Slut med politik: Karsten Frederiksen siger farvel ved at overrække symbolsk borgmesterkæde

Den konservative lokalpolitiker slutter karrieren med at overrække en ny og omdiskuteret borgmesterkæde

Karsten Frederiksen overrækker borgmesterkæden til borgmester Michael Klitgaard. Foto: Henrik Louis

Karsten Frederiksen overrækker borgmesterkæden til borgmester Michael Klitgaard. Foto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:Efter mange års engagement i lokalpolitik, har byrådsmedlem og viceborgmester Karsten Frederiksen nu valgt at stoppe sin karriere i lokalpolitik.

Han har gennem 23 år i byrådet haft en lang række udvalgsposter og tillidshverv, men det er nok teknik- og miljøområdet, der har stået hans hjerte nærmest.

Drømmen har altid været at blive borgmester, men sådan er det politiske puslespil og vælgernes støtte aldrig faldet ud. Men det har måske været tæt på, fortæller Karsten Frederiksen.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Alle politikere drømmer om størst mulig indflydelse, og i en kommune er det at blive borgmester. Det har jeg også drømt om. Men det er ikke lykkedes, selv om flere fortæller mig, at det har været ret tæt på, siger Karsten Frederiksen, der dog ikke ønsker at gå i detaljer med det ofte brandvarme politiske puslespil efter diverse kommunalvalg.

icon

Jeg er tilfreds med den indflydelse, jeg har haft gennem årene.

Karsten Frederiksen (C)

- Jeg er tilfreds med den indflydelse, jeg har haft gennem årene, og synes det er dejligt, at jeg kan slutte af med at overrække en symbolsk, ny borgmesterkæde til Mikael Klitgaard. Det gør jeg med glæde, også selv om jeg aldrig selv blev borgmester, siger Karsten Frederiksen.

Borgmesterkæden overrækkes på byrådsmødet 16. december. Der vil være mulighed for at overvære mødet digitalt på rådhuset.

Kritik af ny borgmesterkæde

Den nye borgmesterkæde er en genbrugskæde stykket sammen af borgmesterkæderne fra de to gamle kommuner Dronninglund og Brønderslev. Det har medført en del kritik, som går på, at en sammenkædning er at krænke ideerne og kunsthåndværket udtænkt og udført af skaberne af de oprindelige kæder. Desuden har der også været kritik af udgiften på knap 50.000 kroner plus moms for at lave genbrugskæden.

- Jeg har forståelse for, at man gerne ser ting bevaret. Men det er nye tider, hvor der også er et behov for symbolsk at kæde de to kommuner sammen. Og prisen er ikke høj, for det ville have kostet meget mere, måske op til 400.000 kr. at lave en helt ny kæde fra bunden, mener Karsten Frederiksen.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Jeg synes, det er blevet en utrolig flot borgmesterkæde, som alle vil blive glade for, og jeg overrækker den med glæde og er ikke blind for symbolikken, siger Karsten Frederiksen.

Lokomsaftaler og korridorsnak

Karsten Frederiksen blev første gang valgt ind i byrådet i 1998 og har gennem årene haft en lang række udvalgsposter og tillidshverv.

icon

Alt det der med politiske lokumsaftaler og korridorsnak er ikke lige mig.

Karsten Frederiksen (C)

- At være ordentlig, redelig og arbejdsom betyder meget for mig. Det har jeg forsøgt at leve op til. Alt det der med politiske lokumsaftaler og korridorsnak er ikke lige mig. Jeg snakker ud af posen og holder på, at en aftale er en aftale, og den holder man naturligvis, siger Karsten Frederiksen, der slutter sin politiske karriere med at være udvalgsformand og viceborgmester. Den svære beslutning er velovervejet.

- Jeg er helt afklaret med beslutningen og stopper af helbredsmæssige årsager. De mange år i politik har sat sine spor, og det er vist ingen hemmelighed, at jeg har lidt hjerteproblemer og går med en pacemaker. Så nu er det altså på tide at sige stop, fortæller Karsten Frederiksen.

icon

Jeg kan da heller ikke afvise, at der er folk, der løber rundt med armene i vejret, fordi jeg stopper.

Karsten Frederiksen

- Det er nok også velkendt, at jeg arbejder hårdt, er meget engageret og har et stort temperament, der bliver luftet jævnligt. Jeg kan da heller ikke afvise, at der er folk, der løber rundt med armene i vejret, fordi jeg stopper, griner Karsten Frederiksen, men bliver så alvorlig igen.

