Brønderslevs ældre kan smile - politikerne har fundet millioner til forbedringer

Budgetaftale gav råd til flere ansatte på ældreområdet

Der er grund til glæde hos de ældre i Brønderslev Kommune - politikerne har i den afsluttende del af årets budgetforhandlinger fundet ekstraordinære millioner til at forbedre serviceniveauet. Arkivfoto: Lars Pauli

Der er grund til glæde hos de ældre i Brønderslev Kommune - politikerne har i den afsluttende del af årets budgetforhandlinger fundet ekstraordinære millioner til at forbedre serviceniveauet. Arkivfoto: Lars Pauli

BRØNDERSLEV:Der er grund til smil i den ældre del af befolkningen i Brønderslev Kommune. Der er nemlig langt flere millioner at gøre godt med i de kommende år, når det handler om ældrepleje.

Dermed blev ældreområdet den store vinder i forbindelse med det afsluttende budgetseminar, som byrådspolitikerne var på torsdag og fredag.

- Jeg synes, at vi får nogle store udvidelser på ældreområdet. Det bliver sådan set til omkring ni millioner kroner, når du summerer det op, lød det fredag aften ovenpå budgetforliget fra borgmester Mikael Klitgaard.

Byrådet i Brønderslev Kommune har ellers fået en del kritik for deres håndtering af ældreområdet på det seneste. Blandt andet på grund af utilfredshed blandt pårørende til beboere på plejecenteret Margrethelund. Men nu skal flere penge altså forbedre situationen.

Det bliver ældreomsorgsudvalget, der får til opgave at fordele pengene - men i budgetaftalen ligger det fast, at en rammebevilling på syv millioner kroner skal bruges til at ansætte yderligere personale bredt på ældreområdet. Puljen skal dog også dække udgifter til sosu-elever, voksenelever og et øget niveau for rengøring.

Alle er med

Budgetaftalen fik i øvrigt tilslutning af samtlige byrådsmedlemmer - og det gør naturligt nok livet noget lettere for borgmester Mikael Klitgaard.

- Jeg er rigtigt glad for, at alle i byrådet bakker op om budgetforliget. Selvfølgelig er der nogen, der har givet - og nogen, der har taget. Men det er dejligt, at vi kan være enige om det her, siger han og fortsætter:

Borgmester Mikael Klitgaard (V) kan glæde sig over, at et enigt byråd står bag budgetaftalen. Foto: Henrik Louis

Borgmester Mikael Klitgaard (V) kan glæde sig over, at et enigt byråd står bag budgetaftalen. Foto: Henrik Louis

- Jeg sætter stor pris på, at vi har et byråd, der samarbejder. For så går det altså bedst i kommunerne, og det kan vi se alle steder. Så jeg er glad for, at vi har den gode holdånd, vi har.

- Alle arbejder positivt og forstår hinanden - men har også respekt for, at tingene skal hænge sammen. Det er dejligt, og på den måde så kan vi have en veldrevet kommune, hvilket jeg helt bestemt synes, vi har.

Bruger flere anlægskroner

I oplægget til det afsluttende budgetseminar havde byrådet et potentielt driftsoverskud på 59 millioner kroner at gøre godt med. Driftsoverskuddet ser nu ud til at blive på godt 44 millioner kroner - så 15 millioner kroner ekstra er der altså blevet brugt på politiker ønsker til service- forbedringer ved budgetseminaret - og altså herunder ældreområdet.

Men også på anlægsområdet har Klitgaard og kumpanerne haft spendere-bukserne på.

- Vi har sat 68 millioner kroner af til anlægsområdet. Blandt andet er der afsat en pulje til nogle kulturelle formål, og det er jeg rigtigt glad for, for det har vi behov for, siger Mikael Klitgaard.

I puljen er der fire millioner kroner, og den skal bruges til "planlagte kulturprojekter". Det kunne eksempelvis være idéen omkring udnyttelsen af PN Beslags gamle fabrik til et kulturhus.

- Folk vil nok også synes, at det (fire millioner kroner, red.) er for lille et beløb, men over en fire-årig periode (budgettet gælder for 2022 og tre såkaldte overslagsår, red.), så bliver det til noget. Så jeg synes, der er gode visioner i det her budget, siger Mikael Klitgaard og tilføjer:

- Jeg er da også enig i, at det havde været skønt at sætte mere af, men det må vi så arbejde med i de kommende år. Det er jo ikke sådan, at det her er stationært, men nu kommer vi gang.

Overskud på drift - men træk i kassen

Selv om der som nævnt er driftsoverskud i Brønderslev Kommune, så forsvinder der totalt set penge fra kommunekassen.

Det nævnte driftsoverskud på 44 millioner kroner - fratrukket de 68 millioner kroner til anlægsudgifter - efterlader et underskud på det såkaldt skattefinansierede område på knap 24 millioner kroner. Derefter skal godt 50 millioner kroner bruges på afdrag og låneoptagelse, hvilket sammen med underskuddet på det skattefinansierede område betyder, at der trækkes godt 74 millioner kroner op af kommunekassen.

- Nu tager vi i det her budget en del af kassebeholdningen. Og det er helt i orden, når det går til anlæg. Og så går det også til afdrag. Vi kommer til at afdrage 50 millioner kroner til næste år, og det betyder jo så, at om nogle år, så skylder vi mindre væk.

På den baggrund lever borgmesteren fint med, at kassebeholdningen nu også er mindre.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.