Bronzeskat indeholder også guld

Skatten fra GL. Skørping endnu mere værdifuld

Under udgravning af hængekarret, der var en del af et større bronzefund fra Gl. Skørping, opdagede arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum og konservatorer fra Bevaringscenter Nord i går dele af en ring – øverst til venstre i billedet. Et røntgenfoto og en materialetest afslørede, at der var tale om en såkaldt edsring i guld. Samme sted som ringen ses rester af læder (det brune materiale) med en fin sammensyning. Hvorvidt dette læder, som er 2800 år gammelt, har beklædt bagsiden af hængekarret eller er en del af en læderpose er endnu uvist.

 Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Under udgravning af hængekarret, der var en del af et større bronzefund fra Gl. Skørping, opdagede arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum og konservatorer fra Bevaringscenter Nord i går dele af en ring – øverst til venstre i billedet. Et røntgenfoto og en materialetest afslørede, at der var tale om en såkaldt edsring i guld. Samme sted som ringen ses rester af læder (det brune materiale) med en fin sammensyning. Hvorvidt dette læder, som er 2800 år gammelt, har beklædt bagsiden af hængekarret eller er en del af en læderpose er endnu uvist. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

GL. SKØRPING: Da detektorfolkene Søren Lund Thomsen og René Skjødt, fra Støvring i forrige uge fandt en bronzealder-skat bestående af mere end 250 dele på en bakketop ved Gl. Skørping, jublede fagfolkene på Nordjyllands Historiske Museum.

Nu kan de overhovedet ikke få armene ned. En røntgenundersøgelse har afsløret en guldring - en såkaldt edsring - i fundet, der er ca. 2800 år gammel.

Edsringe var statussymboler for mænd af høj social rang.

Guldet kom til Danmark sammen med andre prestigevarer fra Centraleuropa via veludviklede netværk, som blev styret af stormænd, og museumsfolkene regner med, at skatten er begravet som en gave til datidens guder.

Blandt de mange genstande, der er fundet, er seletøjsudstyr, kornsegl og en ragekniv dekoreret med et skib, som dem man ser på helleristningerne.

Flere af genstandene er kvindesmykker bl.a. fragmenter af halsringe, armbånd og et fint ornamenteret hængekar, som er en slags beholder, som kvinder har haft har siddende i bæltet.

Genstandene skal i nær fremtid indsendes til danefæbedømmelse på Nationalmuseet, hvilket udløser en findeløn til de to detektorfolk.

Nordjyllands Historiske Museum håber dog på først at kunne udstille fundet på Lindholm Høje Museet eller på Aalborg Historiske Museum i Algade.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden