Hemmelige huse til grise

Lokale entreprenørtyper håber, nyudviklede huse til grønne grise kan blive en sællert

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BRØNDERSLEV:Godt skjult i en bygning bag en stor gård på et hemmeligt sted i Nordjylland, har der de seneste uger været hektisk aktivitet. En lille håndfuld mænd har knoklet med at omsætte tys-tys tegninger af nye huse til økologiske grise til virkelighed, mens de samtidig har holdt øje med trafikken på en nærliggende grusvej. Her er der adgang forbudt for nysgerrige grise, folk med skæg og blå briller og NORDJYSKEs fotograf. Der er nemlig tale om en fabrik for hemmelige huse.

- Vi er meget kede af at afsløre alt for mange detaljer om konstruktionen lige nu, da vi søger patent på nogle dele til husene, fortæller 47-årige Jan Vanggaard fra Vanggaard Staldmontage.

Ny indretning

Sammen med hustruen, 45-årige Pia Vanggaard, er det ham, der lige nu har ansvaret for at få op mod 20 huse gjort klar til aflevering og test hos ham, der fik ideen, den 27-årige landmand Thomas Bertram, Hellum.

- Selv om det lige nu er lidt tys-tys det hele, så er det ikke hemmeligt, at de nye huse vil lette arbejdet meget for de økologiske landmænd. Et hus, eller farestald, vil nemlig kunne rumme fire søer med hver 14 smågrise, og så er husene opvarmede, mobile og til at flytte med en traktor, og det er ikke set før, fortæller Jan Vanggaard, der er indstillet på at ophæve hemmelighedskræmmeriet i løbet af april, når de nye huse køres ud på marken.

Her bliver husene stillet op i noget, der kunne kaldes "Grønnegade", idet de stilles op i en lang række med passende afstand mellem husene, så der er plads til, at hver grøn so har en lille "have" til sine egne smågrise. Her kan de hygge sig uden korporlig indblanding fra gryntende og gnavne grise-naboer.

- Her skal søerne og de små grise gå i syv uger, til smågrisene vejer 14 kg. Så er de klar til at blive solgt videre, fortæller idemanden, den nybagte landmand Thomas Bertram.

- Det nye er bl.a., at husene er indrettet, så mit arbejde som økologisk landmand bliver mere rationel og skånsom for ryggen, og jeg glæder mig rigtig meget, til grisene kan flytte ind i "Grønnegade", fortæller han.

At idemanden og fabrikanten synes godt om de nye huse, kan næppe overraske. Men andre vender også tommelen opad.

Ideen bakkes op

- Idemanden Thomas Bertram fik lidt støtte fra Hedeselskabet, og vi har også fået tilsagn om ca. 300.000 kroner fra InnoBooster, fortæller Jan Vanggaard.

InnoBooster investerer i projekter fra små og mellemstore virksomheder og iværksættere. Formålet er at hjælpe med at omsætte gode ideer til vækst og beskæftigelse, og det tror Pia Vanggaard er realistisk her.

- Der er et godt marked for husene. Analyser fortæller, at antallet af økologiske søer på få år vil vokse fra i dag 7.500 til det dobbelte. Flere og flere forbrugerne efterspørger nemlig kød fra grønne grise, så området er i vækst, siger Pia Vanggaard.

- Vi har også et samarbejde med Aarhus Universitet, der vil være med til at se på testresultaterne. Vi håber og tror, at søerne vil stortrives og flere af smågrisene vil overleve, og det vil gavne landmandens forretning, siger Pia Vanggaard og tilføjer med håb i stemmen:

- Testperioden er slut om få måneder, men ordrebogen er allerede åben.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.