"Hold da kæft", tænkte Kjeld, da han fik uretfærdig millionregning - men så fandt han en genial løsning
Kjeld Jensen kom i en økonomisk knibe - men skaber nu adskillige nye arbejdspladser

For godt et par år siden havnede Kjeld Jensen - helt uforskyldt - med det, der lignede en regning på tre millioner kroner. Men det store og dyre problem, er sidenhen blevet forvandlet til en erhvervsdrøm - og lige om lidt også en række nye arbejdspladser. Foto: Bente Poder
VENDSYSSEL:For godt et par år siden havnede Kjeld Jensen - helt uforskyldt - med det, der lignede en regning på tre millioner kroner.
Men det store og tilsyneladende dyre problem, er sidenhen blevet forvandlet til drømmen om et erhvervseventyr - og lige om lidt også en række nye arbejdspladser.
- Jeg regner med, at jeg indenfor det næste halve år skal have ansat 10-15 mand, forklarer Kjeld Jensen om den virksomhed, som altså ved lidt af en tilfældighed opstod - og som han lige nu er ved at løbe i gang i Hjallerup.
Den 62-årige kemiingeniør Kjeld Jensen har i de seneste 20 år boet i Hirtshals. Herfra driver han den lille virksomhed "Jensen & Nowak ApS", der blandt andet køber og sælger procesudstyr - altså specialiserede produkter, der eksempelvis anvendes i produktionsvirksomheder.
Udover sit engagement i Hirtshals har Kjeld Jensen i i knap ti år blandt andet også været ejer af en industriejendom på adressen Hjulmagervej 1 i det nordlige Hjallerup.
- Jeg ejer ejendommen dernede gennem mit firma "KJ Ejendomme 2013 ApS". Stedet havde jeg udlejet til en skrothandler, og han fik mig til at udleje en del af grunden til en vognmand - for så kunne skrothandleren jo sidde lidt billigere til leje, forklarer Kjeld Jensen.
Kjeld fik et plast-problem
Vognmanden brugte arealet til midlertidig opmagasinering af såkaldt landbrugsplast. Altså plast, der eksempelvis har været brugt til beskyttelse af afgrøder - eller til wrap af ensilage og halmballer. Der var per uge tilladelse til at have 300 tons landbrugsplast oplagret - inden det så skulle fragtes videre af vognmanden.
Men da Kjeld Jensen gik på juleferie i december 2019, begyndte tingene at gå alvorligt skævt. Og han fik et chok, da han var retur.
- Da jeg kom tilbage fra juleferie, lå der pludselig 3.000 tons landbrugsplast på min ejendom. Og vognmanden kunne jeg overhovedet ikke få fat i, fortæller Kjeld Jensen.
Snart efter gik vognmandsvirksomheden konkurs - og i retten blev det fastlagt, at Kjeld Jensen som ejendommens ejer havde ansvaret for at bortskaffe den store mængde plastaffald.
- Jeg fandt hurtigt ud af, at det ville koste op mod en million kroner per 1000 tons plastaffald, siger Kjeld Jensen - og tilføjer:
- Så tænkte jeg: "Hold da kæft, skal jeg nu tabe tre millioner kroner, fordi en vognmand hos mig var gået konkurs". Jeg synes jo, at det var rent bondefangeri.

Da en vognmand gik konkurs, endte Kjeld Jensen med en stor mængde plastaffald - som det ville kræve et millionbeløb at komme af med. Foto: Bente Poder
Fik øje på et anlæg
Men Kjeld Jensen havde ikke tænkt sig at betale for at bortskaffe plasten. Og snart viste en mulighed sig. Hans advokat - Palle Møller Jørgensen fra Amtmandstoften - foreslog at genanvende affaldsplasten.
- Jeg undersøgte sagen og fandt ud af, at det kunne faktisk godt lade sig gøre at genanvende det. Så jeg prøvede at finde nogen, der kunne hjælpe mig - og til sidst fandt jeg også ud af, at der var nogle, som producerede et komplet anlæg til genanvendelse af plast, siger Kjeld Jensen.
- Og så tænkte jeg sgu, at det burde kunne lade sig gøre for mig også - selv om det var en tung økonomisk investering at gå i gang med.
Umiddelbart var Kjeld Jensens vurdering, at det ville koste et stort tocifret millionbeløb kroner at etablere et anlæg til genanvendelse af plast i Hjallerup - men ved at kigge udenfor Europa blev prisen bragt markant ned.
- Det har kun kunnet lade sig gøre fordi jeg kunne købe et billigt anlæg fra Kina - som heldigvis er i god kvalitet. Havde jeg købt det i Europa ville det koste ti gange mere end i Kina. Jeg har endnu ikke regnet ud præcis hvor meget, jeg har brugt, inden hele anlægget er klar og i gang i Hjallerup. Men det er nok et sted mellem fem og ti millioner kroner.
- Heldigvis har jeg kunnet finansiere med indtægten fra min virksomhed i Hirtshals. Det sidste års tid har der været lange leveringstider - og det har jo været godt for min virksomhed, der blandt andet sælger brugt procesudstyr.
Kjeld Jensen har desuden fået finansieringshjælp fra crowdfunding-platformen, Flex Funding - og derigennem Vækstfonden.
Endelig godkendt
Udover selve det at udvælge og købe et komplet anlæg i Kina har projektanalyse og miljørapporter også krævet en del ressourcer. Alt i alt er det to og et halvt år, Kjeld Jensen har brugt på at udvikle projektet - men nu har han netop fået den nødvendige miljøgodkendelse af Brønderslev Kommune.
- Det er fantastisk, at vi nu endelig er kommet i mål med godkendelsen. Så nu kan vi komme i gang.
Kjeld Jensens nye virksomhed har fået navnet Dansk Regranulat ApS. Efter planen skal firmaet modtage affald af både landbrugsplast og industriplast.

