Kvinde dømt for misrøgt af heste og kvæg

37-årig kvinde fra Brønderslevkanten fik 30 dages betinget fængsel for at have behandlet dyrene groft uforsvarligt

Jens Hukiær
Det var ikke disse forhold, dyrene gik under. Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix
Dyremishandling 13. marts 2018 17:58 - Opdateret 14. marts 2018 07:45

BRØNDERSLEV: En 37-årig kvinde er ved Retten i Hjørring blevet idømt 30 dages betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste for overtrædelse af paragraf 28 i dyreværnsloven og deraf følgende bekendtgørelser "om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr".

Kvinden ejer en gård i Brønderslevområdet, hvor der både er heste og kreaturhold.

Det oplyser anklager Ingrid Munch Hansen, Nordjyllands Politi.

Samtidig fik kvinden en betinget frakendelse af retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele taget personligt beskæftige sig med produktionsdyr - herunder heste. De betingede domme fik en prøvetid på tre år.

Groft uforsvarligt

Kvinden var i sagen tiltalt for sammen med en 50-årig mand at have behandlet heste, kalve og flere andre kreaturer uforsvarligt og groft uforsvarligt og blandt andet at have undladt at vande, fodre og passe dem ordentligt. Derved blev dyrene udsat for "smerte, lidelse, angst og varige mén", som det fremgår af anklageskriftet.

Sagen stammer tilbage til før 17. februar 2017, hvor et tilsyn på gården blandt andet viste, at en syg tyr lå rystende og ude af stand til at rejse sig. Den havde ildelugtende diarre og havde heller ikke adgang til hverken vand eller foder.

Ved tilsynet blev det også konstateret, at der ikke var tilstrækkelig strøelse hos heste og kreaturer, og gødningslaget havde efterhånden nået en højde, så kreaturerne stødte mod loftet, ligesom de var tilsølede af gødning over hele kroppen.

I en tilstødende lade var der ligeledes ingen strøelse til 13 heste og 11 kreaturer, så dyrene stod i et tykt lag gødning.

Dårlig foderstand

Desuden blev der fundet en hest, som var bundet i et bare en meter langt reb uden adgang til foder. Dyrene bliver i anklageskriftet beskrevet som værende i dårlig foderstand, ligesom en del af dyrene ikke havde adgang til frisk drikkevand.

Flere af hestene var desuden ikke blevet motioneret tilstrækkeligt og udviste tegn på stress.

I retten forklarede den 37-årige kvinde, at hun ikke fandt, at hun havde misrøgtet dyrene, men at de dårlige forhold med store mængder gødning i boksene for de fleste dyrs vedkommende skyldtes, at en minilæsser, som hun brugte til at rydde boksene for gødning var gået i stykker.

Den medtiltalte 50-årige mand blev efter anklagerens påstand frifundet, da det ikke kunne bevises, at han havde haft med pasningen af dyrene at gøre, oplyser anklager Ingrid Munch Hansen.

Begge de dømte modtog dommene.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...