Flere tunge sager

- Der har gennem årene været tunge sager, hvor jeg er blevet kritiseret kraftigt af snart sagt alle, også pressen er gået hårdt til mig. Det er f.eks. sagen om lugt fra biogasanlægget i Brønderslev og sagen om asfaltfabrikken NCC i Hjallerup. Noget kritik har måske været berettiget, men samtidig føler jeg ikke, at jeg har fået en fair behandling alle steder. Det kunne jeg fortælle en masse mere om, men nu vælger jeg altså at slutte min politiske karriere, siger Karsten Frederiksen.

- Det er også lidt vemodigt at skulle stoppe, for jeg kommer til at savne alle de gode folk, som jeg har samarbejdet med gennem årene. Til gengæld ser jeg frem til nu at få mere tid til andre ting, fortæller Karsten Frederiksen.

Puster ud - i saxofonen

- Noget af det første jeg vil gøre efter mit stop er at rydde mit skriveborg derhjemme og polere bordpladen. Og så har jeg altså købt en ny saxofon. Nu håber jeg at få mere tid til at gå til musikundervisning og lære instrumentet bedre at kende, fortæller Karsten Frederiksen.

- Jeg har også købt en ny elcykel, og ude i garagen har jeg en lille kasse med maling. Så til foråret håber jeg at kunne cykle mere rundt på kommunens dejlige cykelstier. Malingen skal jeg bruge til at male bogstaverne op på vores genforeningssten, smiler Karsten Frederiksen.

- Jeg satser også på at få mere tid til at spille bridge sammen med min kone og se familien og vores to sønner. Politikken slipper jeg med ro i sjælen, for jeg føler, der nu er en rigtig god mand til at tage over efter mig i Det konservative Folkeparti, siger Karsen Frederiksen.

Når han forlader byrådet officielt med udgangen af året, overtager den nyvalgte konservative spidskandidat Peter Stecher hans plads.

Rokering i byråd og på liste C

Valggruppen C, J, O og V har besluttet, at Peter Stecher desuden udpeges til følgende hverv:

Viceborgmester (giftefoged), medlem af Økonomiudvalget, formand for Teknik- og Miljøudvalget, medlem af Børn- og Ungeudvalget, medlem af Handicaprådet, medlem af Limfjordsrådet, stemmeberettiget delegeret til KL’s topmøde, medlem af bestyrelsen for Krista og Hans Risagers Fond, medlem af Kredsvalgbestyrelsen, medlem af Valgbestyrelsen til kommunale valg

Valggruppen C, J, O og V har desuden besluttet, Karsten Frederiksen forbliver medlem af Repræsentantskabet for Danske Diakonhjem samt medlem af legatbestyrelsen for Teknisk Selskabs Legat.

Ny første stedfortræder for Peter Stecher på Liste C er Carsten Møller Nielsen.

Karsten Frederiksen

Karsten Frederiksen er 68 år og kom i byrådet første gang i 1998. Han er konservativ og har været aktiv i politik i 35 år, men vælger at stoppe med udgangen af 2020 af helbredsårsager.

Han er fra Sterup og har gået på Sterup Skole, men tog realeksamen på Toftegårdsskolen. Desuden er han uddannet kok fra Restaurant Hedelund.

Han har bl.a. arbejdet som kok på Salling og Hotel Hvide Hus samt været køkkenchef på Købmand Riis Gaard, souchef på Rold Storkro og Fyrklit.

Karsten Frederiksen har også selv været restauratør og drevet bl.a. Jerslev Kro, Restaurant Gastronomen / Brunderhus, Vendelbohus og Nørreris.

Han var også indehaver af H.R.T. Erhverv i 15 år (Hotel, Restaurant og Turisme - virksomhedsformidling, konsulent- og bestyrelsesarbejde), samt direktør og medejer af: Brønderslev IT-hus A/S, Info- Invest A/S, BHF A/S, Vivaldi ApS.

Han har desuden haft en lang række politiske tillidshverv og udvalgsposter samt bestyrelsesposter i private og halvoffentlige organisationer.

Privat er Karsten Frederiksen gift med Karin og har to sønner.

Han nyder at spille bridge og vil nu bruge mere tid på at spille på sin nye saxofon og cykle på sin nye elcykel.