Virksomheden opkøber selv plast (PE-folie) hos godkendte affaldsaktører. Af miljøgodkendelsen fremgår det, at virksomheden modtager plasten i store ruller, der midlertidigt oplagres udendørs i op til fire meters højde. Det sker i tre båse på et befæstet område.
Derefter kommer en proces, hvor plasten behandles i et indendørs produktionslokale. Ved en proceslinje sker en grov-neddeling og derefter frasortering af for eksempel jord. Plasten bliver sidenhen findelt, vasket og presset til granulat. I sidste led sker der en ekstrudering til plastpiller, som pakkes og oplagres i bigbags med efterfølgende forsendelse til kunder. Plastpillerne kan på den måde nyttiggøres som råmateriale hos andre plastfremstillende virksomheder.
Der indrettes i første omgang en produktionslinje i den nordlige side af produktionsbygningen - men det forventes, at der på sigt kan indrettes med yderligere en produktionslinje langs den sydlige side i bygningen.
20.000 tons plast
I forbindelse med sin behandling af sagen har Brønderslev Kommune vurderet, "at miljøpåvirkningen ikke er af en sådan karakter og omfang, at aktiviteten må antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet". Der vil ifølge kommunen kun blive minimale luftemissioner og støj i tilknytning til projektet.
Virksomhedens til- og frakørsel med tung trafik forventes at være i størrelsesordenen to-tre transporter pr. dag og sker udelukkende på hverdage i dagtimerne.
Virksomheden kan drives med treholdsskift - altså døgnet rundt alle årets dage. Den årlige produktion er ved treholdsskift på 20.000 tons, og oplagsmængden på lokaliteten vil være cirka 10.000 tons. Produktionskapaciteten svarer til gennemsnitligt 55 tons om dagen.

Det er her på Hjulmagervej 1 i Hjallerup, at Dansk Regranulat ApS lige om lidt begynder at nedbryde plastaffald, så det kan genanvendes. Foto: Kim Dahl Hansen
Ifølge Kjeld Jensen er det nødvendigt, at der er aktivitet ved produktionslinjen på den nye virksomhed døgnet rundt.
- Procesanlægget kan producere 500 kilo plast i timen. Så vi skal køre i døgndrift, ellers kan vi ikke få overskud i virksomheden.
Stort potentiale
Selv om det var lidt af en tilfældighed, der var afsættet for virksomheden, så ser Kjeld Jensen nu et stort potentiale i den.
- Vi kommer til at investere kraftigt de næste fem-ti år, for vi vil gerne vokse. Så alt hvad der bliver tjent, skal investeres i nye fabrikshaller, nye anlæg og nye projekter. Jeg håber, at vi kan komme videre til også at genanvende andre plasttyper - og vi er også allerede blevet kontaktet af folk, der gerne vil have os til at producere plastolie.

Den store mængde landbrugsplast kan omsider blive forarbejdet, når Kjeld Jensen får gang i virksomheden. Foto: Kim Dahl Hansen
Kjeld Jensen er desuden allerede gået ind i et samarbejde med Recycling City i Frederikshavn - og ligeledes er der skabt en relation til Ragn-Sells A/S i Nørresundby.
- De kommer med sorteret plast til os - og så køber de vores produkter. Det samarbejde har nærmest været helt afgørende for, at vi overhovedet går i gang, forklarer Kjeld Jensen.
- Men vi har oplevet, at der virkelig er mange, der gerne vil med i det her på alle mulige måder. Eksempelvis har også LandboNord udtrykt interesse for at være med.
Går snart i gang
Kjeld Jensen vurderer som nævnt indledningsvist, at han med den planlagte kapacitet skal have ansat op til 15 personer - men hvornår den første plast ruller gennem virksomheden, tør han endnu ikke love helt nagelfast.
- Jamen, det er jo det helt store spørgsmål lige nu. Jeg vil være sikker på, at jeg ikke løber tør for penge - så det bliver jo i takt med, at jeg kan få solgt maskiner i min virksomhed i Hirtshals. Men nu er tilladelsen jo kommet på plads, så jeg vil tro, at der går seks til otte uger, og så er vi i gang.

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.