ud, som Birger Skovholm - undskyld, bisp Stygge Krumpen - lejlighedsvis optræder med. Så han er totalt frikendt for uhistorisk fremfærd.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...